Σύσταση Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων

Για 20η συνεχή χρονιά η Ομοσπονδία μας διοργανώνει στην Κεφαλλονιά την Ετήσια Συνάντηση Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων. Η φετινή συνάντηση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς είχε ως σκοπό την υλοποίηση πρότασης από τον Περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτο περί σύστασης Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων, στόχο που η Ομοσπονδία μας στηρίζει ένθερμα.

Μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης όλων των επτανησιακών συλλόγων/φορέων της διασποράς έγινε πέρυσι, στην Κέρκυρα. Με πρόταση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και με την άμεση και κύρια συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιήθηκε το 1°Συνέδριο Απόδημων Επτανησίων, στην διάρκεια του οποίου κλήθηκαν και φιλοξενήθηκαν σε όλα τα Ιόνια, νέοι και νέες, 3ης και 4ης γενιάς αποδήμων Επτανησίων.

Φέτος, η Ομοσπονδία μας, επιθυμώντας να επικεντρωθεί στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού σκοπού, ο οποίος, θεωρούμε ότι φέρει εθνικά χαρακτηριστικά, μετείχε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2019 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Επιπλέον το ΔΣ μας αποφάσισε να δοθούν ομιλίες στη μνήμη δυο σπουδαίων τέκνων της Κεφαλληνιακης διασπορας: των πανεπιστημιακών καθηγητών Σπύρου Βρυώνη και Ανδρέα Γερολυμάτου, μορφές και οι δυο παγκοσμίου φήμης που μας άφησαν μεγάλη πνευματική κληρονομιά και που είχαν άμεση σχέση με την Ομοσπονδία μας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Ζάμπια κ. Ιωάννης εκπροσωπόντας Επτανησιακά Σωματεία Ζάμπια και Γιοχάνεσβουργκ, ο κ. Βασίλειος Ματαράγκας Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Αμερικής, Καναδά και Κεντρικής Αμερικής σαν εκπρόσωπος της Ένωσης Ζακυνθίων Σικάγου, ο κ. Σωτήριος Αντύπας Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Αίνος του Μόντρεαλ, ο κ. Γεώργιος Μιχαλάτος Πρόεδρος της ΟΚΙΣ, η κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά εκπροσωπώντας την Πρόεδρο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απόγονοι του ιστορικού Σπύρου Βρυώνη και εκλεκτά μέλη της κεφαλληνιακής και επτανησιακής διασποράς.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην ιδέα της σύστασης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων και στο σκοπό και στην σημασία της λειτουργίας αυτού του φορέα. Η δημιουργία ισχυρών στον χρόνο σχέσεων μεταξύ των Επτανησίων, δήλωσε μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση προβλημάτων τόσο των αποδήμων όσο και της ίδιας της Ελλάδας. Η Αντιπρόεδρος μας κ. Αγγελική Χιόνη στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις δύο λαμπρές προσωπικότητες, τον Σπύρο Βρυώνη και τον Ανδρέα Γερολυμάτο, που η απουσία τους αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Μαρίνος Χιόνης μίλησε εν συνεχεία για τις δράσεις μας για το 2019 και τα σχέδιά μας για τα δυο επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα για το 2019 η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο χρηματοδότησε την μετάφραση στην Αγγλικη και το ντουμπλάρισμα της ταινίας ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Ελληνιστή πανεπιστημιακού καθηγητή και κινηματογραφιστή κ. Pedro Οlalla, για την έρευνα της κ. Ευρυδίκης Λειβαδά που τεκμηρίωσε ιστορικά την ύπαρξη και τις δράσεις του μεγάλου και σχεδόν άγνωστου θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά (Χουάν ντε Φούκα). Η ταινία-ντοκιμαντέρ σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην διπλωματική κοινότητα, καθώς και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τον τολμηρό Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρο, και μέσω αυτού, την Ελλάδα, το οδυσσειακό πνεύμα και την πολυπραγμοσύνη του Έλληνα. Για το 2020 σχεδιάζουμε, πάντα σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, Διεθνές συνέδριο και εκδηλώσεις με θέμα τους Κεφαλλήνες και Θιακούς της Ρουμανίας και ευρύτερα του Εύξεινου Πόντου. Για δε το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τα 450 από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, τον ρόλο των Επτανησίων σε αυτήν και δη τη συμβολή της Κεφαλληνίας, η Ομοσπονδία μας σχεδιάζει σειρά εκδηλώσεων με συμμετοχή και συνδιοργάνωση μεγάλων φορέων εντός και εκτός Ελλάδος.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κεφαλληνίας κ. Αλέξανδρου Παρίση, η ομιλία του πρώην νομάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Μάκη Μεταξά για τον αείμνηστο Ανδρέα Γερολυμάτο, η ομιλία της Διευθύντριας της ΓΓΑΕ κ. Εύας Παπαδάτου για τον Σπύρο Βρυώνη η οποία κατέθεσε πρόταση, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον παγκοσμίου φήμης ιστορικό, για διοργάνωση Συμποσίου στην Κεφαλλονιά από το Ιόνιο Πανεπιστημιο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας, την ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ, την Τοπικη και Περιφερειακή Αυτοδιοίηση, την κυπριακη και την αρμενικη κοινότητα πρόταση την οποία η Ομοσπονδία μας με ιδιαίτερη τιμή και χαρά αγκάλιασε αμέσως.

