Στα …«λοιμώδη» έριξε πάλι ο Θεόφιλος τις Λαϊκές Κατοικίες

Θ. Μιχαλάτος

Λαϊκές Κατοικίες: Οι Κατοικίες του Λαού!

Οι Λαϊκές Κατοικίες κατασκευάστηκαν στο Αργοστόλι εδώ και 50 κοντά χρόνια. Στέγασαν ανθρώπους του μεροκάματου, ανθρώπους του μόχθου. Και γιαυτό καταγράφηκαν ως οι Κατοικίες …του Λαού, Λαϊκές Κατοικίες!

Των λαϊκών τάξεων βεβαίως σε αντιστάθμισμα προς τις αριστοκρατικές και τις ευκατάστατες τάξεις που ζούσαν γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Βαλλιάνου και στο Λιθόστρωτο.

Στέγασαν κυρίως τους παραπηγματούχους από τους σεισμούς του 1953, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οι οικονομικά αδύναμοι Αργοστολιώτες, οι άνθρωποι του μεροκάματου, που εκ των πραγμάτων αδυνατούσαν να κτίσουν ένα σπιτάκι.

Τα τελευταία παραπήγματα, όσο και να ακούγεται περίεργο στους νεώτερους, γκρεμίστηκαν στην δεκαετία του ’80!

…Τα Λοιμώδη!

Τα βάσανα της γειτονιάς άρχισαν με το δημιουργήθηκε. Με δυό λέξεις… με το που κατασκευάστηκαν τις παράτησαν στο έλεος Θεού και ανθρώπων!

Με πρώτο και καλύτερο το γεγονός ότι κρατούσαν ομήρους τους ιδιοκτήτες των σπιτιών και για χρόνια …δεν τους έδιναν τα παραχωρητήρια τα οποία τελικά δόθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80!!!

Μέχρι τις αρχές της 10ετίας του ’80 οι Λαϊκές Κατοικίες είχαν καταγραφεί στην κοινή συνείδηση και την ορολογία των Αργοστολιωτών ως …Λοιμώδη!

Μια ονομασία που αποτύπωνε την κατάντια και την εγκατάλειψη σε απόλυτο μέγεθος!

Το περιθώριο και το όριο του Αργοστολίου!

Οι Λαϊκές Κατοικίες βρισκόταν στην άκρη της τότε πόλης και σχεδιάστηκαν έξω από τον υπάρχοντα πολεοδομικό ιστό. Ίσως κάποιοι να ήθελαν τις Λαϊκές Κατοικίες κάτι σαν το γκέτο του Αργοστολίου! Ιστορικά δεν τους βγήκε, γιατί η γειτονιά έβγαλε επίλεκτα και εξαιρετικά μέλη της τοπικής κοινωνίας επαγγελματικά και επιστημονικά και κάθε φορά που την εγκατέλειπε η τοπική εξουσία αντιστεκόταν!

Θα θυμίσουμε ότι δεν υπήρχε ΤΟΤΕ η ΒΙΠΕ, δεν υπήρχε ο περιφερειακός δρόμος, δεν υπήρχε το ΤΕΙ – Πανεπιστήμιο, δεν υπήρχε το Νηπιαγωγείο, δεν υπήρχαν τα δύο δημοτικά 5ο και 6ο, ούτε και το νοσοκομείο που τότε ήταν …«μπαράκα», δεν υπήρχαν οι Εργατικές Κατοικίες του Αϊ Γιάννη (φτιάχτηκαν στην δεκαετία του ’80), δεν υπήρχε η δομημένη πολιτεία από το ύψος του Νοσοκομείου και την πάνω πλευρά της Σουηδίας μέχρι τις Λαϊκές Κατοικίες. Γενικά η γειτονιά ήταν στο ξεκίνημα της και για πολλά χρόνια το περιθώριο και το όριο του Αργοστολίου και όχι μόνο πολεοδομικά!

Τα Λοιμώδη που έγιναν …Ανθούπολη

Λοιμώδη λοιπόν η γειτονιά των Λαϊκών Κατοικιών για τους Αργοστολιώτες στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘ 80, οπότε και γίνεται δήμαρχος ο Αλέκος Καλαφάτης ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της θητείας του και δίχως μπομποφανίες έβαλε το χέρι του και τα Λοιμώδη έγιναν …Ανθούπολη! Ανθούπολη την ονόμασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της θρυλικής γειτονιάς όχι μόνο γιατί νοικοκυρεύτηκαν οι λιγοστές πλατείες και φυτεύτηκαν λουλούδια, αλλά και γιατί άλλαξε εντελώς το ενδιαφέρον της Πολιτείας γιαυτήν.

Τον Καλαφάτη διαδέχθηκε στο Δήμο ο (μακαρίτης) Μιχάλης Βαγγελάτος ο οποίος συνέχισε εν πολλοίς το έργο που προκαθήμενού του. Ονόμασε την κεντρική πλατεία των Λαϊκών Κατοικιών «Πλατεία Μπακογιάννη» προς τιμήν του δολοφονημένου Παύλου Μπακογιάννη και την σουλούπωσε και γενικά οι Λαϊκές Κατοικίες τα χρόνια που ακολούθησαν πάλι με τον Αλέκο Καλαφάτη και τον Μάκη Φόρτε στη συνέχεια πήραν κοινωνική και οικονομική υπεραξία με την ένωσή τους με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και τα σημαντικά έργα που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και την ανέγερση παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου στην κάτω πλατεία.

