Ο τ. αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος ΠΙΝ Σωτήρης Κουρής κατέθεσε την ακόλουθη επερώτηση για το Μεταξάτειο Κληροδότημα.
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 1η / 2022
Προς την κ Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
ΜΕΤΑΞΑΤΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ
Σας παραθέτω αυτούσια την εισήγηση μου για την συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑΤΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ, στό ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ στίς 20 Φεβρουαρίου 2021 για την ενεργοποίηση του θέματος της Φοιτητικής Εστίας των Επτανησίων Σπουδαστών.
Με δίκη σας παρέμβαση δεν δεχθήκατε την Επιτροπή που είχα στην εισήγηση αυτή, αλλά αναλάβατε προσωπικά να φέρετε εις πέρας την υπόθεση του Μεταξατείου Κληροδοτήματος.
Ερωτάσθε,
Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανάληψη αυτής της ευθύνης και θα ήθελα να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τις ενέργειες σας τόσο με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που εμπλέκονται, όσο και με την Κυβέρνηση για την υλοποίηση της Διαθήκης της Μαρίας Μεταξάτου για την δημιουργία Φοιτητικής Εστίας των Επτανησίων σπουδαστών;
ΜΕΤΑΞΑΤΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ
ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ώρα 10 πμ. Με τηλεδιάσκεψη.
Συγκρότηση επιτροπής στήριξης του ΜΕΤΑΞΑΤΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ
Απόσπασμα από την Δημοσια Διαθήκη με Αριθμό 29239 της Μαρίας χήρας Νικολαου Μεταξάτου. «Την ανωτέρω οικία μου καταλείπω εις τα ανωτέρω Ιδρύματα, υπό τον όρον του αναπαλλοτριώτου, ίνα στεγάζονται άποροι φοιτηταί και φοιτήτριαι, καθώς και σπουδασταί και σπουδάστριαι εκ των Ιονίων Νήσων προτιμωμένων των εκ Κεφαλληνίας και ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως.»
Επαναφέρω για Τρίτη φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας ένα θέμα το οποίο κατά την άποψη μου και όχι μόνο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αλλά είναι και κεφαλαιώδους σημασίας, διότι εάν πραγματοποιηθεί θα δώσει την δυνατότητα της ύπαρξης μιας φοιτητικής Εστίας στην Αθήνα η οποία θα στεγάσει «απόρους φοιτητές και φοιτήτριες, από τα Ιόνια Νησιά».
Αναμφίβολα η ευαισθησία όλων μας είναι ουσιαστική για την ύπαρξη μίας στέγης για τους φοιτητές και σπουδαστές μας στην Αθήνα, και μάλιστα όταν διανείμουμε μία δύσκολη εποχή και από άποψη οικονομική αλλά και κοινωνική.
Έρχομαι λοιπόν σήμερα ενώπιον σας, μετά 61 χρόνια και σας ζήτω να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την αξιοποίηση και υλοποίηση της διαθήκης της κ Μαρίας χήρας Νικολαου Μεταξάτου. Βέβαια πρέπει να σας ενημερώσω ότι είναι η Τρίτη φορά που εισάγω το θέμα αυτό στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο. Η πρώτη το 2013 (28-6-2013) επί προεδρίας κ Νικολαου Μηλιώτη και η δεύτερη το 2016(8-10-2016) επί προεδρίας του κ Χρήστου Μωραίτη. Δεν είναι βέβαια της ώρας η αναζήτησή καμιάς ευθύνης όταν το θέμα δεν άπτεται της αρμοδιότητος της ΠΙΝ αλλά των Τριών Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σήμερα προέχει η πλήρης αξιοποίηση του κληροδοτήματος της Μαρίας Μεταξάτου η οποία θα δώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στους πολίτες των νησιών μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το Μεταξάτειο ειναι ενα κτίριο που βρίσκεται στην Κυψέλη Αθηνών, γωνιακό, επι των οδών Ι. Δροσοπούλου και Λελας Καραγιάννη (πρώην Λήμνου).
Το ως ενώ κτίριο ανήκε στήν Κεφαλονίτισσα Μαρία Μεταξάτου. Η Ιδιοκτήτρια πέθανε την 23-12-1960 και με την υπ αριθμ. 29239/24-10-59 διαθήκη της (πρακτικό 257/61 του Πρωτοδικείου Αθηνών) άφησε το καλαίσθητο αυτο κτίριο, υπό τον όρο του αναπαλλοτρίωτου, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, για να στεγάζονται άποροι φοιτητές απο τα Ιονια Νησιά, “προτιμώμενων των εκ Κεφαλληνίας”. Αρχιτέκτονας του έργου φέρεται ο Μιχ. Λυκούδης Πρόεδρος της “Ενώσεως Αρχιτεκτόνων”.
Έκτοτε τα Πανεπιστημιακά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκινήθηκαν πρός την κατεύθυνση αυτή. Το Πανεπιστήμιο υιοθέτησε την άποψη να διαρρυθμίστεί το κτίριο σε φοιτητική Εστία και η τεχνική του υπηρεσία εξεπόνη σε μελέτη τον Σεπτέμβριο του 1968 με την οποία πρόβλεπε τη στέγαση περίπου ογδοήντα (80) φοιτητών. Το Πολυτεχνείο συνέγραψε στον προϋπολογισμό του, την ίδια εποχή πόσο εξακοσίων χιλιάδων δραχμών (600000) για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Μεταξάτου. Ο προϋπολογισμός τότε ολοκλήρου του έργου (1968) κατα την τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου ανερχόταν σε 3.280.000 δρχ. (για οικοδομικά 1.500.000 δρχ, για μηχανολογικές εγκαταστάσεις 960.000 δρχ. και για τον εξοπλισμό 820.000 δρχ.).
