Τα ΕΛΤΑ τιμάνε τον Ι. Φωκά

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πραγματοποιούν την παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων – φεγιέ «Ιωάννης Φωκάς – Ο πρώτος Ελληνας θαλασσοπόρος στον ΝΔ Καναδά» στο Δημοτικό  Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» σήμερα Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 10.30’ π.μ.

Η Ιωάννης Φωκάς γεννήθηκε περί το 1530 στη Βενετοκρατούμενη Κεφαλλονιά. Γητεμένος από τη θάλασσα και με δίψα για περιπέτεια, έφυγε έφηβος με τα βενετικά πλεούμενα για γνωστά και άγνωστα λιμάνια.

Η Ισπανία ήταν ο τόπος που έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρά του. Εκεί μετονομάστηκε σε Χουάν ντε Φούκα (JuandeFuca). Ταξίδεψε κυρίως μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας διασχίζοντας με επιτυχία τη Θάλασσα του Σκότους -όπως ήταν γνωστός εν πρώτοις ο Ατλαντικός.

Ο Ελληνας θαλασσοπόρος ανέλαβε, μετά από πρόταση του Αντιβασιλιά του Μεξικό, να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής προκειμένου να βρει τα μυθικά Στενά του Ανιάν (EstrechodeAniάn), που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η πρώτη προσπάθεια δεν στέφτηκε με επιτυχία. Ο Φωκάς όμως ξαναξεκίνησε το 1592 από το Ακαπούλκο με έμπειρους ναυτικούς, περιέπλευσε το Μεξικό από τα δυτικά, τις παράκτιες οροσειρές της Καλιφόρνια, και τόλμησε την είσοδο σε ένα βορειοανατολικό άνοιγμα της γης. Είκοσι μέρες ταξίδεψε στην άγνωστη τούτη δίοδο που το άνοιγμά της βρισκόταν μεταξύ 47ο και 48ο. Κυρίως ο κακός καιρός κι η κούραση πληρώματος και πλοίων τον ανάγκασαν να επιστρέψει. Ετσι ο Ιωάννης Φωκάς έπλευσε προς την ιστορία και -εν αγνοία του- ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα νότια της νήσου Βανκούβερ, και όχι τα ανύπαρκτα Στενά του Aniάn.

Η ανακάλυψή του κατέχει μόνιμη θέση στην ιστορία και στην χαρτογράφηση των Νέων Κόσμων. Σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες τα Στενά σημειώνονται ως «Strait of JuandeFuca» τιμώντας τον Ελληνα θαλασσοπόρο που πρώτος έφθασε εκεί.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τον Ιωάννη Φωκά με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «Ιωάννης Φωκάς – Ο πρώτος Ελληνας θαλασσοπόρος στον ΝΔ Καναδά».

Η έκδοση αποτελείται από ένα φεγιέ διαστάσεων 70Χ90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο 35 Χ 45 mm.

ΚΛΑΣΕΙΣ: 2,50 €.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ελεύθερη Σύνθεση.

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ: 25.000 αριθμημένα.

ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ: Μαρίνα Λασηθιωτάκη.