Οι Λαϊκές Κατοικίες και πάλι …Λοιμώδη!

Και περνάμε πλέον στην περίοδο Παρίση που η γειτονιά των Λαϊκών Κατοικιών μπήκε στα …αζήτητα με την σφραγίδα της εγκατάλειψης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων σε όλη την πόλη εκτός των …Λαϊκών Κατοικιών! Έτσι που στις τελευταίες εκλογές το 2019 στα προεκλογικά προγράμματα όλων των συνδυασμών οι Λαϊκές Κατοικίες είχαν περίοπτη θέση. Δήμαρχος βγήκε ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος και ΞΕΧΑΣΕ όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και επί πλέον δημιούργησε νέα προβλήματα! Οι Λαϊκές Κατοικίες και πάλι …Λοιμώδη!

Οι προεκλογικές υποσχέσεις Μιχαλάτου

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Μιχαλάτου οι υποσχέσεις για τις Λαϊκές Κατοικίες κατέχουν περίοπτη θέση. Πρώτα στην ενότητα «Αναπλάσεις» με την δέσμευση: «Εξωραϊσμός – αναπλάσεις πλατειών, πεζοδρομίων στις Λαϊκές Κατοικίες» και μετά στην ενότητα «Καθημερινότητα του Πολίτη – Υπηρεσίες του Δήμου» όπου ο Θεόφιλος δεσμεύεται για «Μεταφορά υπηρεσιών του Δήμου στην περιοχή των Λαϊκών Κατοικιών με εκμετάλλευση ακινήτων του Δήμου»!!!

28 μήνες δήμαρχος ο Μιχαλάτος τι έχει πράξει; Όχι μόνο ξέχασε προκλητικά τις δεσμεύσεις του αλλά φρόντισε επί πλέον να κάνει τις Λαϊκές Κατοικίες γκέτο διαφόρων ομάδων δημοτών που ο ίδιος επέλεξε στεγάζοντάς τους στα δημοτικά κτίρια που ...«θα μετέφερε υπηρεσίες του Δήμου»!

Η Πλατεία Μπακογιάννη σήμερα έχει γίνει κέντρο έκνομων ενεργειών και άντρο πάσης φύσεως ατόμων!!!

Γειτονιά υπό εξαφάνιση

Ο δήμαρχος Μιχαλάτος και οι αρμόδιοι για το θέμα Σαμούρης και Πεφάνης (πρόσφατα) όχι μόνο δεν ακουμπάνε το θέμα αλλά και αδιαφορούν εγκληματικά!

Οι καταγγελίες κατοίκων (και όχι μόνο, όπως οι συχνές καταγγελίες του «Ασυμβίβαστου» στον «Η») είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες και ο Θεόφιλος με τους συν αυτώ κωφεύουν! Χαρακτηριστικά θυμίζουμε το τελευταίο πρωτοσέλιδο του «Η» με τίτλο «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ», με αφορμή επιστολή κατοίκων που η παράθεση και μόνο των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων του Θεόφιλου τον καθιστούν τον ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ πολιτικό των τελευταίων δεκαετιών! Ιδού η αναξιοπιστία του ανδρός σε όλο της το μεγαλείο:

28 Απριλίου 2020: «Δεσμεύομαι ότι μέχρι τις 12 αύριο το μεσημέρι θα έχει απελευθερωθεί η περιουσία του Δήμου Αργοστολίου».

10 Μαΐου 2020: «Δεν έχει δοθεί καμία παραχώρηση από τον Δήμο Αργοστολίου, ή χώρος του Δήμου σε Ρομά στις Λαϊκές Κατοικίες. Έχει γίνει «κατάληψη …Εντός των ημερών θα το λύσουμε το πρόβλημα και θα φύγουν από εκεί».

Σήμερα Δεκέμβριος 2021, όχι μόνο δεν απελευθερώθηκαν τα τότε κατειλημμένα ακίνητα, αλλά κατελήφθησαν κι άλλα κτίρια!

Η ιστορική γειτονιά των Λαϊκών Κατοικιών ξανάγινε μετά από δεκαετίες …και πάλι Λοιμώδη με την αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου Μιχαλάτου!

Ως επίλογο

Και για την απόδοση της σημερινής εικόνας κλείνοντας αφιερώνουμε εξαιρετικά στον Θεόφιλο απόσπασμα από επιστολή κατοίκων που δημοσιεύθηκε στον «Η» στις 10/3/2021:

«Η πολυαναμενόμενη ανάπλαση στη 2ετή θητεία του Δημάρχου αποδεικνύεται στους κατεστραμμένους και αφώτιστους δρόμους, στις παρατημένες πλατείες και στους φοβισμένους κατοίκους που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν. Το σκοτάδι είναι το καλύτερο πέπλο για τις άνομες πράξεις»!!!

ΚΟΣΜΟ-ΠΟΛΙΤΗΣ