Τελευταίο αντίο στον Εκδότη Θ. Νικαλαϊδη

Το τελευταίο αντίο είπαν χθες συγγενείς και φίλοι στον Θόδωρο Νικολαΐδη, ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδας “Φως των Σπορ”, ο οποίος έφυγε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 92 ετών, αφήνοντας τεράστιο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, όπου βρέθηκε σύσσωμη η οικογένεια του Ολυμπιακού, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Επίσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κ.ά.

Ο εκλιπών δίδαξε ήθος με τη δημοσιογραφία του με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει το σεβασμό τόσο φίλων, όσο κι αντιπάλων. Στην τελετή βρέθηκαν εκπρόσωποι του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, πολλοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ από την πλευρά του Παναθηναϊκού ήταν ο Μίμης Δομάζος και ο Αντώνης Αντωνιάδης.

Το “Φως” αποχαιρέτησε με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο τον εκδότη και ιδρυτή της εφημερίδας, ενώ το δικό του “αντίο” είπε και σύσσωμος ο αθλητικός Τύπος, αναγνωρίζοντας το δρόμο που χάραξε ο Θόδωρος Νικολαΐδης.


ΕΣΗΕΑ: «Αποχαιρετισμός σε έναν Κύριο της δημοσιογραφίας»


Aπό την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) ανακοινώθηκαν τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως και όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος, συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Θόδωρου Νικολαΐδη, ο οποίος «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών το προηγούμενο Σάββατο.

Ο Θόδωρος Νικολαΐδης υπήρξε μοναδική προσωπικότητα στην ελληνική δημοσιογραφία. Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον αθλητικό Τύπο.

Με αφετηρία την είδηση και το ρεπορτάζ ξεκίνησε από την «Αθλητική Ηχώ» και συνέχισε με την ίδρυση της εφημερίδας «Αθλητικό Φως» το 1955, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ».

Σε όλη του τη διαδρομή η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε για τον ίδιο και την εφημερίδα του, παίρνοντας αποστάσεις από την οπαδική λογική και τον φανατισμό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στην εφημερίδα, που ίδρυσε και διεύθυνε για 62 χρόνια, παρότι είχε σαφή προσανατολισμό, εντούτοις υπήρχε πάντοτε χώρος για νηφάλια σκέψη αλλά και παρουσίαση της δράσης όλων των αθλημάτων και όλων των συλλόγων. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση είχε ως αποτέλεσμα την καθολική αναγνώριση και αποδοχή.

Ο Θόδωρος Νικολαΐδης μακριά από «προσφορές» αλλά και επιχειρηματικά σχέδια πέραν της εφημερίδας, έφτασε να είναι στις μέρες μας ο τελευταίος παραδοσιακός εκδότης – δημοσιογράφος. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται, όμως, και στον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε, καθώς είναι εκατοντάδες οι δημοσιογράφοι που ξεκίνησαν και ξεχώρισαν μαζί του, ως αθλητικοί συντάκτες ή συνέχισαν και διακρίθηκαν σε άλλα ρεπορτάζ, καθώς και σε θέσεις ευθύνης στις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Σαν εκδότης υπήρξε πάντοτε συνεπής απέναντι στους εργαζόμενους δίνοντας ένα παράδειγμα για τις εργασιακές σχέσεις, που πρέπει να υπάρχουν στους χώρους της δουλειάς.

Δικαίως ο κλάδος αναφερόμενος στον ίδιο, τον προσφωνούσε, επειδή αυτό ακριβώς ήταν, ο Κύριος Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, καθώς και στην δημοσιογραφική οικογένεια της εφημερίδας «Φως των Σπορ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Το Φως» αποχαιρέτησε χθες τον εκδότη του Θόδωρο Νικολαϊδη
Ο τ. πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής στην κηδεία του Θόδωρου Νικολαΐδη χθες