Σωτήρης Κουρής: Αγία Ευφημία-Ωρα μηδέν

Επίσκεψη του επικεφαλής του Περιφερειακου Συνδυασμού ΙΟΝΙΟΣ ΕΠΟΧΗ κ. Γιάννη Τρεπεκλή με μέλη του Συνδυασμού της Κεφαλονιάς, έγινε στίς 17/8/23 στην Αγία Ευφημία 3 χρόνια μετά τον Μεσογειακό Κυκλώνα ΙΑΝΟ.

Στην επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ,η ανικανότητα και ένδεια της Περιφερειακής Αρχής ΚΡΑΤΣΑ , να υλοποιήσει τα εργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν. Πεσμένοι δρόμοι, βουλωμένα φρεάτια, χωρίς προστατευτικά μέτρα για την ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων, δημιουργούν μία ασφυκτική ανασφάλεια για το τι θα γίνει με τίς πρώτες βροχές του Φθινοπώρου.

Το ενδιαφέρον της Περιφερειακής Αρχής ΚΡΑΤΣΑ είναι οι απ ευθείας αναθέσεις μελετών εκατομμυρίων και εργων χωρίς να υπολογίζουν ότι 3 χρόνια τώρα δεν έχουν ενδιαφερθεί για την άμεση υλοποίηση των εργων εκείνων που θα προστατεύσουν την περιοχή.

Η μη οριοθέτηση των ρεμμάτων, ο κάκιστος προγραμματισμός για τα εργα που πρέπει να γίνουν παραμένουν ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής που πρέπει να απαντηθούν.

Η μη σύνδεση των καταστροφών με τις ανεμογεννητριες επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί και τρία χρόνια τώρα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η λεκάνη της Πυλάρου και η Αγία Ευφημία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με εργα που θα ξεκινήσουν από τις ορεινές περιοχές και θα καταλήξουν στον ανοικτό αγωγό προς την θάλασσα. Αυτήν την διαδικασία των προτεραιοτήτων των εργων τον γνωρίζει και ο παρά τελευταίος κάτοικος της περιοχής και αναρωτιέται γιατί η Περιφερειακη Αρχή ΚΡΑΤΣΑ επιμένει στην προκήρυξη του κλειστού αγωγού της Αγίας Ευφημίας που αυτός καθ εαυτος δεν λύνει το πρόβλημα.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων στις συμβολές των ρεμματων Δειλινάτων -Φάλαρης και Μακρυωτίκων – Φάλαρης με διπλό σκοπό. Την ανάσχεση των υδάτων και φερτών υλικών και την δημιουργία δεξαμενών νερού για την δωρεάν παροχή στους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής. Οι υπάρχουσες μελέτες δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις , και δημιουργείται το ερώτημα γιατί χρειάζονται νέες μελέτες εκατομμυρίων.

Τρία χρόνια τώρα μετά τον Μεσογειακό Κύκλωπα ΙΑΝΟ η Περιφερειακή Αρχή ΚΡΑΤΣΑ δεν αντιμετώπισε την αποκατάσταση των ζημιών ούτε έχει αρχίσει τα εργα για την μελλοντική θωράκιση της περιοχής.

Σωτήρης Κουρής