Συναυλία στο πνεύμα των ημερών με τον Αγαθάγγελο

Αγ. Γεωργακάτος

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Άλλοι χώροι

ΜεῙΖοΝ Ensemble

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

20 Απρ 2022

Στις 21.30 |   

Διάρκεια: περ. 40΄

Χωρητικότητα έως 150 άτομα

 

logos 01

 

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ Ensemble παρουσιάζει α καπέλα [a cappella, χωρίς συνοδεία οργάνων] χορωδιακά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα στο πνεύμα των ημερών.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν συνθέσεις του Ούγγρου Χόρβατ Μάρτον Λεβέντε, της Ουκρανής Γκαλίνας Γκριγκόριεβα, του Νορβηγού Όλα Γιάιλο, αλλά και του Εσθονού Άρβο Παιρτ, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες θρησκευτικής μουσικής. Επιπλέον, το σύνολο θα ερμηνεύσει θρησκευτικές συνθέσεις του Κώστα Κλάββα και του Θεμιστοκλή Πολυκράτη, ο οποίος υπήρξε συνθέτης και φιλόλογος, αλλά και ο παραγωγικότερος Έλληνας συνθέτης πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής.

Λίγα λόγια για το ΜεῙΖοΝ Ensemble

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ Ensemble δημιουργήθηκε το 2018 από μια μικρή ομάδα φίλων με κοινό ενδιαφέρον για το a cappella χορωδιακό τραγούδι. Συστήθηκε επίσημα για πρώτη φορά στο κοινό σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, 2018), ενώ δύο χρόνια αργότερα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με την online παρουσίαση μιας σπάνιας μελοποιημένης εκδοχής του Ύμνου εις την Ελευθερίαν από τον Νικόλαο Μάντζαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το σύνολο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, αρχαιολογικό χώρο Μυστρά και Ιερό Ποσειδώνα στο Σούνιο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» (2020), καθώς επίσης και στο πρωτοχρονιάτικο γκαλά της ΕΛΣ που παρουσιάστηκε μέσω διαδικτύου (2020). Το 2021 το σύνολο παρουσίασε τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν σε Ναύπλιο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά (Λόφο του Στράνη) και Καλαμάτα. Στόχοι του φωνητικού συνόλου ΜεῙΖοΝ Ensemble είναι η συναυλιακή παρουσίαση και η ηχογράφηση χορωδιακών έργων a cappella από το παγκόσμιο ρεπερτόριο του είδους, αλλά και η ανάδειξη ελληνικών χορωδιακών συνθέσεων.

Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών

Ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας βρίσκεται στην Πλατεία Μητροπόλεως επί της ομώνυμης οδού και αποτελεί ένα από τα πρώτα μεγάλα μνημεία της Αθήνας ως πρωτεύουσας. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1842 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, ο οποίος σχεδίασε επίσης την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη, και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και αποτελεί συνδυασμό του νεοκλασικού και του ελληνοβυζαντινού αρχιτεκτονικού ρυθμού, γεγονός που οφείλεται στις μεταβολές των σχεδίων στην πορεία της κατασκευής του. Η Μητρόπολη της Αθήνας, συνδεδεμένη με σημαντικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, έπειτα από τις μακρόχρονες επισκευές που επέβαλαν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 1981 και του 1999, άνοιξε και πάλι τις πύλες της στο κοινό στις 2 Ιουλίου 2016.

Το ΜεῙΖοΝ Ensemble αποτελούν οι:

Τενόροι Ι Γιάννης Καλύβας, Νίκος Κατσιγιάννης, Νίκος Μαραζιώτης, Μιχάλης Πλατανιάς

Τενόροι ΙΙ Γιώργος Νάκης, Μάνος Μπουρίκας, Πάνος Παντούλιας, Παναγιώτης Πρίφτης

Βαρύτονοι Ιωάννης Κοντέλλης, Αναστάσιος Λαζάρου, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης

Βαθύφωνοι Θεόδωρος Αϊβαλιώτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Αλέξανδρος Λούτας, Σπύρος Σώκος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Χόρβατ Μάρτον Λεβέντε (γενν. 1983)
O vos omnes

Γκαλίνα Γκριγκόριεβα (γενν. 1962)
In paradisum

Όλα Γιάιλο
Ubi caritas

Άρβο Παιρτ (γενν. 1935)
Most Holy Mother of God

Λαμπαδάριος Κώστας Κλάββας
Aλληλούια Νυμφίου
Τον Νυμφώνα Σου βλέπω

Θεμιστοκλής Πολυκράτης (1863-1926)
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου
Τροπάριο Κασσιανής