Στην Oλομέλεια του Aρείου Πάγου οδεύει η υπόθεση του εκδότη Θέμου Aναστασιάδη

«Κλείνει» την υπόθεση της φοροδιαφυγής ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούσε σε βάρος του εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Νίκος Παντελής, καθώς έχει την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος του (φοροδιαφυγή) με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ οι δυσμενέστερες διατάξεις του σχετικού νόμου.

O κ. Παντελής, όπως γράφει η Zougla, στην πρότασή του προς την Oλομέλεια του Αρείου Πάγου ζητεί να παραμείνει προσωρινά μόνο η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο εκδότης για το κακούργημα που αφορά σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός λόγος ανήκει στην Oλομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα συνεδριάσει σε συμβούλιο, κεκλεισμένων των θυρών, για την αναίρεση ή όχι του σχετικού βουλεύματος.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Θ. Αναστασιάδη είχε ασκηθεί από τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του προϊσταμένου της ΙΓ’ Δ.O.Υ. Αθηνών σχετικά με την ανακριβή φορολογική δήλωση που φέρεται να κατέθεσε το οικονομικό έτος 2008 για τα εισοδήματα του 2007.

Καθοριστικό ρόλο για τις σε βάρος του κατηγορίες έπαιξαν τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου που διενεργήθηκε. Κατά το στάδιο της ανάκρισης ο εκδότης τον περασμένο Φεβρουάριο ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη που εκκρεμεί σε βάρος του καθώς ασκήθηκε, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες διαδικασίες, δηλαδή πριν την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής-διαδικασίας.

Oι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών που χαρακτήρισε αβάσιμο το αίτημά του.

Ακολούθησε αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να φτάσει τελικά ο κ. Παντελής στη σημερινή του εισήγηση. Μεταξύ άλλων, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις του αλλά και τις απόψεις Πανεπιστημιακών καθηγητών εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να εφαρμοστούν αναδρομικά οι διατάξεις του ν. 3943/2011.

Πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι «η αναίρεση ασκήθηκε για αποκατάσταση της ενότητας της νομολογίας (επί 20ετία διίστανται οι απόψεις), αφού τυχόν κήρυξη της δίωξης ως απαράδεκτη δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ουσία της υπόθεσης, καθώς έχει επέλθει συμβιβασμός του κ. Αναστασιάδη με τις φορολογικές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης έχει ήδη προχωρήσει σε συμβιβασμό με τις αρμόδιες αρχές καταβάλλοντας την πρώτη δόση των χρημάτων που οφείλει.