Σύνταγμα-Υποκλοπές-Παρακολουθήσεις Συνδιαλέξεων-Ανεξάρτητες Αρχές

Το Σύνταγμα μας διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Η παραβίαση αποτελεί βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητας και της ελευθερίας κάθε ατόμου, αμφισβητεί έμπρακτα κάθε έννοια των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο των υποκλοπών και η παρακολούθηση των πολιτών δεν είναι σημερινό, και στο παρελθόν γίνονταν υποκλοπές και παρακολουθήσεις χωρίς να ανακαλύπτονται όχι όμως σε τέτοια έκταση που πρόσφατα έλαβαν χώρα.

Αυτό οφείλεται στους νόμους που ψηφίστηκαν και στο τελευταίο Π.Δ. 47/2005 που κάμφθηκε η συνταγματική κατοχύρωση. Συνέπεια αυτών είναι να παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης με το πρόσχημα «της ανακάλυψης υπόπτων για εγκληματικές πράξεις» και αντί για «υπόπτους εγκληματικών πράξεων» να συγκλονίζεται η εσωτερική έννομη τάξη να παρακολουθούνται αρχηγοί κομμάτων, Κόμματα, Υπουργοί, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεως, Ανώτατοι Αξιωματικοί, αλλά και απλοί πολίτες στην καθημερινή τους επικοινωνία.

Φαινόμενο και αυτό της παγκοσμιοποίησης!

Διερωτάται όμως κανείς. Γιατί η Κυβέρνηση ενώ γνώριζε εδώ και ένα χρόνο τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις που ασφαλώς δεν είχαν στόχο τους «συνήθης ύποπτους και εγκληματίες» ή την ασφάλεια της χώρας , αλλά αρχηγούς κομμάτων , Υπουργούς,  Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων και απλούς πολίτες, δεν το αποκάλυψε αμέσως και γιατί δεν ενημέρωσε και τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά το απέκρυψε;

Τι κρύβεται και ποιοι κρύβονται πίσω από τις υποκλοπές και παρακολουθήσεις; Πρέπει εδώ και τώρα να το μάθει ο Ελληνικός Λαός χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.

Η Δικαιοσύνη έχει χρέος άμεσα να βρει τους υπεύθυνους του μεγάλου αυτού «σκανδάλου των υποκλοπών» και να επιβάλλει τις ανάλογες ποινές. Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν χρέος τον έλεγχο και την Κυβερνητική  Εποπτεία στον ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Την πάταξη της αυθαιρεσίας και ασυδοσίας των εταιριών της κινητής τηλεφωνίας και το κλείσιμό τους, όταν παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους με υποκλοπές, παρακολουθήσεις και όποιους άλλους τρόπους που τους παρέχουν οι νέες τεχνολογίες. Τα θύματα των υποκλοπών και παρακολουθήσεων των συνδιαλέξεων και όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας αναμένουν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις από την Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές την πλήρη διαλεύκανση και διερεύνηση της υπόθεσης και τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με όρους απόλυτης διαφάνειας για να διασφαλισθεί το απόρρητο των επικοινωνιών και τα ατομικά δικαιώματα και ατομικές τους ελευθερίες που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι των υποκλοπών.

Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κάμψης τους απορρήτου που θέσπισαν οι νόμοι 2225/1994, ν. 3115/2003, Π.Δ. 47/ 2005 με το πρόσχημα ανακάλυψης υπόπτων από εγκληματικές ενέργειες.

Η ενίσχυση του κύρους των ανεξάρτητων αρχών για την ανεμπόδιστη εποπτεία και έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στις οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες από οπουδήποτε και αν προέρχονται και οποιαδήποτε συμφέρονται και να υπηρετούν είναι περισσότερο σήμερα αναγκαίο από κάθε άλλη περίοδο αφού το σκάνδαλο των υποκλοπών συντάραξε όχι μόνο την εσωτερική έννομη τάξη αλλά και εξωτερικά.

 

* Δικηγόρος

Σύμβουλος Δ.Σ.Α

τ.  Αντιπρόεδρος

Δ.Σ.Α.

τ. Δημοτικό

Σύμβουλος

Δήμου Γλυφάδας