Στο Λαγονήσι έφτασε το μαζούτ

Βαριές ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία καταλογίζει το υπουργείο Ναυτιλίας

Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται για τις Αρχές η πετρελαιοκηλίδα που έχει ξεχυθεί στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του Αγία Ζώνη 2, έχοντας φτάσει πλέον μέχρι το Λαγονήσι.

Την ώρα που τα συνεργεία καθαρίζουν μια παραλία, το μαζούτ κάνει την εμφάνισή του σε κάποια άλλη. Κομμάτια πίσσας εντοπίστηκαν στη Σαρωνίδα και το Μαύρο Λιθάρι, όπου οι εταιρείες απορρύπανσης, υπάλληλοι των δήμων και εθελοντές μάζεψαν εκατοντάδες σακούλες πετρελαιοειδών και στερεών αποβλήτων στις παραλίες.

Ξενοδοχείο στην περιοχή του Σαρωνικού αναγκάστηκε να τοποθετήσει δικό του φράγμα για να προστατέψει την ακτή μπροστά από τις εγκαταστάσεις του.

Αεροπλάνο του λιμενικού πέταξε το μεσημέρι του Σαββάτου κατά μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού, εντοπίζοντας ίχνη ρύπανσης ανοικτά από το Καβούρι αλλά και σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι το λιμάνι του Πειραιά.

Για την πορεία των επιχειρήσεων καθαρισμού ενημέρωσαν χθες τα στελέχη του συντονιστικού οργάνου, που συστήθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας για την διαχείριση και αντιμετώπιση και της περιβαλλοντικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού Νεκτάριο Σαντορινιό, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο νότια της νήσου Αταλάντης, ενώ στις πληγείσες παράκτιες περιοχές της Αττικής επιχειρούν έξι απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στις ευθύνες που υπάρχουν για το συμβάν και οι οποίες βαραίνουν ξεκάθαρα την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενώ για το θέμα των αποζημιώσεων τόνισε πως οι αιτήσεις των πληγέντων θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες.

«Την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα πρέπει να στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους», τόνισε ο κ. Σαντορινιός

Σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του «Αγία Ζώνη 2» μπορούν να αντληθούν και από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες παραλίες των νοτίων προαστίων της Αττικής, παρουσίαζαν εικόνα ερήμωσης το Σαββατοκύριακο, παρά τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σε πολλές από αυτές έχει απαγορευτεί η κολύμβηση, όμως δεν κάποιοι λίγοι επιμένουν να κάνουν μπάνιο στα μαυρισμένα από την πίσσα νερά, αψηφώντας τους κινδύνους.

Χθες το μεσημέρι κάτοικοι της Πειραϊκής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον όρμο της Αφροδίτης στον Σταυρό, για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση ενημέρωσε τους διαδηλωτές για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς επίσης και για την πληροφόρηση που λαμβάνει από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως ανέφερε, ο Δήμος ήταν ο πρώτος που υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, «ακριβώς για να μην ξεχαστούν οι ευθύνες που σίγουρα υπάρχουν σε αυτήν την ιστορία».

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) προχωράει σε νέα διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου.

«Το ναυάγιο του πλοίου προκάλεσε μια τεράστια θαλάσσια περιβαλλοντολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό, ενώ η ΠΕΝΕΝ συνέβαλε τα μέγιστα με την καταγγελία της και τις αποκαλύψεις της σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας που αντιμετώπιζε το πλοίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ναυτεργατικού σωματείου.

Εκτός από την οικολογική βόμβα, τεράστια είναι η οικονομική ζημιά για την Πειραϊκή και τις άλλες πληγείσες από το ναυάγιο περιοχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων και φορέων, οι απώλειες στο τοπικό ΑΕΠ της περιοχής μπορεί να φτάσουν έως και περίπου 500 εκατ. ευρώ, αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες.