Το 1970 με το Β. Διάταγμα 682/14-10-70, σελ 2054 τεύχος Α ΦΕΚ), εγκρίνεται η Φοικτητικη Εστία και ο Κανονισμός της.
Παρ ολα αυτα ομως τα Τρία Ιδρύματα ΔΕΝ προχώρησαν στην εκπλήρωση της θέλησης της διαθέτιδος.
Έτσι είχαν τα πράγματα οταν αιφνιδίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών με την απο 14-3- 1977 αίτησή του στο Εφετείο Αθηνών ζήτησε την μεταβολή του σκοπού του κληροδοτήματος ώστε να επιτρέπει το γκρέμισμα του κτιρίου και να δοθεί σε αντιπαροχή για την ανέργεση πολυκατοικίας.
Στο σημείο αυτο έγινε δυναμική παρέμβαση στο Εφετείο απο την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά με πρόεδρο τον κ. Διονύσιο Κουγιανο, Πολιτικό Μηχανικό, απο τον Σπουδαστικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ” Μαρίνος Αντύπας ” με πρόεδρο τον Αλέκο Καλαφάτη,. Με την κινητοποίηση όλων των Κεφαλονιτικων σωματείων της Αθήνας, των τότε Βουλευτών Χάρ. Μεσσάρη και Παν. Γεράκη, του Νομάρχη και του Δημάρχου Αργοστολίου Μ. Κοσμετάτου, κερδίθηκε η υπόθεση στο Εφετείο το οποίο με την υπ αριθμ. 2843/1978 Απόφαση απέρριψε την αίτηση του Πανεπιστημίου. Στην συνεχεια μετα απο ενέργειες του Σπουδαστικού Συλλόγου “Μαρίνος Αντύπας ” και επειδή το κτίριο ειναι αξιόλογο αρχιτεκτονικό δείγμα της εκλεκτικιστικής περιόδου, χαρακτηρίστηκε διατηρητέο με αποφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στο 274 Β ΦΕΚ / 20-3- 1980.
Ακολούθως αντί να δρομολογηθεί τελικώς η επιθυμία της διαθέτουσας με την υλοποίηση της μελέτης, και με τυχόν τροποποιήσεις της που θα απαιτούνταν, που ειχε αρχικά εκπονηθεί απο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφασίστηκε η εκπόνηση νέας μελέτης.
Δυστυχώς η γραφειοκρατική δυστοκία και η δυσκαμψία φορέων και ιθυνόντων οδήγησε στην πλήρη απραξία και την εγκατάλειψη του κτιρίου, το οποίο πλέον, παραμένει για 61 χρόνια κλειστό, με ενδιάμεσες προσπάθειες καταπάτησης απο επιτηδείους οι οποίες ευτυχώς αναχαιτίσθηκαν.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ύπαρξη της Αιρετής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η οποία σαν οντότητα τόσο στην λειτουργία της όσο και στην συνείδηση των πολιτών της Περιφερειάς μας αποτελεί εχεγγεια δύναμη που μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην λύση αυτου του σοβαρού θέματος, ουτως ώστε να εξασφαλιστεί η επιθυμία της διαθετιδας Μαρίας Μεταξάτου για τους νέους των Ιονίων Νήσων.
Η ύπαρξη σε εξαίρετες Διοικητικές Πανεπιστημιακές θέσεις ευπατρίδων Επτανησίων και Κεφαλονιτών, δοκιμασμένων για το εξαίρετο πανεπιστημιακό εργο τους, δοκιμασμένοι για τους αγώνες τους και την προσφορά στα νησιά μας, προσφέρεται χρονικά και συγκυριακά.
Ας τολμήσουμε λοιπόν να κάνουμε το πρώτο βήμα σε συνεργασία με τους Πανεπιστημιακούς των τριών Ιδρυμάτων ώστε να ευοδοθεί η επιθυμία της διαθέτιδας Μαρίας Μεταξάτου έστω και μετα απο 61 χρόνια.
Προτείνω την δημιουργία ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ” ΜΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑΤΟΥ ” η οποία θα αποτελείται απο την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.
Εκπρόσωπο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Εκπρόσωπο του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Εκπρόσωπο της ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τον Πρόεδρο της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΙΝ
Την πρόεδρο της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ. Ελένη Νεοφύτου.
Τον ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ καθηγητή του ΕΚΠΑ και τ. Αντιπρύτανη ΕΚΠΑΛ
Σκοπός της επιτροπής θα είναι η διαρκής συνεργασία όλων των κληροδοτημένων ιδρυμάτων για την εκπλήρωση της επιθυμίας της διαθέτιδος, η εάν δεν ευωδοθεί η συνεργασίας αυτή η ανάληψη εκ μέρους της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ να διεκδικήσει νομικά (δικαστικά) την διαχείριση του κληροδοτήματος προς επίτευξη του σκοπού της διαθετιδος Μαρίας χήρας Νικολάου Μεταξάτου, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Αριθμ. 29239 / 24-10-1959 (πρακτικό 257/61 του Πρωτοδικείου Αθηνών).
« Την ανωτέρω οικία μου καταλείπω εις τα ανωτέρω ιδρύματα, υπό τον όρον του αναπαλλοτρίωτου, ίνα στεγάζονται άποροι φοιτηταί και φοιτήτριας, καθώς και σπουδάσταί και σπουδάστριαι εκ των Ιονίων Νήσων προτιμωμένων των εκ Κεφαλληνίας και ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως.».
Ελπίζοντας ότι αυτή την φορά θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η νέα αυτή προσπάθεια σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.