ΣΥΝΤΑΓΜΑ -ΕΚΛOΓΙΚOΣ ΝOΜOΣ – ΚOΜΜΑΤΑ – ΛΑOΣ

Γράφει ο Mπάμπης Aναλυτής

Το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος στο Κεφάλαιο Γ’ αναφέρεται στην Βουλή, το Κεφάλαιο Α’ αυτού και στα άρθρα 51 έως 54 αναφέρεται στην ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής.

Ειδικότερα το άρθρο 52 αναφέρεται στην ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας παρά τη ρητή επιταγή του συντάγματος οι λειτουργίες της Πολιτείας να εγγυώνται και διασφαλίζουν αυτή σε κάθε έκφραση της και μάλιστα με ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών αυτή συνεχώς παραβιάζεται σχεδόν από όλα τα κόμματα της Βουλής και OΧΙ ΜOΝO.

Το άρθρο 54 αναφέρεται στο εκλογικό σύστημα και ότι οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές.

Για να ισχύει από τις ερχόμενες εκλογές που πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ πριν της τετραετίας, το νέο εκλογικό σύστημα και όχι στις μεθεπόμενες (ορθά το προβλέπει το άρθρο για να μη γίνονται αιφνιδιασμοί, καταστρατήγηση της λαϊκής θέλησης κλπ, το Σύνταγμα απαιτεί ρητή διάταξη νόμου που να ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή να ψηφίσουν θετικά 200 βουλευτές.
Το νέο εκλογικό σύστημα που τέθηκε από την Κυβέρνηση σε διαβούλευση και κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή προς ψήφιση είναι η «ΑΠΛΗ ΑΝΑΛOΓΙΚΗ».

Χωρίς μπόνους, με ψήφο στο 17ο έτος.
Παραμένει όμως το όριο των 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή, αν μέχρι την ψίφηση του δεν γίνουν και άλλες τροποποιήσεις.
Δηλαδή περαιτέρω φαλκίδευση και αλλοίωση ή διεύρυνση του εκλογικού συστήματος. Και τούτο θα το δούμε ανάλογα με τις συμμαχίες που θα επιτευχθούν μέχρι την ψήφιση του στη Βουλή για να υπάρξει ο αναγκαίος αριθμός των200 Βουλευτών που απαιτείται για να εφαρμοστεί το σύστημα από τις επόμενες εκλογές.

Το αν θα βρεθούν ή όχι οι 200 βουλευτές εξαρτάται από τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση μέχει την ψήφιση του νόμου, με δεδομένη την πάγια άρνηση της Ν.Δ. και της ταλαντευόμενης θέσης των άλλων κομμάτων της Βουλής και των ανεξάρτητων βουλευτών (δύσκολο μεν, όχι απαραιτήτως και ακαθόρτοτο).

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα κόμματα της αριστεράς είχαν πάντοτε ως παλιό αίτημα τους την απλή αναλογική σε αντίθεση με τα συντηρητικά κόμματα που θέλουν πλειοψηφιστικό και μάλιστα ενισχυμένο με μπόνους κλπ., αν και σήμερα βλέπουμε αλλαγή θέσης ελάχιστων κομμάτων.
Κάθε πλευρά αναφέρεται στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε συστήματος που είναι γνωστά και δεν τα αναφέρουμε.
Είναι όμως το σύστημα της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛOΓΙΚΗΣ που φέρνει προς ψήφιση η Κυβέρνηση η πραγματική, καθαρή, και άδολη απλή αναλογική; ή είναι κουτσουρεμένη;

Θετικό είναι ότι καταργείται το μπόνους. Να μην υπάρχει επίσης λίστα και βουλευτές επικρατείας. Να καθιερωθεί ο σταυρός προτίμησης, δεν είναι μειονέκτημα η ελεύθερη βούληση. Το ρουσφέτι δεν θα υπάρχει όταν λειτουργούν σωστά και εύρυθμα όλες οι λειτουργίες της Πολιτείας.
Πρωταρχικά η Κυβέρνηση, η Βουλή, κλπ., που θα τηρεί τους νόμους που ψηφίζει και θα τους εφαρμόζει αξιοκρατικά όπως σε άλλες χώρες. O πολίτης θέλει να μην αδικείται.

Η ψήφος στα 17, γιατί όχι και στα 16;
Απλώς ερώτημα θέτω.
Αυτό το ερώτημα ίσως θα το θέτουν και οι 16ρηδες ή άλλης ενδιάμεσης ηλικίας ή όλοι οι πολίτες. Το αν οι νέοι θα ψηφίζουν στα 17 ή στα 16, αυτό ίσως απασχολεί τα κόμματα για ευνόητους δικούς του καθένας λόγους. Εκείνο όμως που πρέπει να μη διαφεύγει της προσοχής μας είναι το ποσοστό των νέων που προσέρχεται κάθε φορά στις κάλπες. Που οφείλεται αυτή η αδιαφορία;

Τα προβλήματα που τους απασχολούν καθημερινά και δεν βρίσκουν τη λύση τους, όπως ανεργία, φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η ψήφος στα 17 ή στα 16 είναι το ολιγότερο που απασχολεί τους νέους μας, το κυριότερο είναι το μέλλον τους όπως και όλων των νέων ηλικιών και των οικογενειών τους. Γιατί καμία πολιτική και κοινωνία δεν μπορεί να πετύχει με νεολαία χωρίς ορίζοντα, μέλλον, αισιοδοξία και προοπτική.

Γιατί παραμένει το όριο εισόδου των κομμάτων στην Βουλή, αν δεν αλλάξει μέχρι την συζήτηση, το 3% και όχι το 2% ή λιγότερο ή ενδιάμεσο; Αυτό δεν κουτσουρεύει την απλή καθαρή και άδολη αναλογική; Τα συν είναι περιορισμοί και ας το πουν καθαρά ότι αυτό συμφέρει κάποιους κομματικούς σχηματισμούς.
Αν πράγματι θέλουν τα σημερινά κόμματα της Βουλής, να ισχύσει και να εφαρμόζεται σταθερά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οπότε και αν γίνουν οι εκλογές, να ψηφιστεί η απλή αναλογική χωρίς κουτσουρέματα, ας το τολμήσουν τώρα.

Δεν θα φταίει αν ψηφιστεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ο Λαός που ψήφισε, αν τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλωστε με τις σημερινές συγκυρίες κανένα κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία στην Βουλή για να σχηματίσει μόνο του Κυβέρνηση. Θα χρειαστούν συνεργασίες. Θα φταίνε τα κόμματα που θα αποβλέπουν σε μικροπολιτικά παιγνίδια, υπονομεύουν το ένα το άλλο, αγνοούν τον Ελληνικό Λαό και δεν ενδιαφέρονται ,παρά τις όποιες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις τους για το ότι θα βγάλουν την πατρίδα και τον Λαό τους από την βαθιά οικονομική κρίση, τα μνημόνια, και τις ξένες εξαρτήσεις που για όλα αυτά είναι υπαίτια.

*Δικηγόρος
τ. Πρόεδρος ΤΠΔΑ,
τ. Σύμβουλος ΔΣΑ,
Πρόεδρος της Oλομέλειας των Πειθαρχικών
Συμβουλίων του ΔΣΑ.