Τα «Μυστήρια» του Μαντζαβινάτειου

Επειδή «δεν ιδρώνει το αυτί» του περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου και του δημάρχου κ. Παρίση …ξαναρωτάμε:

Με ποια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να γίνουν από τα 5 εκ. ευρώ της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής τα τέσσερα συγκεκριμένα έργα;

Και βέβαια, τα 5 εκατ. προορίζονταν για όλη την Κεφαλονιά και όχι για ένα μόνο τμήμα της.

Ομως υπάρχει και κάτι άλλο: Τα 5 εκατ. προορίζονται για έργα επισκευών από τους σεισμούς το 2014.

Σήμερα λοιπόν αποκαλύπτουμε άλλο ένα «σκοτεινό» σημείο σε αυτή την (πλέον) περίεργη ιστορία των 5 εκατ. που αυξάνει το μέγεθος των αποριών.

Συγκεκριμένα, σήμερα αποκαλύπτουμε ότι το έργο «Αποκατάσταση-βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου» με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με αποκαταστάσεις του κτιρίου από τους σεισμούς του 2014!!!

Μπορεί το Μαντζαβινάτειο να έχει πολλά προβλήματα ακόμη και κτιριακά, ακόμη και από τους σεισμούς του 2014, όμως άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Απαιτείται ξεκάθαρη διευκρίνιση από τον κ. περιφερειάρχη σχετικά με το αν το έργο που εντάχθηκε να γίνει από τα 5 εκ. προορίζεται να γίνει με συγκεκριμένη μελέτη, η οποία συντάχθηκε πολύ πριν από τους σεισμούς του 2014 και η οποία συμβαίνει να έχει …τον ίδιο προϋπολογισμό (1.650.000 ευρώ) με το έργο!!!

Και για να γίνουμε πιο σαφείς ΡΩΤΑΜΕ:

Η μελέτη που θα γίνει το έργο για το Μαντζαβινάτειο με λεφτά της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής έχει σχέση με:

  • Την Στατική Μελέτη που υλοποιήθηκε από την εταιρία «ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ» το 2013 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας;
  • Την Αρχιτεκτονική Μελέτη που έγινε αφιλοκερδώς από τον Ληξουριώτη μηχανικό κ. Σταύρο Λυκούδη;
  • Την άδεια που έδωσε η Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλονιάς για έργο στο Μαντζαβινάτειο από το 2013 ή 2014;

Επί πλέον των παραπάνω ΡΩΤΑΜΕ:

Τα αναφερόμενα στη συνέχεια για έργο σχετιζόμενο με το Μαντζαβινάτειο έχουν σχέση με το έργο που προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από τα 5 εκατ.;

Με την 1650/12-6-2012 απόφαση της ΜΟΔ Α.Ε. του ΕΣΠΑ έγινε «Ενταξη της Πράξης “Σύμβουλος Υποστήριξης Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας-Ληξουρίου για την ωρίμανση-υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ”», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ποτέ δεν προσλήφθηκε.

Με την υπ’ αριθμ. απόφαση Υ4β/Γ.Π οικ.22574/ Φ14-131 του υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη εγκρίθηκε το έργο με τον τίτλο «ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ και Η/Μ εργασίες του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» και προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.

Αρχές Οκτωβρίου 2014 κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Τεχνικό Δελτίο (το οποίο είχε συνταχθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας) του έργου της Αντισεισμικής θωράκισης του Γ.Ν. Ληξουρίου με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ προκειμένου να ενταχθεί στο ΠΕΠ 2007-2013.

Σε κάθε περίπτωση: Η αίτησης ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2014 του Μαντζαβινάτειου 1.650.000 ευρώ προφανώς απορρίφθηκε.

Απλά θυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2014 περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ήταν …ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Και τέλος αποκαλύπτουμε δύο δελτία Tύπου που σε άσχετο χρόνο δίνουν απαντήσεις στο θέμα.

Το πρώτο είναι δελτίο Τύπου του τότε αν. διοικητή στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου κ. Διονυσίου Μαρκάτου στις 19/10/2014 που διευκρινίζεται ξεκάθαρα ότι:

«Καμία σχέση δεν έχει το έργο της Αντισεισμικής θωράκισης του Νοσοκομείου μας που όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (μελέτες, αδειοδοτήσεις) ξεκίνησαν πριν από τους πρόσφατους σεισμούς με τις όποιες κτιριακές βλάβες προκλήθηκαν μετέπειτα. Τις ζημιές αυτές, εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών, θα τις αποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας με δικές του δαπάνες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες»!!!

