Το έργο της «προσωρινής υποστύλωσης του διατηρητέου κτηρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ληξουρίου (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη)» κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί και η εργολήπτρια εταιρεία είναι «προ των πυλών» να αποχωρήσει από την εκτέλεση των εργασιών.
Το έργο προϋπολογισμού 359.024,52 € με το ΦΠΑ, που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 7 Μαρτίου 2017, δημοπρατήθηκε στις 4 Απριλίου 2017. Η σύμβαση με την εργολήπτρια Εταιρεία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 στο ποσόν των 147.890,50 ευρώ (έκπτωση 58,81%).
Κι ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών σύμφωνα με την προκήρυξη ήταν μόλις 90 ημέρες, επτά μήνες μετά έχει τελματώσει λόγω υπαιτιότητας …του Δήμου Κεφαλονιάς!
Που κολλάει τώρα θα πείτε ο Δήμος σ’ένα έργο του Υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας, ο Δήμος, εκπροσωπούμενος από το δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, έχει έγγραφη δέσμευση (!) προς το Υπουργείο Παιδείας, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης της έργου, ότι αναλαμβάνει την «φιλοξενία» της Ιακωβατείου στο δικής του ιδιοκτησίας κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος διά του Δημάρχου ανέλαβε (και πολύ καλά έπραξε) την υποχρέωση «φιλοξενήσει» προσωρινά την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη (εξοπλισμό και υπηρεσιες) στο Μουσείο Ληξουρίου, προκειμένου να εκτελεσθούν οι εργασίες αποκατάστασης, για όσο καιρό θα διαρκέσουν οι εργασίες, δηλαδή για τρεις μήνες (90 ημέρες).
Σήμερα, οι υπηρεσίες της Ιακωβατείου στεγάζονται προσωρινα σε κοντέινερ στο προαύλιο, όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης έχουν πακεταριστεί προκειμένου να μεταφερθούν, ενώ ο Εργολάβος έχει σκάψει περιμετρικά για την υποστύλωση. Όλα δηλαδή βρίσκονται εδώ και μήνες εν αναμονή της προσωρινής «φιλοξενίας» από το Δήμο στο Μουσείο, ενώ η Ιακωβάτειος έχει ήδη εξασφαλίσει το κονδύλι για τα πεξοδα «μετακόμισης».
Ομως, μετά από επτά μήνες, και παρά τις οχλήσεις της εργολήπτριας Εταιρείας, προσωπικά στον κ. Παρίση, αλλά και στον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γιώργο Κατσιβέλη, μέχρι σήμερα δεν «έχει κουνηθεί φύλλο» !
Λέγεται μάλιστα, πως ενώ αρχικά είχε ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσωρινή μετεγκατάσταση, στη συνέχεια ανακλήθηκε για κάποιους τυπικούς λόγους, δίχως όμως ο Δήμος να δίνει έκτοτε εναλλακτική λύση ως όφειλε, αφού, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είχε δεσμευτεί στο Υπουργείο το οποίο και είχε προχωρήσει εν τω μεταξύ στην δημοπράτηση του έργου.
Κάπως έτσι με τον Δήμο να αδιαφορεί και «να σφυρίζει κλέφτικα» για την υποχρέωση που έχει αναλάβει οι 90 ημέρες της συμβατικής αποπεράτωσης του έργου έχουν παρέλθει προ πολλού και άλλες …200 επί πλέον και το έργο …δεν έχει ξεκινήσει καν!
Η Εργολήπτρια Εταιρεία προφανώς βρίσκεται σε αδιέξοδο κινδυνεύοντας …να της ζητηθούν και «τα ρέστα».
Έτσι λοιπόν εντός των ημερών, αναμένεται η τελική έκβαση της τύχης της Ιακωβατείου, δηλαδή η τελική απόφαση της Εργολήπτριας, αν θα παραμείνει δηλαδή να περιμένει στωικά την εκκένωση του κτιρίου, ή να κάνει την «ηρωική έξοδο» από τη σύμβαση!
Αυτό βέβαια, θα είναι ό,τι χειρότερο για την ιστορική βιβλιοθήκη, αφού, μέχρι να ολοκληρωθεί τυπικά η αποχώρηση του εργολάβου, να επαναδημοπρατηθεί το έργο, να συμβασιοποιηθεί και κ.λπ., ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί και η χρηματοδότηση, αφήνοντας την Ιακωβάτειο με τις «πληγές της»!
Σε κάθε περίπτωση κάθε ημέρα που περνάει δίχως να αποκαθίστανται οι βλάβες από το σεισμό του 2014 στο ιστορικό κτίριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους από ένα μελλοντικό σεισμό που ούτε μπορούμε να σκεφτούμε καν…
Εάν λοιπόν αποχωρήσει ο εργολάβος, η αρνητική αυτή εξέλιξη για την Ιακωβάτειο, ο Δήμος και προσωπικά ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης θα βρεθούν βαθιά εκτεθειμένοι, τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, όσο και στην εργολήπτρια Εταιρεία, αλλά κυρίως στο λαό του Ληξουριού και της Παλικής.
Κυρίως όμως θα φανεί ανυπόληπτος απέναντι σε κάτι που είχε δεσμευτεί να πράξει και ταυτόχρονα απύθμενα αδιάφορος απέναντι σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τον πολιτισμό και την πνευματική ζωή του Ληξουριού και ολόκληρης της Κεφαλονιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εργοδότρια Εταιρεία αυτή τη εβδομάδα είχε αλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να βρεθεί λύση.