Την σεμνή συνάντηση έκλεισαν οι δυο Μητροπολίτες. Ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τους απόδημους. Είναι, τόνισε, το δημιουργικότερο κομμάτι του Ελληνισμού, αυτή τη δεύτερη Ελλάδα, που δεν έχει όριο, δεν έχει σύνορα, η Ελλάδα ως ιδέα, ως γλώσσα, ως τρόπος σκέψης. Η Ελλάδα που βρίσκεται παντού. Ευχήθηκε καλη επιτυχία στα σχέδια της συνάντησης αυτής, και συνεχάρη την Περιφέρεια και τους μετέχοντες Συλλόγους των αποδήμων για την απόφαση της σύστασης Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων.

Ο Σεβασμιώτατος της Ζάμπια κ. Ιωάννης μίλησε για το σπουδαίο έργο της Κεφαλλονίτισσας κ. Διβάρη στο Χαράρε. Αναφέρθηκε σε προσωπική μελέτη που ο ίδιος έχει αρχίσει χρόνια τώρα σχετικά με καταγραφή των Επτανησίων αλλά και την ιστορική πορεία των συλλόγων του απόδημου Ελληνισμού της Αφρικής. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως ο μεχρι σήμερα αρχαιότερος σύλλογος που έχει ερευνήσει είναι των Ιθακησίων και συστάθηκε το 1903.

Ακολούθως, και στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης Εργασίας, οι κ. κ. Βασίλειος Ματαράγκας, Σωτήριος Αντύπας και Γεώργιος Μιχαλάτος μίλησαν ευρύτερα για την σημασία των αποδήμων Επτανησίων, για τις δράσεις και το έργο τους, για την δύναμη του Ελληνισμού και εν συνεχεία μαζί με τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, τον κ. Σπαθή από τον σύλλογο Αίνος του Μόντρεαλ, τον κ. Γεώργιο Φιλιππάτο, τον Επίτιμο Πρόεδρό μας κ. Μαρίνο Χιόνη, την Αντιπρόεδρο μας κ. Αγγελική Χιόνη και δυο εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας από την νέα γενιά των αποδήμων, συζήτησαν αναλυτικά για το Καταστατικό της υπό σύσταση Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επτανησίων, αναφέρθηκαν σε προβλήματα και αδυναμίες που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι σύλλογοι των αποδήμων και κατέθεσαν προτάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο και ευοίωνο αύριο.

O Πρόεδρος
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Ο Γραμματέας
KΩΣΤΑΣ ΒΑΓΓΕΛΆΤΟΣ
odysseus@hellenism.com