Το δεύτερο δελτίο Τύπου είναι του «Συλλόγου Φίλων του Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείου» με ημερομηνία σχετικά πρόσφατη στις 22/12/2016 και που με σαφήνεια αναφέρει μεταξύ των άλλων:

«Η αντισεισμική θωράκιση του Νοσοκομείου με προϋπολογισμό Ε=1.650.000, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης φάκελος εδώ και δύο χρόνια, παραμένει ακόμα στα χαρτιά, παρα τις βαρύγδουπες εξαγγελίες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) για ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ».

Εμείς απλά επισημαίνουμε ότι αυτή η τελευταία αναφορά των φίλων του Μαντζαβινάτειου ποτέ δεν διαψεύστηκε από την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτο…

Παραθέτουμε αυτούσια τα δελτία Τύπου που είχε εκδόσει ο τ. αν. διοικητής του Μαντζαβινάτειου κ. Διονύσης Μαρκάτος στις 21/3/2014 για την Στατική Ενίσχυση-Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες του Νοσοκομείου προϋπ. 1.650.000 Ε και στις 16/10/14 το ευχαριστήριο προς το Υπουργείο Υγείας που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη μελέτη, την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς για την κατάθεση του Τεχνικού Δελτίου, την Εταιρεία «ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ» για την υλοποίηση της Στατικής Μελέτης και την ολοκλήρωσή της εντός του 2013, τον μηχανικό Σταύρο Λυκούδη που αφιλοκερδώς πραγματοποίησε την Αρχιτεκτονικη μελέτη του έργου και την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλονιάς που αδειοδότησε το έργο:

 1.650.000 Ε για το ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 6η Δ.Υ.ΠΕ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-Κ.Υ. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝ.ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Ληξούρι: 21-3-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Mε την υπ’ αριθμ. απόφαση Υ4β/Γ.Π οικ.22574/ Φ14-131 του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεώργιάδη εγκρίθηκε το έργο «ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ και Η/Μ εργασίες του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ».

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 1.650.000 και η πηγή χρηματοδότησης του είναι το ΠΕΠ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες οριστικής ένταξης του συγκεκριμένου έργου και η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλλήνιας θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς της πολιτείας για τις υπηρεσίες που μας έχουν προσφέρει έως σήμερα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπου για το οποίο οι απαραίτητες διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πριν τους πρόσφατους σεισμούς.

Ο αναπληρωτής διοικητής

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

 ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ: Nα ενταχθούν οι επισκευές στο ΕΣΠΑ!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 6η ΔΙΟΠΕ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ- ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ –ΗΠΕΙΡΟΥ & ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ- Κ.Υ. ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ»

Ληξούρι: 16/10/2014

ΓΡΑΦΕΙΟ Αν. ΔΙΟΙΚΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aρχές Οκτωβρίου κατατέθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Τεχνικό Δελτίο του έργου της Αντισεισμικής θωράκισης του Γ.Ν Ληξουρίου με προϋπολογισμό 1.650.000 ΕΥΡΩ.

Το συγκεκριμένο έργο είναι καθοριστικής σημασίας για το Νοσοκομείο και για τον τόπο μας. Εκτός της ενίσχυσης της στατικότητας του Νοσοκομείου μας προβλέπετε η εξ ολοκλήρου ανακαίνιση του και ενεργειακή του αναβάθμιση.

Έχουμε την βαθύτατη πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα εντάξει άμεσα το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί πριν την 31/12/2015 που εκπνέει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν.

Α) Το Υπουργείο Υγείας που χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Β)Την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς που ολοκλήρωσε τον σχετικό φάκελο κατάθεσης του Τεχνικού Δελτίου.

Γ) Την Εταιρία «ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ» που υλοποίησε την Στατική Μελέτη του Έργου και την ολοκλήρωσε μέσα στο έτος 2013.

Δ) Τον Μηχανικό Σταύρο Λυκούδη που αφιλοκερδώς πραγματοποίησε την Αρχιτεκτονικη μελέτη του έργου.

