«Στην τελική ευθεία το CLLD/ LEADER 2014-2020

Θ. Γαλιατσάτος

Παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου η 1η συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομάδας Τοπικής Δράσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Στην έναρξη της Συνεδρίασης o Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη Συνεδρίαση του Δ.Σ. ως μια σημαντική μέρα για την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε από καιρό με στόχο να ωφεληθούν οι μικρές επιχειρήσεις και ο δημόσιος χώρος, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στα νησιά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Το Δίκτυο αποτελεί μια συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων με σκοπό την τοπική ανάπτυξη.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την έγκριση του Καταστατικού συνήλθαν τα μέλη του «Δικτύου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Π.Ε. Κεφαλλονιάς και Ιθάκης και των Δήμων Κεφαλονιάς και Ιθάκης» με θέματα την συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα και την υποβολή του τοπικού προγράμματος CLLD /LEADER 2014-2020 παρουσία του Περιφερειάρχη κου Θεόδωρου Γαλιατσάτου και του Δημάρχου Ιθάκης κου Διονύση Στανίτσα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κος Παναγής Δρακουλόγκωνας και η Αντιδήμαρχος Κεφαλλονιάς κα Σοφία Γαρμπή ανέλαβαν από κοινού τις αρμοδιότητες διοίκησης του Δικτύου από τις θέσεις του Προέδρου και της Διαχειρίστριας αντίστοιχα στην νέα εταιρεία ενώ την θέση του Αντιπροέδρου ανέλαβε ο Δήμαρχος Ιθάκης κος Διονύσιος Στανίτσας. Μέλη του Δ.Σ. αποτελούν οι: κος Ανδρόνικος Νικόλας Βαλλιανάτος, Περιφερειακός Σύμβουλος ως μέλος, κος Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς ως μέλος, κος Αντώνης Παπαδάτος, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, κος Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα ως Εντεταλμένο Σύμβουλο.

Στην ίδια συνεδρίαση εκχωρηθήκαν αρμοδιότητες διαχείρισης του τοπικού προγράμματος στην Επιτροπή Διαχείρισης με την σύνθεση αυτής ως εξής: κα Σοφία Γαρμπή, Αντιδήμαρχο Κεφαλλονιάς ως Πρόεδρο, κος Παναγής Δρακουλόγκωνας, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης ως Αντιπρόεδρο, κος Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης ως μέλος, κος Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος του επαγγελματικού σωματείου «Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης» ως μέλος, κος Μιχάλης Κονταρίνης, Πρόεδρος του επαγγελματικού αλιευτικού συλλόγου Κεφαλλονιάς «Ο Κέφαλος» ως μέλος, κος Παναγής Γαλιατσάτος, Πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας και ο κος Γεράσιμος Γαλανός, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Ο Πάλιος» ως μέλος.

Για την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας προηγήθηκαν διεργασίες και διαβουλεύσεις με δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις από την αρχή του έτους τόσο για την συγκρότηση της τοπικής εταιρικής σχέσης όσο και για τους άξονες προτεραιότητας της τοπικής στρατηγικής.

Στελέχη των φορέων της τοπικής εταιρικής σχέσης με την υποστήριξη στελεχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα συμμετείχαν σε ανοιχτές εκδηλώσεις για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα CLLD/ LEADER στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα (στόχοι, μέτρα, δράσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, επιλέξιμες δαπάνες, κ.λπ.) και για την κατάρτιση της πρότασης του τοπικού προγράμματος για τους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι Δήμοι Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς ολοκλήρωσαν την διαδικασία σύστασης του Δικτύου συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τις ανάγκες σχεδιασμού του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020”.

Για τον επιτυχή σχεδιασμό του νέου προγράμματος, είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και φορέων των Δήμων Κεφαλλήνιας και Ιθάκης. Στο πλαίσιο συμμετοχής στις διαδικασίες της δημόσιας διαβούλευσης, οι φορείς της περιοχής και ο τοπικός πληθυσμός έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προτάσεις, απόψεις, ιδέες αλλά και μία καταρχήν εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY – LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 – 2020.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. ο Φάκελος Α της πρότασης θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι την 31 Αυγούστου 2017, ενώ ο Φάκελος Β με την τοπική αναπτυξιακή στρατηγική και την πρόταση μέχρι την 30 Οκτωβρίου 2017. Την ευθύνη προετοιμασίας ανέλαβε το μέλος του Δικτύου Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα.