Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης

Ν. Φαραντούρης

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές είναι συζήτηση της μεθεπόμενης ημέρας, ιδίως για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος στις 15 Μαΐου έχει εκλογές προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που μόνο ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, η σύγκρουση προεδρικών και Ομπρέλας έχει μετατεθεί στο πεδίο της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι μεν πρώτοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το 75%- 25% της πρόσφατης ψηφοφορίας στο συνέδριο, ενώ οι δεύτεροι να κατορθώσουν να ανεβάσουν το ποσοστό τους ως και στο 40%.

Ήδη στο παρασκήνιο πάνε και έρχονται τα «χαρτάκια», τα οποία υποτίθεται πως θα εξαλείφονταν χάρη στην εκλογή της ΚΕ από τα οργανωμένα μέλη του κόμματος.

Όπως κι αν έχει, συζητήσεις γίνονται και για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών και δη για το Επικρατείας, το οποίο θα ανανεωθεί πλήρως για διαφορετικούς λόγους κι όσον αφορά τους νυν βουλευτές.

Ο Βασίλης Βασιλικός θα αποσυρθεί, όπως πιθανότατα κι ο Αλέκος Φλαμπουράρης, την ίδια ώρα που η Έφη Αχτσιόγλου φλερτάρει με το ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αθήνας και ο Πάνος Σκουρλέτης με της Βόρειας Αθήνας.

Μία από αυτές θα είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία ως μεγαλωμένη στο Αιγάλεω θα κατεβεί υποψήφια στη Δυτική Αθήνα.

Σε σχέση με το Επικρατείας, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται να το στελεχώσει και με ανθρώπους που συναπαρτίζουν σήμερα το συμβουλευτικό στον ίδιο think tank, όπως οι καθηγητές Νίκος Φαραντούρης και Γρηγόρης Γεροτζιάφας που έχουν αποκτήσει και μια σχετική αναγνωρισιμότητα.

Μία θέση στο Επικρατείας θα έχει κι ο Νάσος Ηλιόπουλος εφόσον θα είναι εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα κατεβεί στην Α’ Αθηνών όπου είχε χτίσει όνομα και χάρη στην υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων το 2019.

Ενδεχομένως μία εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας να έχει αυτήν τη φορά και η Οικολόγος Κατερίνα Ανδρικοπούλου- Σακοράφα στην οποία το 2019 είχαν υποσχεθεί πως θα γινόταν βουλεύτρια ως πρώτη επιλαχούσα κατόπιν παραίτησης του κ. Φλαμπουράρη μετά την πρώτη διετία, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

(Γιάννης Συμεωνίδης –CNN Greece)