Στη μνήμη του Αγγελου Κοσμάτου

  • Στη μνήμη του Άγγελου Κοσμάτου, μια μικρή ιστορία από τη θητεία του, στο Γυμνάσιο Σάμης.

Γυμνάσιο Σάμης 1977, ήρθε στο σχολείο μας νέος καθηγητής, ο Άγγελος Κοσμάτος.

Νέος, καθηγητής, νέες αντιλήψεις για την διδασκαλία και την επαφή με τους μαθητές, έγινε αγαπημένος όλων μας !

Στη μέση της σχολικής χρονιάς, ήρθε απανταχούσα, για μετάθεση στην Ιθάκη, του Κοσμάτου και της καθηγήτριας Πατίτσας, ( επίσης, με φρέσκες ιδέες για την εκπαίδευση και κοντά στους μαθητές).

Αμέσως, προκλήθηκε αναστάτωση στους μαθητές και αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση, για να αποτρέψουμε τις δυο μεταθέσεις.

Οι μεγαλύτεροι, έφτιαξαν πανό με το σύνθημα “Κοσμάτε, Πατίτσα, είμαστε μαζί σας” και αποφασίστηκε πορεία όλων στη Σάμη. Ήταν η πρώτη κινητοποίηση που θα γινόταν στο Γυμνάσιο Σάμης, μετά τη πτώση της Χούντας.

Η διεύθυνση του σχολείου, είχε δώσει εντολή στον επιστάτη ( πατέρα μου ), να κλειδώσει και τα δυο πορτόνια του σχολείου για να μην γίνει η πορεία.

Οι μαθητές, έσπασαν το λουκέτο από τη κεντρική είσοδο του σχολείου και η πορεία έγινε κανονικά, Οι φωνές τους ακούστηκαν σε όλη τη Σάμη, “Κοσμάτε, Πατίτσα, είμαστε μαζί σας, Όχι στις μεταθέσεις κ.αλ.”.

Η πορεία αυτή ήταν τελικά ο καταλύτης, να μην πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις και να μείνουν οι δυο καθηγητές, στο Γυμνάσιο Σάμης.

Αυτή η αναδρομή των γεγονότων εκείνων, αφιερώνεται στη μνήμη του αγαπημένου μας Άγγελου, που “έφυγε” χτες από τη ζωή.

Καλό ταξίδι Άγγελε, οι ευχαριστίες μας και ο σεβασμός μας, θα σε συντροφεύουν στο “μακρινό σου ταξίδι”.

Τάσος Καβαλλιεράτος

  • Οι «Φαρακλάδες»

Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΟΙ ΦΑΡΑΚΛΑΔΕΣ» αποχαιρετά τον Φαρακλό Άγγελο Κοσμάτο με το εξής μήνυμα: «Για τον συγχωριανό μας Άγγελο Κοσμάτο που τόσο απροσδόκητα μας αποχαιρέτησε οτιδήποτε και να πούμε φαντάζει λίγο. Τον θυμόμαστε από μικρά παιδιά, ψηλό, γελαστό, σεμνό κ συνάμα δραστήριο. Μια μορφή χαρακτηριστική για την ιστορία του χωριού μας. Του χωριού που αγάπησε και τίμησε ως πρόεδρος, ως επίτροπος της Συναδελφικού ναου Ευαγγελιστρίας – Αγ. Δημητρίου και ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου. Εξαίρετος οικογενειάρχης και καθηγητής. Κυρίως όμως ένας πολίτης με γόνιμο μυαλό γεμάτο ιδέες και όνειρα υλοποίησής τους για την αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση του χωριού του. Θα σε τιμαμε πάντα Άγγελε προσπαθώντας στον ίδιο δρόμο για το χωριό μας».

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη γυναίκα του, στα παιδιά του και στα αδέλφια του ξέροντας πως το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  • 2ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ιονίων Νήσων εκφράζει δημόσια τη θλίψη του για την ξαφνική απώλεια του Άγγελου Κοσμάτου, συναδέλφου εκπαιδευτικού, διατελέσαντος Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας.

Σε μια δύσκολη για την εκπαίδευση συγκυρία, εκλείπει μαζί του το παράδειγμα εντιμότητας, προσήνειας, φιλανθρωπίας και ψυχικού σθένους, που εκείνος αντιπροσώπευε.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων

  • ΕΛΜΕΚΙ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Α. ΚΟΣΜΑΤΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ ΚΙ) εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άγγελου Κοσμάτου για τον αδόκητο θάνατό του. Ο Άγγελος Κοσμάτος διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αργοστόλι 10/4/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ ΚΙ

  • ΔΔΕ Κεφαλονιάς

Ο Διευθυντής και το προσωπικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για τον αδόκητο χαμό του εκλεκτού εκπαιδευτικού, συναδέλφου και επί σειρά ετών Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς Κοσμάτου Άγγελου.

Η εκπαιδευτική κοινότητα έχασε ένα σημαντικό μέλος της, που τίμησε στο έπακρο το λειτούργημά του, υπηρέτησε με αφοσίωση και σεβασμό το δημόσιο σχολείο και επέδειξε ευσυνειδησία και υπευθυνότητα.

Ο εκλιπών ως δάσκαλος υπήρξε εξαίρετος. Ως συνάδελφος υπήρξε συνεργάσιμος, καλοπροαίρετος και αλληλέγγυος. Ως Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπήρξε ανιδιοτελής, δίκαιος και σεμνός. Ένας τέτοιος εκπαιδευτικός και άνθρωπος δεν μπορεί να λησμονηθεί ούτε όταν αφυπηρετήσει, αλλά ούτε και όταν αποβιώσει.

Εκφράζουμε θερμά από καρδιάς τα συλλυπητήρια μας στα μέλη της οικογένειας του και στους συγγενείς του εκλιπόντος, ευχόμενοι να είναι «Αιωνία η μνήμη αυτού».

Για τη Δ.Δ.Ε Κεφαλονιάς

Ο Διευθυντής Δ.Ε.

Μαρκάτος Δημήτριος