Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 το ραντεβού στα Δικαστήρια για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Το διάσημο πλοίο «Παναγιώτης» στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Ραντεβού για τις αρχές του επόμενου έτους, και συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου 2017, έδωσαν προχθές στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου ο ένας εκ των τριών από τους φερόμενους ως συνιδιοκτήτες του πλοίου «Παναγιώτης», στην παραλία «Ναυάγιο», και ο Δήμος προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα προσωρινής διαταγής εναντίον κάθε παρέμβασης, το οποίο πήρε αναβολή για την ανωτέρω ημερομηνία.
O ιδιοκτήτης-φάντασμα, αν τελικά αποδειχθεί ότι του ανήκει ποσοστό του πλοίου, αξιώνει να «παγώσει» οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς την άδειά του, αξίωση που έθεσε για πρώτη φορά με εξώδικο προς το Δήμο, πριν από περίπου τρεις μήνες.
Το αίτημά του εξετάστηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία από το Δήμο αλλά και νομικούς, πώς πρόκειται για πρωτοβουλία εκ του πονηρού, η υπόθεση δεν παύει να απασχολεί τις τοπικές αρχές.
Κυρίως διότι βλέπουν ότι εκ του μη όντος ανέκυψε ένα πρόβλημα που, δυνητικά θα μπορούσε να φέρει μεγάλο πονοκέφαλο στο δήμο και να βάλει νάρκη το νούμερο ένα αξιοθέατο της χώρας και σήμα κατατεθέν του νησιού μας.
Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ως συνιδιοκτήτης του 30%, είναι ο Αλέξανδρος Σουλάνης ενώ οι υπόλοιποι φερόμενοι ως συνιδιοκτήτες είναι οι Παναγιώτης-Γεράσιμο Λυσικάτος με ποσοστό ιδιοκτησίας 50%, και ο Ευστράτιος-Λαμπρινός Σταυράκης, με ποσοστό 20%.
Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει τα κίνητρα της ενέργειας αυτής, με πολλές φωνές να μιλούν για ύποπτη εμπλοκή, υποκινούμενη από άτομα που απλώς δεν θέλουν να βλέπουν θετικά βήματα και αλλαγές στον τόπο.
Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιδιοκτήτη (αν τελικώς αποδειχθεί κάτι τέτοιο), πλοίου που διενεργούσε λαθρεμπόριο, με όλους τους εμπλεκόμενους να έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και να καθίστανται υπόδικοι.
Άλλωστε σύμφωνα με το Νόμο, το ναυαγισμένο πλοίο θεωρείται ρύπος και, επισήμως, είναι δυνητικός κίνδυνος για το περιβάλλον.
Μην ξεχνάμε πως και την πρόταση που κατέθεσε στην κοινωνία, ο έγκριτος νομικός Γεράσιμος Μπετίνης και αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ένταξη του Ναυαγίου στα μνημεία της φυσικής κληρονομιάς της Unesco και για την οποία κανένας φορέας δεν ανέλαβε πρωτοβουλία ή δράση, δεδομένου ότι η διαχείριση και η προστασία του υπερβαίνει ιδιωτικά συμφέροντα και δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής και επιβάλλει την άμεση και σύντονη προσπάθεια όλων μας.
Με λίγα λόγια μπορεί και πρέπει να σωθεί υπό την προστασία της UNESCO.