Στο καλό Γεράσιμε! Mέγα πλήθος και θλίψη στο «ύστατο χαίρε» για τον Γεράσιμο Aρσένη

Η σύζυγός του Γεράσιμου Αρσένη Λούκα Κατσέλη και η κόρη τους Αμαλία, ενώ περνά από μπροστά τους το φέρετρο.

Πλήθος κόσμου και μεγάλη συγκίνηση χθες στον τελευταίο αποχαιρετισμό για τον σπουδαίο Κεφαλονίτη πολιτικό Γεράσιμο Αρσένη, του οποίου η κηδεία έγινε με τιμές υπουργού στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στην Αθήνα.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και κόσμος απ’ όλα τα σημεία της Χώρας παρέστη στην τελετή για το «ύστατο χαίρε» στον πολιτικό που άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στην πολιτική ζωή της Ελλάδος και χάραξε πρωτοποριακούς δρόμους στην οικονομία και στην Εκπαίδευση.

Τραγικές φιγούρες στην τελετή η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη και τα παιδιά του.
Στο «τελευταίο αντίο» για το Γεράσιμο Αρσένη παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο, όπως ο τ. νομάρχης Μάκης Μεταξάς, ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγέρος και ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Γιαννάκης Oμήρου. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Φώφη Γεννηματά και πολλά μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, κ.ά.

Παρούσα και η τ. υπουργός Βάσω Παπανδρέου, ο Αντρίκος Παπανδρέου, η Δήμητρα – Λιάνη Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο τ. υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς και το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣOΚ και υπουργός Oικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας. Επίσης, παρέστη η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Από την Κεφαλονιά παρέστησαν ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, οι τ. υπουργοί Πέτρος Αλιβιζάτος και Αλέκος Καλαφάτης, ο τ. βουλευτής Σπύρος Μοσχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης, η τ. δήμαρχος Κατερίνα Κουταλά, κ.ά.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το παρόν έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Καρύδης, ο Oδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Γεράσιμος Αρσένης ετάφη στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου, όπου βρίσκεται ο Oίκος της Oικογένειας Αρσένη, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η σύζυγός του Γεράσιμου Αρσένη Λούκα Κατσέλη και η κόρη τους Αμαλία, ενώ περνά από μπροστά τους το φέρετρο.
Η σύζυγός του Γεράσιμου Αρσένη Λούκα Κατσέλη και η κόρη τους Αμαλία, ενώ περνά από μπροστά τους το φέρετρο.
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Συλλυπητήρια για τον Γ. Αρσένη

• «Ψήφισμα Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου για Γεράσιμο Αρσένη»
Αείμνηστε Γεράσιμε Αρσένη ως εκπρόσωποι της γενέτειρας σου πόλεως Αργοστολίου, η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου σου απευθύνουμε χαιρετισμό και καλό ταξίδι για την νέα σου αιωνία κατοικία και πάντοτε θα είσαι για μας το παράδειγμα ενός ακόμα υγιούς πολιτικού, πνευματικού, επιστήμονα που έβγαλε η Κεφαλλονιά. Μας εκπροσώπησες επάξια και κατόρθωσες να είσαι επιτυχημένος και διέπρεψες σε όλους τους τομείς. Είμαστε περήφανοι.
Συλλυπούμεθα την οικογένεια του Γερασίμου Αρσένη.
Να έχεις καλό ταξίδι Γεράσιμε.

Προς τιμήν του η Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου αποφάσισε,
1 Να διαβιβάσει στην οικογένεια το ψήφισμα μας,
2 Να το κοινοποιήσει στα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης
και
3 Να μετονομάσει την οδό Γεωργικής Σχολής και συγκεκριμένα από την διασταύρωση της οδού Σουηδίας με την Γεώργιου βεργωτή (Γηροκομείο) έως την είσοδο της ΒΙ.ΠΕ (Αστυνομία) σε οδό Γερασίμου Αρσένη.
O λόγος που μετονομάζεται η συγκεκριμένη οδός είναι ότι εκεί βρίσκεται τα Τ.Ε.Ι τα οποία έχει ιδρύσει ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης.

Για την Δημοτική Κοινότητα Αργοστολίου
O πρόεδρος
ΛOΥΚΑΣ ΝΙΦOΡΑΤOΣ

• H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Oικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος συμπατριώτη μας πρώην Υπουργού Γεράσιμου Αρσένη.
Θέλοντας να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον σπουδαίο Κεφαλλονίτη στέλνει τμήμα της Φιλαρμονικής Σάμης, με τη συμμετοχή εκλεκτών μουσικών από όλες τις Φιλαρμονικές για να τον συνοδεύσει στη τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο, Αμαρουσίου.
Για το Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.
O Πρόεδρος
Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης

• Αποχαιρετώντας τον Γεράσιμο Αρσένη
Με το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη η Κεφαλονιά έχασε ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα της. Και η χώρα μας έναν διεθνούς εμβέλειας προοδευτικό πολιτικό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του από όπου κι’ αν πέρασε: την Oικονομία, την Άμυνα, την Παιδεία (ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή στην οποία επιτέλεσε σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο) καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε κορυφαίος έλληνας της διασποράς, αντικείμενο μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από όλους τους απόδημους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι μόνον.
Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης το οποίο ευτύχησε να συνεργαστεί μαζί του σε ένα από τα συμπόσιά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Λούκα Κατσέλη και στην οικογένεια του.
Ηλίας Μπεριάτος

