Συνάντηση με Σκουρλέτη ζητάει η ΚΕΔΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, για μια ουσιαστική συζήτηση σ’ όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δρομολογούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ο πρόεδρός, Γιώργος Πατούλης, δεν νοείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα να γίνεται μονόλογος εκ μέρους του υπουργού, μέσω του Τύπου, ούτε επιτρέπεται να ενημερώνεται το σύνολο της Αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης μέσω επιλεκτικών διαρροών και λεκτικών πυροτεχνημάτων επικοινωνιακού τύπου.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον υπουργό σε αυτή την πορεία. Ο ίδιος ποτέ δεν μας παρουσίασε ένα επίσημο κείμενο του υπουργείου με θέσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη, πέραν του κειμένου ενός πορίσματος μιας επιτροπής, που και ο ίδιος δεν υιοθετεί το περιεχόμενο του. Αν έτσι εκείνος αντιλαμβάνεται το διάλογο, εμείς έχουμε άλλη αντίληψη. Τις σκέψεις του για το εκλογικό σύστημα, τη θέσπιση ορίου θητειών ή το μέλλον των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καλό θα είναι να τις μοιραστεί πρώτα με εμάς και μετά με τον Τύπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η άποψη που εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών για θέσπιση ορίου για τις θητείες των δημάρχων. Η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση να το συζητήσει μόνο αν η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει το θέμα της θέσπισης ορίων για όλο το πολιτικό σύστημα, είπε ο κ. Πατούλης.

Επίσης, καταλόγισε προχειρότητα στον χειρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης για το ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας στους δήμους. Τέλος, σύσσωμο το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε ομόφωνα τη στήριξή του στους περίπου 700 εργαζόμενους των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες και χωρίς συμβάσεις δύο μήνες.