Στ. Σπαθής: Όχι στους εξοντωτικούς ελέγχους

Στ. Σπαθής

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής στον υπουργό και στον υφυπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση στο βουλευτή Παναγή Καππάτο, για τους «εξωντοτικούς ελέγχους» του ΣΔΟΕ και με αφορμή το επεισόδιο με τους δύο εφοριακούς σε κατάστημα του Αργοστολίου.

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

ΠΡΟΣ

Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλο

Κοιν.: Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Παν. Καππάτο

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία κατά των εξοντωτικών ελέγχων από κλιμάκια ΣΔΟΕ- οι επιχειρηματίες των νησιών μας δεν χρησιμοποιούν βία και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους

Αξιότιμοι,

Με αφορμή τις διαστάσεις που πήρε ο έλεγχος από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ σε κατάστημα εστίασης στη Κεφαλονιά, που φέρεται ότι εξελίχθηκε σε φραστικό και βίαιο επεισόδιο, καταδικάζουμε και αρνούμαστε τις όποιες φήμες παρουσιάζουν επιχειρηματίες των νησιών μας με αυτή την δίχως άλλο αρνητική εικόνα.

Μια εικόνα που δεν αντιπροσωπεύει  τους Κεφαλονίτες και Θιακούς επιχειρηματίες, που παλεύουν μέσα σε εξαντλητικές συνθήκες απασχόλησης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της θερινής περιόδου και της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Σας μεταφέρουμε την έντονη αντίδρασή μας για τους εξοντωτικούς ελέγχους της φορολογικής αρχής. Σε καμία περίπτωση δεν σας προτείνουμε να μην γίνονται οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι και είμαστε θετικοί στο να διενεργούνται. Η παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και η ζημία στα έσοδα του Κράτους μας βρίσκει σίγουρα αντίθετους.

Καλούμεθα όμως, να είμαστε οι «άριστοι μαθητές» στην «εξεταστική» του ΣΔΟΕ τη στιγμή που δεν έχουμε ούτε καν επαρκές προσωπικό στα καταστήματά μας και αναγκαζόμαστε να επιστρατεύσουμε συγγενείς και φίλους για να καλύψουμε τα κενά. Ο προσωπικός μας αγώνας άλλωστε  δεν αποσκοπεί στο κέρδος, δεν υπάρχει αυτή  η «πολυτέλεια». Παλεύουμε όλοι να καλύψουμε «τα σπασμένα» της κρίσης των δύο τελευταίων χρόνων εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε σύμμαχοι σε όποια δυσκολία αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είμαστε ο μοχλός που κινεί την οικονομία, δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες και επιπλέον ζημία. Δεν αξίζουμε τιμωρία, ούτε επιδόματα σε φθινοπωρινές εξαγγελίες. Θέλουμε να πληρώσουμε ότι μας αντιστοιχεί, επιτρέψτε μας όμως να δουλέψουμε με σύνεση για να είμαστε εδώ και αύριο.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος,

Σταύρος Σπαθής

Νομική υποστήριξη στην εφοριακό από την ΑΑΔΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για επίθεση που  δέχτηκε μία γυναίκα εφοριακός προχθές στο Αργοστόλι, κατά την διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε, από κοινού με συναδέλφους της, σε κατάστημα στο Αργοστόλι.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, αφού ζήτησε άμεση και εις βάθος ενημέρωση από τους επικεφαλής των υπηρεσιών στις οποίες ανήκει το εν λόγω κλιμάκιο ελεγκτών, καθώς και από τη νομική υπηρεσία της Αρχής, επικοινώνησε με την υπάλληλο της ΑΑΔΕ, προς την οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του εκ μέρους της υπηρεσίας και του συνόλου των συναδέλφων της.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η υπηρεσία θα της παρέχει κάθε νομική κάλυψη και υποστήριξη, στη διαδικασία, που θα ξεκινήσει κατά των δραστών.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ
Γιώργος Πιτσιλής

«Οι εργαζόμενοί μας, οι άνθρωποί μας καθημερινά διακυβεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα προσπαθώντας να τιμήσουν τον όρκο τους, να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο. Είμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το στόρι της επίθεσης

Δύο υπάλληλοι της εφορίας από άλλες περιοχές επισκέφτηκαν κατάστημα εστίασης στο Αργοστόλι όπου κάθισαν να φάνε όπως και οι υπόλοιποι πελάτες.

Κατά την παραμονή τους στο κατάστημα διαπίστωσαν ότι δεν κόβονταν όλες οι αποδείξεις, όπως έπρεπε να γίνει. Όταν τελείωσαν το φαγητό τους πήγαν στον επιχειρηματία και ζήτησαν «εξηγήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ALPHA, τού ανακοίνωσαν το πρόστιμο ή ότι το μαγαζί του θα πρέπει να κλείσει για μερικές ημέρες και τότε άρχισε το επεισόδιο και η ένταση.

Οι δύο εφοριακοί οδηγήθηκαν έξω από το κατάστημα εστίασης. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα τους έσπρωξαν έξω από το μαγαζί και στον πεζόδρομο, με το σπρώξιμο έπεσε κάτω η εφοριακός–υπάλληλος, η οποία τραυματίστηκε και πήγε στο νοσοκομείο. Τελικά πήρε εξιτήριο.

Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, ενώ έγιναν και μηνύσεις. Στο κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ αποφασίστηκε να «σφραγιστεί» και  για έναν μήνα.