Τα μηνύματα των εθνικών επετείων

Αυτές τις μέρες των εθνικών επετείων κυκλοφορούν πολλά μηνύματα ανάμεσα μας.

Μαθητής 1: Παρασκευή και Δευτέρα χωρίς μάθημα, λάδι θα την περάσουμε

Μαθητης 2: Αν δεν πάμε παρέλαση θα πάρουμε απουσία;

Γονεας 1: Η κόρη μου φέτος θα είναι στη σημαία

Γονεας 2: Η δικιά μου επειδή είναι λίγο κοντή την έβαλαν τελευταία σειρά και δεν θα πάει καθόλου.

Επισημος 1: Οι άλλοι πέρυσι κάτω, εμείς φέτος πάνω στην εξέδρα.

Επισημος 2: Θα κάτσω μπροστά να φαίνομαι

Υπάλληλος Χ: Φέτος έκατσε τριήμερο σούπερ, αν κολλήσουμε και την Παρασκευή πάμε κανένα ταξιδάκι. Έτσι κι αλλιώς τα παιδιά δεν έχουν σχολείο.

Πόσους αλήθεια από εμάς εκφράζουν τα παραπάνω μηνύματα;

Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου θα ήθελα να εκφράσω και μερικά άλλα μηνύματα που κατά τη γνώμη μου καλό θα είναι να λαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας τέτοιες μέρες.

Το πρώτο μήνυμα των εθνικών επετείων και για κάθε λαό (όχι μόνο των Ελλήνων) είναι ένα μήνυμα κατά της παγκοσμιοποίησης που με το ζόρι προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλλουν.

ΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΔΙΟΙ.

Κάθε λαός που έχει την τιμή να κουβαλά μια ιστορία, τον κάνει ξεχωριστό, τον ενώνει, τον δυναμώνει και τον σπρώχνει να φτιάχνει δικές του καινούργιες σελίδες.

Το δεύτερο μήνυμα είναι το μήνυμα του υγιούς δέντρου. Ένα δέντρο για να είναι γερό, για να αντιστέκεται στους δυνατούς αέρηδες και για να δίνει καρπούς χρειάζεται βαθειές ρίζες και γόνιμο χώμα. Οι ρίζες είναι οι πρόγονοί μας και το χώμα η ιστορία που αυτοί χάραξαν αιώνες τώρα με πίστη σε ιδανικά, με πίστη στον εαυτό τους, τιμώντας τους δικούς τους προγόνους.

Οι εθνικές επέτειοι είναι ένα μικρό πότισμα στις ρίζες μας, ένα μικρό σκάλισμα στο χώμα, μια ματιά στο δέντρο που βρισκόμαστε.

Το τρίτο και τελευταίο μήνυμα έχει να κάνει με την ψυχή του καθενός μας. Χαίρομαι που έχω φωτογραφία μου με σημαιάκι στην παρέλαση. Χαίρομαι που θα καμαρώνω την κόρη μου αύριο να παρελαύνει. Θα ήθελα να ζήσω να δω και το εγγονάκι μου να κρατά σημαιάκι.

Υπάρχουν κάποια μικρά πράγματα που μέσα από αυτά μεγαλώνουμε και μέσα από αυτά μπορούμε να αντλήσουμε μικρές αλλά και μεγαλες χαρές και δύναμη ζωής.

Οι εθνικές επέτειοι δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πατριδοκαπηλείας αλλά ούτε και ισοπέδωσης.

Ο καθένας μας αξίζει όμως να ψάχνει σε αυτές κάποιο ουσιαστικό μήνυμα…

*Μαιευτήρας Γυναικόλογος