Τα προβλήματα «πνίγουν» τον Πόρο

Κύριε Διευθυντή,

Προσπάθησα πολλές φορές, στο παρελθόν, με τη βοήθεια της εφημερίδας σας «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ» να αναδείξω τα μεγάλα και δυστυχώς, άλυτα προβλήματα τα οποία αληθινά βασανίζουν ποικιλοτρόπως την ζωή των κατοίκων του Πόρου, της Σκάλας και μη εξαιρετέας ολόκληρης της περιοχής του ξώμερου.

«Πονεμένη Ιστορία» αλλά αληθινή! Όλοι οι πολιτικοί άρχοντες του νησιού μας, όλων των χρωμάτων, αδιαφορούν τελείως για τις ανάγκες του ξώμερου που δεν είναι λίγες.

Να αναφέρω ξανά τις βασικότερες:

Α. Οι ελλείψεις του μεγαλολιμένα Πόρου /Κεφαλονιάς για την προσωρινή φυσική ανακούφιση των διερχομένων επιβατών σε συνδυασμό με την άθλια και επικίνδυνη κατάσταση των δρόμων για την μεταφορά επιβατών και εμπορίου από Πόρο προς τα κέντρα του νησιού μας και αντιστρόφως προς το Πόρο, τους δρόμους που θα έπρεπε να υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του λιμανιού. Ο εγκατελειμμένο δρόμος Παστρα-Ασπρογέρακα-Πόρο θα μπορούσε εύκολα να επισκευασθεί και να υποστηρίξει τη συγκοινωνίαπρος και από τον Πόρο όταν χρειαστεί. Επιπροσθέτως θα εξυπηρετούσε μεγάλο μέρος τον πληθυσμού του Πόρου που καλλιεργούν τα χωράφια τους στον Ασπρογέρακα.

Β. Άθλια κατάσταση γενικά της υποδομής του οικισμού Πόρου. Δρόμοι, παραλία, πεζοδρόμια, χρειάζονται σημαντική ανάπλαση.

Γ. Ανάγκη κατασκεβής δρόμου για το μοναστήρι της Ατρου. (Ο υπαρκτός, δεν είναι δρόμος για θρησκευτικό προσκύνημα στην Παναγία αλλά δρόμος κατ ευθεία για τον Παράδεισο), λόγο της επικινδυνότητας του.

Δ. Υπάρχει θέμα αξιοποίησης το Μ. Τάφου Τζαννάτων με άγνωστες διαστάσεις.

Ε. Επίσης υπάρχουν βλέψεις/προτάσεις για την κατασκευή «ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ» για κρουαζιερόπλοια .

Ζ. Όμως το πιο σοβαρό και κατεπείγον πρόβλημα που μαστίζει το ξώμερο και μπορεί ακόμη να απειλήσει μεγαλύτερο μέρος της Κεφαλονιάς είναι η έλλειψη υγειονομικής προστασίας. Εκτός απ την έλλειψη ιατρικής παρουσίας, και η μη άμεση ενεργοποίηση /λειτουργία του «αποχετευτικού συστήματος Πόρου-Σκάλας» εγκυμονεί φόβο να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη «Μυροβόμβα» για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό το έργο μπορεί άνετα να γίνει τώρα πριν αρχίσει η τουριστική περίοδος/ κίνηση. Θέμα οικονομικό δεν υπάρχει διότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα έξοδα σύνδεσης.

Επίσης όπως είναι γνωστό αυτά τα έργα δεν εκτελούνται τον χειμώνα. Η κατάργησης των βόθρων είναι υψίστης ανάγκης πρωτίστως για την υγεία, για την θάλασσα και για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων και βλαβερών βοθρικών αρομάτων. Τέλος ευκαιρία και για σας κύριε Δήμαρχε να απαλλάξετε το Πόρο και την Σκάλα απ τις βασανιστικές πληγές που ταλαιπωρούν τους κατοίκους χωρίς τέλος. Όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει η θέληση και επιμονή.

Σημείωση: Γι αυτούς που έζησαν και θυμούνται το προσεισμικό Αργοστόλι. Απ το Κουταβο μέχρι τους μύλους Μηλιαρέση σημερινές Καταβόθρες, ήταν αφιλόξενη περιοχή για όλους τους περαστικούς. Ευτυχώς αργότερα κάποιοι σωστοί πολιτικοί κατασκεύασαν το Αποχετευτικό Σύστημα Αργοστολίου! Και αυτή η περιοχή και η παραλία αναστήθηκε και η θάλασσα ξανά αγκάλιασε το Αργοστόλι. Το ίδιο επιθυμούμε για τον Πόρο και Σκάλα.

Ευχαριστώ.

*Διπλωματούχος Μηχανικός