Στα Τρίκαλα Κορινθίας, στο Χωριό που γεννήθηκε ο Αγιος

Αυτόν τον καιρό στα Τρίκαλα της Κορινθίας -στο Χωριό που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος- η Ανοιξη παλεύει για να διώξει το χειμώνα που αντιστέκεται σθεναρά.

Τα χιόνια στα γύρω βουνά δεν τρομάζουν απ’ τον λαμπερό ήλιο, γιατί δεν είναι τίποτα για το Μάρτη «να τη κάνει γυριστή» και να γεμίσει πάλι με νυφάδες όλο το πανέμορφο τοπίο.

Τα Τρίκαλα απ’ το Ξυλόκαστρο απέχουν 27 χιλιόμετρα και ο δρόμος δεν είναι πολύ καλός, υποφερτός είναι. Ωστόσο, σχεδόν σε όλη τη διαδρομή, τα αυτοκίνητα «πάνε κι’ έρχονται», καθώς τα Τρίκαλα φημίζονται για το μαγευτικό τοπίο τους, τις παραδοσιακές ταβέρνες τους και τα ξυλινοπετρόκτιστα ξενοδοχεία τους.

***

ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ είναι ένα τρισδιάστατο Χωριό του Νομού Κορινθίας, που ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου (Το Ξυλόκαστρο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Κεφαλονιά, λόγω του Σκανδάλου «Σικυών»). Αποτελείται από τα Ανω Τρίκαλα, τα Μεσαία Τρίκαλα και τα Κάτω Τρίκαλα. Συνολικός μόνιμος πληθυσμός 600 άτομα το Χειμώνα, που υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Μπορεί στα Τρίκαλα να μοιάζουν όλα παραμυθένια στην αρχή της Ανοιξης, όμως το δικό μας ενδιαφέρον περιστρέφεται κυρίως γύρω απ’ τον Αγιό μας.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Προστάτης μας, το 1509, είναι ένα μικρό και μονοθάλαμο ταπεινό κτίσμα, μέσα στο οποίο υπάρχουν εικόνες του Αγίου, άλλες εικόνες, μιά τράπεζα και διάφορα άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.

Εξω απ’ το σπίτι του Αγίου διασώζεται ένα μικρός πυργίσκος, πάνω στον οποίο είναι σκαλισμένη η εικόνα ενός οπλίτη, ενώ ακριβώς δίπλα δεσπόζει μιά αροκάρια, που δείχνει σαν να συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια του «Πολυτίμου Θησαυρού της Κεφαλληνίας».

Η είσοδος του σπιτιού του Αγίου μας.
Το ταπεινό σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος
Γεράσιμος.
Αλλη μιά εικόνα από το εξωτερικό του σπιτιού.
Η πινακίδα που βρίσκεται έξω από το σπίτι του Αγίου, προσφορά Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Αγιος Γεράσιμος».

To εσωτερικό του Σπιτιού που γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος


ΠΟΛΥΣ κόσμος, λοιπόν, αυτές τις μέρες στα Τρίκαλα Κορινθίας, πολλά αυτοκίνητα και πολύ βολτάρισμα, καθώς μυρίζει η Ανοιξη και τα χιόνια αρχίζουν να λιώνουν.

Χθες περιγράψαμε το εξωτερικό του σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος και για το εσωτερικό είπαμε ότι είναι ένα μονοθάλαμο ταπεινό κτίσμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα περιποιημένο.

Ενα κτίσμα που σου φέρνει αμέσως στο νου την ταπεινή Φάτνη στην οποία γεννήθηκε ο Χριστός.

***

Ο Αγιος γεννήθηκε και ζούσε σ’ αυτό το κτίσμα, που βρίσκεται μια ανάσα από το μεγάλο Αρχοντικό της οικογένειάς του, το Αρχοντικό των Νοταράδων, ένα κτίριο ιδιαίτερα μεγάλο για την εποχή του, το οποίο θα δούμε στη συνέχεια.

Ο Αγιος έμεινε στα Τρίκαλα μέχρι το 19 του χρόνια (1528) και στη συνέχεια πήγε στη Ζάκυνθο για σπουδές.

Αργότερα βρέθηκεε στα Ιεροσόλυμα, όπου έμεινε 12 χρόνια, υπηρετώντας στο Ναό της Αναστάσεως.

Κι αφού περιόδευσε στην Αίγυπτο και στη Συρία, ήρθε το 1559 στην Κεφαλονιά, όπου ίδρυσε το Μοναστήρι Του.

Το Εικονοστάσι του Αγίου μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε

Ο Σύλλογος Τρικάλων «Ο Αγιος Γεράσιμος» ζητάει ενίσχυση για το Ναό του Αγίου
Εικόνα με τον Χριστό και άλλα αντικείμενα
Μέσα νιώθεις την ταπεινότητά Του, αλλά και τη μεγαλοσύνη Του
Το εσωτερικό του ταπεινού σπιτιού στο οποίο γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος

Καταρρέει το Αρχοντικό των Νοταράδων, δίπλα στο σπίτι

που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος


ΣΤΑ ΑΝΩ Τρίκαλα Κορινθίας, πολύς είναι ο κόσμος που φθάνει εκεί για να προσκυνήσει τον Αγιό μας, τον Αγιο Γεράσιμο Νοταρά.

Εκεί, όπως είδαμε, βρίσκεται το Σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Προστάτης μας, το Αρχοντικό των Νοταράδων (της Οικογένειάς Του) και η Εκκλησία Του, που θα τη δούμε στη συνέχεια.

