Τα βάσανά του ο Θεός στους δυνατούς τα δίνει

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Η σωματική δυσκολία, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικό κίνητρο για το νου, να βρει νέους τρόπους χρήσης του περιβάλλοντος, των αντικειμένων και του κατεστημένου συστήματος, που ως επί το πλείστον είναι προσαρμοσμένο για άτομα δίχως ιδιαίτερες κινητικές δυσκολίες.

Για παράδειγμα ένα μπαστούνι εκτός από μοχλός στήριξης για το βάδισμα κάποιου,μπορεί ακόμη να είναι και ένα «εργαλείο» να φέρνει πράγματα κοντά του χωρίς να μετακινείται ο ίδιος.

Μερικές απλές χειρολαβές σε διάφορα σημεία (μπάνιο, σκάλες, διαδρόμους κ.λπ.) μειώνουν αισθητά τον κόπο, αλλά και τον πόνο που συνοδεύει μερικές φορές την κίνηση.

– Πως και γράφεις τέτοια πράγματα; Θα με ρωτούσε ένας αναγνώστης των συνηθισμένων άρθρων μου.

– Τι έπαθες; Πράγματι έπαθα και αν δεν πάθεις ή χάσεις κάτι, δεν αναγνωρίζεις πόσο πολύτιμο σου ήταν και σου είναι.

Μια φλεγμονή στο γόνατο μου, με ακινητοποίησε και ξαφνικά ο κόσμος μου έγινε απελπιστικά «αργός».

Όσοι είστε νέοι και δεν έχετε κάποια κινητική δυσκολία, αμφιβάλλω αν θα συνεχίσετε το διάβασμα. Τα παρακάτω όμως σας ενδιαφέρουν, γιατί αφορούν γονείς, παππούδες, θείους, γειτόνους, φίλους και γενικά δικούς σας ανθρώπους, που ήσαν κάποτε σαν και εσάς,αλλά τώρα κάτι έχει….αλλάξει..

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι να δείχνετε κατανόηση και υπομονή για τη συμπεριφορά τους, όταν έχει δυσκολευθεί η ζωή τους. Μπορεί να γίνετε ο εύκολος στόχος να ξεσπάσουν…

Θυμηθείτε τότε ότι, «Το γήρας ουκ έρχεται μόνον».

Αλλά απευθύνομαι και στους υπερήλικες (Θα προτιμούσα να τους λέγαμε ώριμους ενήλικες).

Αναρωτηθείτε λοιπόν φίλες και φίλοι, πόσοι από το περιβάλλον σας δεν πρόλαβαν να ζήσουν αυτά που ζείτε εσείς (πολλοί «έφυγαν» σε μικρότερη ηλικία από την δική σας ) σήμερα και πρόκειται να ζήσετε και αύριο και ας ευχαριστήσετε το σύμπαν,γιατί σας κρατά ακόμη μάχιμους. Θυμηθείτε.

n Δεν περισσεύει κανείς.

n Στο σύμπαν δεν υπάρχουν άχρηστα πράγματα. Ούτε σκουπίδια.

n Υπάρχει λόγος που ζείτε ακόμη και αν δεν τον έχετε αντιληφθεί, δεν πειράζει. Οι περισσότεροι δεν τον έχουν καταλάβει (ειδικά οι πολιτικοί αρχηγοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες) διαφορετικά ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος….

n Η δυσκολία που μπορεί να έχετε, δείχνει ότι το σύμπαν σας ζητά να δείξετε με ποιο τρόπο την ξεπερνάτε, για να μπορούν και οι άλλοι ομοιοπαθείς να κάνουν το ίδιο. Έτσι προχωρά η εξέλιξη.

Οι Κρητικοί (για τους οποίους τρέφω βαθειά εκτίμηση) έχουν και για αυτό τη μαντινάδα τους.

«Τα βάσανα του ο Θεός στους δυνατούς τα δίνει. Γιατί εις τους αδύνατους δεν έχει εμπιστοσύνη».

* Σημείωση:

Οι Κεφαλονίτες και οι Κρητικοί είναι στενοί συγγενείς. Τέσσερα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί από την Κρήτη προς την Κεφαλλονιά. Διαβάστε το βιβλίο του φιλόλογου-ερευνητή Πέτρου Πετράτου «Κρήτη -Κεφαλλονιά» και θα καταλάβετε γιατί μοιάζουμε τόσο πολύ μεταξύ μας.

Σε επόμενο άρθρο μου προσεχώς θα αναφερθώ στην οικονομική δυσκολία, που δείχνει να είναι και αυτή μια μορφή αναπηρίας.