Ε) Την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Κεφαλονιάς που με γρήγορους ρυθμούς αδειοδότησε το συγκεκριμένο έργο.

Ο αναπληρωτής διοικητής

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου που έκδοσε Σύλλογος Φίλων του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου στις 22/12/2016 «κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου» για την τύχη του Μαντζαβινάτειου και την παντελή αδιαφορία όλου του Κρατικού και Τοπικού μηχανισμού:        

n Έκρυθμες οι συνθήκες στο Μαντζαβινάτειο

Αγαπητοί συμπολίτες, ο Σύλλογος Φίλων του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου καταβάλει συνεχώς πολλές προσπάθειες πάντοτε για την βελτίωση του Νοσοκομείου και πιο πρόσφατα για την διατήρησή του και την κατά το δυνατόν άριστη ποιοτική παροχή υπηρεσιών.

Δυστυχώς οι έκρυθμες συνθήκες που επικρατούν έχουν σαν αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρήσαμε αναγκαίο να προβούμε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

  • Το ιατρικό προσωπικό δυστυχώς, μετά από τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί, παρά τις έντονες προπάθειες, συνεχώς συρρικνώνεται. Ουσιαστικά το νοσοκομείο από ιατρικής πλευράς λειτουργεί με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό ασφαλείας. Δυστυχώς η έλλειψη διοίκησης στο Νοσοκομείο και η αδιαφορία του Δ/τή του Γ.Ν. κεφαλληνίας κ. Βιβλάκη επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
  • Το Διοικητικό προσωπικό βρίσκεται σε οριακή κατασταση με σημαντικές ελλείψεις με αποτέλεσμα βασικές λειτουργείες του Νοσοκομείου, προμήθειες κ.λπ. να μήν μπορούν να πραγματοποιηθούν αναγκάζοντας τους ασθενείς να μεταβαίνουν στο Αργοστόλι, ή να προσφεύγουν σε ιδιώτες ιατρούς.
  • Η δωρεά του Κληροδοτήματος Λιβιεράτου δυστυχώς πλέον καρκινοβατεί. Τα χρήματα παραμένουν αναξιοποίητα (περίπου Ε=1.000.000) χωρίς καν να τοκίζονται εξ αιτίας της αμέλειας του ΔΣ του Κληροδοτήματος.
  • Η αντισεισμική θωράκιση του Νοσοκομείου με προϋπολογισμο Ε=1.650.000, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης φάκελλος εδώ και δύο χρόνια, παραμένει ακόμα στα χαρτιά, παρα τις βαρύγδουπες εξαγγελίες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) για ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ.

❺•Ο πλήρης κατατεθημένος φάκελλος για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας Ε=400.000 περίπου παραμένει αναξιοποίητος από την ΠΙΝ.

Καταθέτουμε με έντονη αγωνία ότι παρά τις συνεχείς και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού η λειτουργία του Νοσοκομείου καθίσταται έντονα επισφαλής. Δυστυχώς οι φορείς του τόπου μας και οι κρατούντες την εξουσία δεν έχουν επιδείξει έως σήμερα κανένα ενδιαφέρον για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε ποιό θα είναι το μέλον του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Νομού οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις ανησυχίες όλων μας.

Ο λαός της Παλλικής και μάλιστα μετά τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς, βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη.

Στο προσεχές διάστημα είμαστε υποχρεωμένοι μετά την ανακοίνωση αυτή να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα αναδείξουν την κρίσιμη και προβληματική κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο μας και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Εάν κλείσει το Νοσοκομείο μας, αυτό θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον τόπο μας.

Για τον Σύλλογο Φίλων του Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείου

Πρόεδρος

Γ. Γερουλάνος

Γεν. Γραματέας

Διον. Κατερέλος

Κοινοποίηση:

Υπουργό Υγείας

Βουλευτή Κεφαλληνίας

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς

Δήμο Κεφαλονιάς

Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλληνίας

Τοπικά ΜΜΕ

Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο
Τα δελτία Τύπου του τ. αν. διοικητή του Μαντζαβινατείου κ. Διονύση Μαρκάτου
Τα δελτία Τύπου του τ. αν. διοικητή του Μαντζαβινατείου κ. Διονύση Μαρκάτου