Το Αρχοντικό, βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα από το Σπίτι του Αγίου και από την Εκκλησία Του, ενώ τα «Νοταρέικα» ήτανε παλιά μιά πολύ μεγάλη έκταση στα Ανω Τρίκαλα.             

***

ΚΙ’ ΕΝΩ το Σπίτι του Αγίου, όπως είδαμε, είναι αρκετά περιποιημένο και σενιαρισμένο, δίπλα το Αρχοντικό της Οικογένειάς Του είναι μισογυρισμένο και καταρρέει συνεχώς…

Η Οικογένεια Του Αγίου ήταν μιά από τις πιο ξακουστές και εύπορες στην περιοχή και ο πατέρας Του Δημήτριος ήταν συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά, ο οποίος ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός της Κωνσταντινούπολης και καθαιρέθηκε κατά την Αλωση της Βασιλεύουσας.

Μετά την Αλωση η Οικογένεια των Νοταράδων εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας, στις αρχές του 16ου αιώνα.

Οι γονείς του Αγίου μας, Δημήτριος και Καλή, είχαν βαθιά πίστη στο Θεό και απολάμβαναν το σεβασμό όλων των κατοίκων των Τρικάλων, αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Κορινθίας, λόγω της ενδόξου καταγωγής τους, αλλά και της οικονομικής τους ευμάρειας.

Τρεις φωτογραφίες από το Αρχοντικό των Νοταράδων, της ξακουστής Οικογένειας του Αγίου μας. Το άλλοτε πανέμορφο κτίριο καταρρέει συνεχώς και δεν διαφαίνεται κάποια διάσωση…


Θλίψη και απογοήτευση στο ιστορικό Αρχοντικό


ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟ (και όχι «μισογυρισμένο», όπως ήθελε ο …δαίμων στο προηγούμενο δημοσίευμά μας), είναι το Αρχοντικό των Νοταράδων στα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, δίπλα στο Σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος και στην Εκκλησία του Αγίου, που θα δούμε -όπως είπαμε- στη συνέχεια.

Το παλιό κτίριο του Αρχοντικού, αν και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, καταρρέει συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια παρέμβαση, είτε από το Δήμο Ξυλοκάστρου, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κι’ αυτό γιατί, όπως μάθαμε, οι κληρονόμοι είναι πολλοί και δεν βρίσκεται η πρέπουσα λύση της διάσωσης και της αναπαλαίωσης. Να πούμε εδώ ότι το Αρχοντικό των Νοταράδων από το 1935 και μετά λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.

***

ΩΣΤΟΣΟ το καταρρέον Αρχοντικό των Νοταράδων, οι Τρικαλιώτες μέσα από ιστοσελίδες το παρουσιάζουν ως αξιοθέατο με παλιές φωτογραφίες, για προφανείς λόγους.

Οταν όμως οι επισκέπτες πάνε και βλέπουν τη σκεπή και τους τοίχους να καταρρέουν και τα παράθυρα να κρέμονται, νοιώθουνπλήρη απογοήτευση και θλίψη για το απαράδεκτο θέαμα.

Είναι, λοιπόν, καιρός η Κοινότητα των Τρικάλων, ο Δήμος Ξυλόκαστρου και το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσουν προς τη διάσωση του Αρχοντικού, γιατί σε λίγο καιρό στα Αγια αυτά Χώματα θα υπάρχει ένας μεγάλος σωρός ερειπίων.

Αλλη μια φωτογραφία που δείχνει την κατάρρευση του Αρχοντικού των Νοταράδων, στα Ανω Τρίκαλα της Κορινθίας

O Ναός του Αγίου Γερασίμου στα Τρίκαλα


(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ) Αφού είδαμε το Σπίτι που γεννήθηκε ο Αγιος Γεράσιμος, που βρίσκεται δίπλα στο καταρρέον Αρχοντικό των Νοταράδων, προχωράμε πιο δίπλα για προσκύνημα στο Ναό του Αγίου.

Είναι μιά αρκετά μεγάλη Εκκλησία για τα Ανω Τρίκαλα, με τρούλο και επιβλητικό Καμπαναριό.

Ωστόσο, τόσο η Εκκλησία όσο και το Καμπαναριό χρειάζονται εξωτερικά αρκετές επισκευές.

Μέσα η Εκκλησία είναι ευρύχωρη και έχει πολύ ωραίες αγιογραφίες και θρησκευτικές εικόνες, ενώ υπάρχουν και δύο μικροί Θρόνοι του Αγίου μας.

***

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ το μικρό οδοιπορικό μας στα Ανω Τρίκαλα και επειδή χθες θέσαμε τις πολιτικές ηγεσίες (Κοινότητα Τρικάλων, Δήμο Ξυλοκάστρου και Υπουργείο Πολιτισμού) ενώπιον των ευθυνών τους για το καταρρέον Αρχοντικό των Nοταράδων, θέλουμε να προσθέσουμε και τα εξής:

Επειδή για το Αρχοντικό, ο χρόνος είναι πλέον αδυσώπητος και έπρεπε η ανάπλαση του ιστορικού Κτίσματος να έχει ήδη γίνει, οφείλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρξει και αφύπνιση της εδώ θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας (Μητροπολίτης, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι κ.λπ.), ώστε να μη μετατραπεί το Αρχοντικό σε μιά μεγάλη άμορφη μάζα ερειπίων.

Ο ένας από τους δύο θρόνους, που βρίσκονται εντός του Ναού
Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου
Ο Ναός του Αγίου Γερασίμου στα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, δίπλα στο Σπίτι του Αγίου και στο Αρχοντικό των Ναταράδων