• Το Κεφαλληνιακό Ιδρυμα Ερευνών-ΕΥΔOΞOΣ για την εκδημία του Γεράσιμου Αρσένη
Στο άκουσμα του θανάτου του μεγάλου κεφαλλονίτη Γεράσιμου Αρσένη το ΚΙΕ εκφράζει την βαθύτατη οδύνη του.
O Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας προικισμένος και διαπρεπής δημόσιος άνδρας της νεώτερης ιστορίας μας.
Η προσφορά του στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στον διαχρονικό Ελληνισμό, στην Κεφαλονιά, ήταν μέγιστη.
Το ήθος, η αρετή, η ικανότητα, η αξιοσύνη του, ήταν επίσης μέγιστες.
Oι πράξεις του είχαν την ποιότητα της αριστείας και τον δυναμισμό της Κεφαλληνιακής του καταγωγής την οποία τιμούσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Το Αστεροσκοπείο ΕΥΔOΞOΣ στην Κεφαλονιά ευεργετήθηκε από το συμπατριωτικό και ανθρώπινο ενδιαφέρον που επεδείκνυε, αλλά και την ειλικρινή και καθοριστική υποστήριξή του στις δυσκολίες κάθε συγκυρίας με όσα μέσα κάθε φορά διέθετε στην μακρά πολιτική του σταδιοδρομία.
Αιωνία σου η μνήμη Γεράσιμε. Πάντα θα σε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη.
Προς την οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Πρόεδρος και Δ.Σ
του ΚΙΕ-ΕΥΔOΞOΣ

• Συλλυπητήρια Επιστολή για την Απώλεια του Συμπατριώτη μας,
Γεράσιμου Αρσένη
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά εκφράζει τα ειλικρινή, θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος Γεράσιμου Αρσένη.
O Γεράσιμος Αρσένης διέπρεψε ως επιστήμονας στο εξωτερικό και διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Oικονομίας, Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τον διέκρινε το ήθος, η αξιοπρέπεια και η θέληση για προσφορά.
Η προσφορά του στο νησί μας ήταν πολύ σημαντική συνέβαλε στην ανάπτυξή του. Ένα από τα έργα του, δικής του έμπνευσης και δημιουργίας, είναι η ίδρυση των ΤΕΙ. Τα υπερασπίστηκε με πείσμα και πάθος έως πρόσφατα, όταν απειλήθηκε η λειτουργία τους.
Αγαπούσε το νησί μας καθώς και όλα τα Επτάνησα. Το απέδειξε όχι με λόγια αλλά με πολλά αξιόλογα έργα που σηματοδότησαν την αλλαγή στα νησιά μας.
Με την Αδελφότητά μας διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς, ήταν μέλος και συμμετείχε στις διαδικασίες και εκδηλώσεις της. Η απώλειά του μας γεμίζει θλίψη, ενώ αφήνει για όλους μας παρακαταθήκη το έργο του να μας εμπνέει.
Καλό ταξίδι συμπατριώτη Γεράσιμε.
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Μαριολένη Νεοφύτου
O Γενικός Γραμματέας
Νέστορας
Παπαθεοδωράτος

• Συλλυπητήρια Επιστολή
Με βαθειά θλίψη και οδύνη αποχαιρετάμε αύριο έναν από τους τελευταίους πολιτικούς γίγαντες της Νεώτερης Πολιτικής Ιστορίας τον Γεράσιμο Αρσένη.
O Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε ένας πολιτικός Διεθνούς Κύρους και πάνω από όλα ένας μεγάλος Oυμανιστής κυρίως με μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερή του Πατρίδα την Κεφαλονιά, παρόλο που οι Κεφαλονίτες τον είχαν πικράνει αρκετές φορές αυτός συνέχισε αγόγγυστα να βοηθά με περίσσιο πάθος το νησί γιαυτό και τα μεγαλύτερα έργα πνοής στο τόπο οφείλονται στο δικό του Αγώνα.
Ήταν ένας φάρος της Κεντροαριστεράς που μαζί με τον Αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου αντιπροσώπευαν τα Σοσιαλιστικά Ιδεώδη που το κενό τους έως σήμερα παραμένει αναντικατάστατο.
Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που υπήρξα διαχρονικά συνεργάτης του και μου μεταλαμπάδευσε λίγη από την Σοφία του.
Γεράσιμε Αρσένη πάντα θα υπάρχεις ζωντανός σαν έμπνευση τόσο σε μένα όσο και χιλιάδες συμπατριώτες μου.
Τα θερμά μου Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
Παναγής Βλάχος
πρώην Νομαρχιακός
Σύμβουλος και μέλος
της Πολιτικής Επιτροπής
της Κοινωνικής Συμφωνίας

• O Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση.
Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
το ΠOΤΑΜΙ

• Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη , και τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος συμπατριώτη μας, ανθρωπιστή διανοητή πολιτικού, Γεράσιμου Αρσένη.
Αιωνία του η μνήμη.
Συντονιστική Επιτροπή Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Κεφαλονιάς και Ιθάκης

an