Πίσσα παντού

Στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητας Α’ Λιμενικού Τμήματος (Τζελέπης), έγινε έλεγχος και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψυττάλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν, διάσπαρτες πετρελαιοκηλίδες, μικρού μεγέθους που αντιμετωπίστηκαν.

Στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε η έναρξη εργασιών αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών αλλά και απάντληση πετρελαιοειδών καταλοίπων από βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία στη συνέχεια μεταφορτώθηκαν και απομακρύνθηκαν.

Πετρελαιοειδή εντοπίστηκαν μπροστά από την παραλία «Φλώρας Σεληνίων» τα οποία εγκλωβίστηκαν με πλωτό φράγμα από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας και περισυλλέγησαν, ενώ μπροστά από την παραλία τοποθετήθηκε 225 μ. πλωτό φράγμα.

Εξάλλου συνεχίστηκαν οι εργασίες απορρύπανσης καθαρισμού της ακτής στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων- Λημνιώνα- Κυνοσούρας, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από ξηράς από στελέχη του Λιμενικού νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας και στο Πέραμα και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας επιχειρούν τα αντιρρυπαντικά σκάφη «ΑΚΤΑΙΑ 15» και «ΑΚΤΑΙΑ 4», καθώς επίσης και μία υποστηρικτική ταχύπλοη λέμβος.

Επίσης από ξηράς, στις παραλίες μπροστά από τη στάση «Καλαμπάκα» στον όρμο Αφροδίτης, μπροστά από τον όρμο Σκαφάκι, περισυνελέγησαν από συνεργεία κατάλοιπα πετρελαιοειδών με τη χρήση απορροφητικών πετσετών και με τη βοήθεια πλωτού φράγματος.

Στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη μαρίνα Ζέας και τη Φρεαττύδα επιχειρούσαν δύο σκάφη απορρύπανσης, όπου με τη βοήθεια πλωτού φράγματος περισυλλέγησαν κατάλοιπα, ενώ στην παραλία του Αγ. Κοσμά επιχείρησε χθες ανιρρυπαντικό ιδιωτικό σκάφος και τρία αντιρρυπαντικά του Λιμενικού Σώματος.

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών, ενώ στις εν λόγω μαρίνες συνέδραμαν στις εργασίες καθαρισμού 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ «Greenpeace» υπό την επίβλεψη στελεχών του λιμενικού σώματος.

Η εικόνα των ακτών Δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη στην τρίτη και τέταρτη μαρίνα, πλην αυτής της επιχείρησης «Αστέρας Γλυφάδας» η οποία παραμένει σταθερή.

Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης- απάντληση των πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο όχημα και προσωπικό αυτής εργάστηκε στον καθαρισμό της εν λόγω ακτής.

Η συνολική κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη πλην της πλαζ «Ελληνικού» που παραμένει σταθερή. Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή «Λιμανάκι Ιππόκαμπου» και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), αρμοδιότητας δήμου Ελληνικού.

1

Με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και την περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά και παροχή ανανέωση θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με βυτιοφόρα οχήματα.

Εξάλλου στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα μπροστά από τις ακτές του Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία οι εργασίες καθαρισμού, ενώ ταυτόχρονα ποντίστηκε πλωτό φράγμα μήκους 200μ. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

1

Στην περιοχή του Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία «Mediterraneo», η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.

1

Στις παραλίες «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

1

Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.

1

Με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. το Σάββατο, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού. Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση.

1

Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ, την ίδια ημέρα, για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και νήσου Σαλαμίνας. Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού, ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.

1

Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία εναέριου μέσου του Λιμενικού Σώματος.

1

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικώς του ναυαγίου (περιοχή μεταξύ βυθισμένου πλοίου, Ψυττάλειας και βραχονησίδος Αταλάντης) δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή. Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρατηρούνται κατά τόπους μικρές ζώνες ιριδισμού, δίχως βαρέα κατάλοιπα. Η θαλάσσια επιφάνεια εντός του φράγματος του ναυαγίου φέρει ιριδισμό δίχως βαρέα κατάλοιπα.