Τα άλυτα προβλήματα Πόρου-Σκάλας

Με προηγούμενες επιστολές μου στον “Ημερήσιο” περιέγραψα τα γνωστά σε όλους τους κατοίκους, αιρετούς και ενάρετους άρχοντες, τα άλυτα προβλήματα που βασανίζουν το Πόρο, την Σκάλα, και γενικά το ξώμερο.

Επίσης, είχα αναφέρει το γνωστό, “όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει θέληση και επιμονή.” Μου διέφυγε να προσθέσω και το αναγκαίο “φιλότιμο”.

Αντιθέτως στις ελπίδες μας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε τίποτε, αλλά χάσαμε και τις δύο “μπλέ σημαίες” μας. Αυτές του Πόρου και της Σκάλας. Αυτή είναι μια θλιβερή πραγματικότητα. Αντί να καλυτερεύουμε με βελτίωση όλων των αναγκών που οδηγούν στην καλυτέρευση της ζωής το τόπου και οικονομική ανάπτυξη, βουλιάζουμε σε όλους τους τομοίς. Οι αιρετοί μας άρχοντες υδρώνουν μελετώντας τα προβλήματα μας, αλλά οι ξωμερίτες κουράστικαν να περιμένουν και έπεσαν στον λύθαργο της αδιαφορίας αρνούμενοι να πιστέψουν σε θαύματα!

Που είναι οι επαναστάτες Σκαλισιάνοι που επαναστάτησαν κάποτε, εναντίο μιας αυτοκρατορίας αγνοόντας τις Αγγλικές κρεμάλες!

Θα μνημονεύσουμε ξανά μερικές απ τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας οι οποίες όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ούτε φαίνονται προγραμματισμένες να γίνουν στους κοντινούς χρονικούς ορίζοντες.

Η νέα εξουσία προεκλογικά αναθεμάτιζε την παλιά εξουσία για αδιαφορία αλλά τώρα οι ίδιοι κάθονται στις ίδιες καρέκλες!

Το λιμάνι του Πόρου ακόμη στερείται κάποια βασική υποδομή για τις ανθρώπινες ανάγκες των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν. Ειδικά να γίνει κατανοητό ότι αυτό το λιμάνι εξυπηρετοί χιλιάδες επιβάτες. Τα πλωτά μέσα για τα κότερα δεν φαίνονται στο φετεινό ορίζοντα. Θα φανούν στο επόμενο καλοκαίρι;

Το αποχετευτικό σύστημα δεν λειτουργεί ακόμη! Τα “βοθρικά αρώματα” δεν προσθέτουν στην ομορφιά του Πόρου και είναι ανεπιθήμητα όχι για τους ξένους αλλά και για τους ταλαίπορους μόνιμους κατοίκους/ψηφοφόρους που αγνοούνται απο όλους. Θα χαροποιούσε τους άρχοντες του τόπου να δέχονται κύματα απο “βοθρικά αρώματα” μέσα στα σπίτια τους, τώρα το καλοκαίρι απ τα ανοικτά παράθυρα; Ο δρόμος για το μοναστήρι της Άτρου, ξεχάστηκε απ’ τον προηγούμενο περιφερειάρχη. Λέγεται ότι για την εκτέλεση του έργου (κατασκευή του δρόμου), χρειάζεται πολιτικός μηχανικός με γνώσεις αρχαιολόγου. Δυστυχώς άνθρωπος με αυτές τις γνώσεις δεν βρέθηκε και το έργο δεν εκτελέστηκε. Ελπίζουμε ότι ο νεός αντιπεριφερειάρχης μας κ. Στάυρος Τραυλός θα βοηθήσει τώρα!

Επίσης η αναγκαία κατασκευή μικρής παράκαψης στο δρόμο Πόρο-Αργοστόλι, πλησίον του Δ. Σχολείου Τζαννάτων θα βελτίωνε “τα μέγιστα” την ασφαλή διάβαση των αυτοκινήτων και των πεζών ανθρώπων και ζώων!!! Δυστυχώς η περιφέρεια για αγνώστους λόγους το αγνόησε. Ελπίζουμε και αυτό το σοβαρό πρόβλημα θα λυθεί απ τον νέο αντιπεριφερειάρχη που όπως φαίνεται θα βελτιώσει γενικά τους δρόμους του νησιού.

Το άλλο μεγάλο και ελπιδοφόρο γεγονός, ο Μυκηναικός Τάφος των Τζαννάτων, μοναδικός στα Ιόνια Νησιά, που θα γεμίσει με δόξα την Κεφαλονιά και χρυσάφι το ξώμερο ταξιδεύει ακόμη, μετά από τόσα χρόνια σε αρχαρτογράφητα νερά, χωρίς μπούσουλα. Χειρότερα ακόμη χωρίς συγκεκριμένο “προορισμό”.

Αυτό βεβαιώνεται και απ το Υπουργείο Πολιτισμού με το έγγραφο: YΠΠOA/ATNEKΕ ημερομηνία έκδοσις 29/06/2020. Το έγγραφο αναφέρει ότι η προσπάθεια για την ανάδειξη του τάφου, ματαιόθηκε γιατί βρέθυκαν ανακρυβή στοιχεία στις αιτήσεις για την έγκριση των υποβληθέντων αιτήσεων.

Δυστυχώς πολλοί ιδιώτες και πολιτικοί εμπλέκονται σ αυτό το καθαρό αρχαιολογικό θέμα που έχει καταντίσει “γορδιος δεσμός”!

Δυστυχώς ο Μέγας Αλέξανδρος δεν υπάρχει εδώ να το λύσει!

Το λυπηρό συμπέρασμα για τους μονίμους κατοίκους/ψηφοφόρους/ξωμερίτες είναι τραγικό. Υποσχέσεις χωρίς έργα απο τους σοφούς και φιλόδοξους άρχοντες του τόπου είναι “ψεύτικες”!!!

* Δ. Μηχανικός