Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών στα Μνημεία, σε συνεργασία του Δήμου και του αντιπροέδρου της ΚΕΔΗΚΕ

Μετά από συνεργασία του Δήμου Κεφαλονιάς, του αντιπροέδρου της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γιώργου Κατσιβέλη, του εντεταλμένου καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Oργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Νικολάου Λάσκαρη και του κ. Γεράσιμου Γαλανού εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «O Πάλιος», προσκλήθηκε και ήλθε στο νησί μας ο τ. Καθηγητής Συντήρησης πέτρας και μαρμάρου του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας κ. Ηλίας Νομπιλάκης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος σε θέματα φθορών μνημείων, προκειμένου να ξεναγηθεί στα κατεστραμμένα από τους σεισμούς του 2014 μνημεία της Παλικής.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ο Καθηγητής ξεναγήθηκε στα μνημεία της πόλεως του Ληξουρίου (Μνημείο Ιακωβάτων, Ανδριάντας Πετρίτση, Ανδριάντας Ηλία Μηνιάτη, Στήλη Ριζοσπαστών, Κοιμητήριο Ληξουρίου κ.α.). Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου ο κ. Νομπιλάκης επισκέφθηκε την περιοχή Μασπάλι, ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, τα χωριά της Παλικής (Ματζαβινάτα, Βουνί κ.α.), την Καλήγλυπτη πύλη στο ιστορικό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής του Ταφιού καθώς και το Κοιμητήριο Αργοστολίου.

Από την ομάδα υπό τον καθηγητή, και με τη συνεργασία φοιτητών του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Oργάνων έγινε αναλυτική αξιολόγηση και καταγραφή των φθορών των μνημείων προκειμένου να συνταχθούν οι επιμέρους μελέτες φθορών και προτάσεις επιδιόρθωσής τους.

Το απόγευμα της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Oργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, έγινε συνάντηση φορέων προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των δεδομένων που η ομάδα είχε διαπιστώσει και να συζητηθούν τρόποι και μέθοδοι αποκατάστασης. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, o προσκεκλημένος καθηγητής κ. Ηλίας Νομπιλάκης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γεώργιος Κατσιβέλης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Oργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Νικόλαος Μπούκας, ο εντεταλμένος καθηγητής του ίδιου Τμήματος ειδικός σε θέματα αρχαιολογικών υλικών κ. Νικόλαος Λάσκαρης, ο κ. Γεράσιμος Γαλανός εκ μέρους του Συλλόγου «O Πάλιος», ο κ. Γεράσιμος Φαρακλός εκ μέρους του Δ.Σ. της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο κ. Δημήτριος Μεσσάρης ως τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου και η κ. Δώρα Μαρκάτου τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ο προσκεκλημένος καθηγητής κ. Νομπιλάκης συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γεώργιο Κατσιβέλη και τον εντεταλμένο καθηγητή του ΤΕΙ ειδικό σε θέματα αρχαιολογικών υλικών κ. Νικόλαο Λάσκαρη, συναντήθηκε με το δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρο Παρίση και συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την πλήρη και σωστή αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία.

an3
Φωτό από την συνάντηση του κ. Νομπιλάκη με τον δήμαρχο κ. Αλ. Παρίση