Τα αίτια των πυρκαγιών

Γύρω στις 4 15 τ’ απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (24/8) ακούστηκε ένα δυνατό μπουμ (σχεδόν έκρηξη βόμβας), και οι διαμένοντες στην ΒΑ πτέρυγα του ξενοδοχείου «ΗΡΙΝΝΑ» στα Σβορωνάτα, βγήκαν στις βεράντες των δωματίων τους φωνάζοντας …φωτιά-φωτιά! 

Πράγματι σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το κτίριο και ακριβώς δίπλα από κολώνα της ΔΕΗ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά που ευτυχώς δεν έφτασε στον παρακείμενο πευκώνα καθώς η περιοχή ήταν σχετικά καθαρή, και με το μπουμ και τις φωνές τρέξανε άνθρωποι του ξενοδοχείου και πριν έρθει η Πυροσβεστική την σβήσανε.

Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι ο εκκωφαντικός κρότος που ακούστηκε ήταν χαρακτηριστικός της ξαφνικής εκδήλωσης ισχυρού ηλεκτρικού (βολταϊκού) τόξου, και κατά περίεργη σύμπτωση, μαζί με τον κρότο, εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και πυρκαγιά δίπλα από την κολώνα.

Ωστόσο η ΔΕΗ που έφθασε εντωμεταξύ ειδοποιημένη από άλλα καταλύματα της περιοχής για διακοπή ρεύματος, ισχυρίστηκε ότι η φωτιά ήταν άσχετη από την βλάβη στην κολώνα, και ότι έπεσε μόνο μια ασφάλεια, μάλιστα ο τεχνικός που διόρθωσε την καμένη ασφάλεια απέδωσε τον κρότο …στα διερχόμενα αεροπλάνα!

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη κολώνα (αυτή η ίδια) είχε γίνει κάποια στιγμή πέρυσι λαμπάδα όταν ανεφλέγη η κεφαλή της, εκεί που είναι οι ασφάλειες, οι μονωτήρες και τα λοιπά ηλεκτρολογικά εξαρτήματα. Καλό θα είναι λοιπόν, μαζί με την καραμέλα των πάσης φύσεως εμπρηστών πυρομανών κλπ., να φροντίσει κάποιος και για την πληρέστερη συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ, ιδιαίτερα αυτού που περνάει μέσα από δασικές εκτάσεις.

Διονύσης Σβορώνος 

Πολ. Μηχανικός