Συλλαλητήριο σήμερα (6.30 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γ. Γαβρίλης

«Όλοι και όλες στο Συλλαλητήριο του ΕΚΚΙ, σήμερα 17 Οκτώβρη στο Αργοστόλι. Συγκέντρωση στις 6:30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο. Nα μην περάσει το νέο χτύπημα στις ΣΣΕ, ο έλεγχος των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος!».

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ) για το σημερινό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. (συκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο) για το πολυνομοσχέδιο τη Κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η ανακοίνωση του ΕΚΚΙ αναφέρει:

Με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα κλιμακώνουμε τoν αγώνα μας για να μην περάσει το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που πέρα από νέα προνόμια για το κεφάλαιο επιχειρεί νέο συντριπτικό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις, τις κοινωνικές παροχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιδιώκει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου σε κάθε χώρο δουλειάς πατώντας στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιβόητη “ανάπτυξη για όλους” που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως είναι μύθος, στην πραγματικότητα αφορά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για τους πολλούς, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, φέρνει το χτύπημα των δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει μετά τους σκληρούς αγώνες την περίοδο της κρίσης, φέρνει τη μετατροπή της χώρας σε ζώνη φθηνής εργασίας.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ο οριστικός ενταφιασμός των Κλαδικών Συμβάσεων που επιχειρείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Για την επέκτασή τους χρειάζεται να λαμβάνεται υπ’ όψη η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κάθε κλάδου. Οι συμβάσεις που θα υπογράφουν οι Ενώσεις Προσώπων όπως και οι Τοπικές Συμβάσεις θα υπερισχύουν των Κλαδικών . Καταργείται το όποιο δικαίωμα για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ ενώ οι εργαζόμενοι θεωρούνται συνυπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη και δεν θα τους αναγνωρίζονται τα ένσημα. Υπονομεύεται ακόμα και η πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που μπαίνει δήθεν για τη καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

Επιλογές που οδηγούν στην ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών!

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η απροκάλυπτη παρέμβαση που επιχειρείται από το κράτος και την εργοδοσία στα συνδικάτα με το ηλεκτρονικό μητρώο και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις Γενικές Συνελεύσεις και τις απεργίες ;

Χτυπούν τη δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων και ενισχύουν το φακέλωμα για να κόψουν τους δεσμούς μεταξύ των εργαζομένων. Περιορίζουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να συζητούν στις συνελεύσεις, να διαμορφώνουν από κοινού τα αιτήματά τους και να οργανώνουν τη πάλη τους. Και βέβαια ορίζουν τον υπουργό εργασίας “ανώτατο άρχοντα” για να αποφασίζει για όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, να ξαναγράφει τον συνδικαλιστικό νόμο.

Σειρά το επόμενο διάστημα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης παίρνει και η Κοινωνική Ασφάλιση! Αξιοποιώντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα επιχειρήσει την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, το χτύπημα όσων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Με σύνθημα: “Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα” δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Για να δυναμώσει το ρεύμα αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για να μπουν στη μάχη όσο το δυνατό περισσότεροι εργαζόμενοι.

Δεν ξεκινάμε απ’ το μηδέν, οι δύο απεργιακές μάχες στις 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη έδειξαν πως υπάρχουν δυνατότητες αφού σε δεκάδες εργοστάσια είχαμε μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. Δεν πέρασε η προσπάθεια της κυβέρνησης, των εργοδοτών και της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Φαίνεται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αντιλαμβάνονται πως η ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα και όχι στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Χαιρετίζουμε τα συλλαλητήρια των συνδικάτων σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, παίρνουμε μέτρα για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων.