Τιμάμε τους Αθάνατους Ήρωες του 1821. Στην Παραλία Αργοστολίου η παρέλαση

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα γιορτάζουμε σήμερα την Επέτειο της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.

Φέτος λόγω των έργων που γίνονται στην Πλατεία Αργοστολίου και στην οδό Παναγή Βαλλιάνου, η παρέλαση στο Αργοστόλι θα πραγματοποιηθεί στην Παραλία της πόλης από την Εθνική Τράπεζα έως την Προβλήτα του Λιμανιού, ενώ η εξέδρα των επισήμων θα βρίσκεται έξω από το Λιμεναρχείο.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η βουλευτής Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ενώ θα παραστεί ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Xθες έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων Μνημείο Κων/νου Μεταξά, Κεφαλλονίτη Αγωνιστή του 1821, στο Κοιμητήριο Δραπάνου.

Το σημερινό πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα, είναι το ακόλουθο:

Ώρα 07:30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών Αργοστολίου.

Ώρα 08:00 π.μ.: Έπαρση της Σημαίας.

Ώρα προσέλευσης 10.45 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου, κ. Ελένη Γραικούση.

Ώρα 11:30 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων στο κήπο του Νάπιερ από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές, τα Θύματα Πολέμου, και τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολιτικά Κόμματα και φορείς του Νομού.

Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση Αναπήρων Πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, σπουδαστών ΑΕΝ, Τ.Ε.Ι., μαθητών Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκείων, Λυκείου Ελληνίδων, Προσκόπων – Οδηγών και λοιπών φορέων, προ των επισήμων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αργοστολίου της ΚΕΔΗΚΕ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ», στην παραλιακή λεωφόρο Αντώνη Τρίτση, με έναρξη την διασταύρωση της εν λόγω οδού με την οδό Ρόκκου Βεργωτή (Εθνική Τράπεζα) και λήξη της, την διασταύρωση της εν λόγω οδού με την οδό Ιωσήφ Μομφεράτου (προβλήτα Αργοστολίου).

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Ώρα 18:41 μ.μ.: Υποστολή της Σημαίας.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις, θα παραστούν ο Ιερός Κλήρος και οι πάγιοι αποδέκτες προγραμμάτων επισήμων εορτών και εκδηλώσεων καθώς και όλοι οι κάτοικοι της πόλης του Αργοστολίου και του Νησιού.

Τα της ιεροτελεστίας θα ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας και τα της τάξης η Λιμενική Αρχή Κεφαλονιάς, με την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλαση, θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Γεράσιμος Πολλάτος.

Τελετάρχες ορίστηκαν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, κ. Μηνάς Κλαουδάτος και κ. Παναγής Σταθάτος.

  •  Εορτασμός της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθεί και σε άλλα μέρη του Νομού μας, καθώς και εκτός Νομού αλλά και στο Εξωτερικό.
H βουλευτής κ. Aφροδίτη Θεοπεφτάτου
O αντίπεριφερειάρχης Παν. Δρακουλόγκωνας


O πρωθυπουργός του Καναδά στον Εορτασμό της 25ης στο Μόντρεαλ


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ (ΕΚΜΜ), διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, κορυφαία των οποίων είναι, η μεγαλειώδης παρέλαση επίτης οδού Jean Talon, στην ιστορική για τον Ελληνισμό συνοικία του Μοντρεάλ, την 26η Μαρτίου, στη 1:00 μ.μ.

Αυτήν την χρονιά, επίσημος τελετάρχης της Παρέλασης αποδέχθηκε να είναι ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau.

Η τιμή αυτή αντανακλά σε όλους τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους του Μοντρεάλ και σηματοδοτεί την σημαντικότητα της εδώ ομογένειας για τις Αρχές του Καναδά, του Κεμπέκ και του Μοντρεάλ.

Ο Πρωθυπουργός, Justin Trudeau είναι γνωστός γα τα φιλελληνικά του αισθήματα και τρέφει γνωστό σεβασμό, για το ελληνικό στοιχείο του Μοντρεάλ, μέρος του οποίου κατοικείστην εκλογική του περιφέρεια.

Στην φετινή παρέλαση, την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Η ΕΚΜΜ είναι ο κυριότερος ομογενειακός οργανισμός του Μοντρεάλ, υπό του οποίου λειτουργούν 6 εκκλησίες, ελληνικό ημερήσιο τρίγλωσσο σχολείο με πέντε παραρτήματα, όπου φοιτούν πάνω από 1300 μαθητές, 3 ελληνικά σχολεία συμπληρωματικής εκπαίδευσης (λειτουργούν το Σάββατο) όπου φοιτούν πάνω από 700 μαθητές, Πολιτιστικό Ίδρυμα με επιμέρους τμήματα θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών, λογοτεχνίας, Λαογραφικό εργαστήρι, Τμήμα Κοινωνικών Υπηρεσιών με τέσσερα παραρτήματα, Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με τμήματα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικους και εξεταστικό κέντρο ελληνομάθειας. Επίσης η ΕΚΜΜ διατηρείελληνική βιβλιοθήκη με χιλιάδες ελληνικά βιβλία, Αθλητικά Κέντρα, 2 Πολιτιστικά Κοινοτικά Κέντρα με αίθουσα δεξιώσεων και συνεδρίων, 2 Στέγες ηλικιωμένων και έξι παιδικών σταθμών, όλα στην υπηρεσία των Ελλήνων Ομογενών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Τζ. Τριντό