Τι είναι Αγροτουρισμός – Τουρισμός Υπαίθρου;

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Με ρωτούν πολλοί: Τι κάνετε στην Κριτονού και δυσκολεύομαι να απαντήσω, όχι γιατί δεν μπορώ, αλλά γιατί πρέπει να πω, τι δεν κάνουμε.

Από το 1983 είμαι στο χώρο του τουρισμού κτίζοντας ένα συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων στην Κεφαλλονιά (Metaxatos apartments) και γνωρίζω καλά το μοντέλο ”Ήλιος Θάλασσα και το Αγόρι μου” που ξετρέλανε τους ανήλιαγους Βόρειους με τη χώρα μας και γέμισε τις παραλίες μας με ξενοδοχεία και καταλύματα κάθε είδους… Ακόμη δουλεύει και συγκινεί ανθρώπους που τους λείπει, αυτό που εμάς περισεύει το Φως. Έζησα όμως και την περίοδο που ο ανταγωνισμός από τις Μεσογειακές χώρες, μας ανάγκασε να δίνουμε στο τέλος τα κρεβάτια για ένα κομάτι ψωμί και τους μεγαλοξενοδόχους να εφευρίσκουν το all inclusive και να ανοίγουν λογ/σμούς στα ΜΕΤRO, MAKRO, MART.

Μια μικρή ομάδα επαγγελματιών, τότε ακριβώς μετά την μικρή «παρένθεση» των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 συναντηθήκαμε μετά από πρόσκληση μου στην Κεφαλονιά σε ένα συνέδριο που διοργάνωνε ο σύλλογος μας τον Ιανουάριο του 2007 να μιλήσουμε για τον Αγροτουρισμό

Ο Σωτήρης Μαρίνης (ART FARM), o Nικόλας Φραντζεσκάκης (ΒΑΜΟΣ), ο Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΑΓΡΟΡΑΜΑ) και εγώ ξαναβρεθήκαμε στα ΧΑΝΙΑ τον Μάρτη, αλλά είμασταν 40 και τον Αύγουστο στην Κριτονού υπογράψαμε την AGROXENIA (Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό) και τον Οκτώβρη αρχίσαμε να ιδρύουμε τις ομοσπονδίες μας κατά περιφέρεια. Νέοι φίλοι συμπλήρωναν την παρέα και πολύ σύντομα είχαμε στις περισσότερες περιφέρειες εκπροσώπηση. Ο Θόδωρος Βασιλείου, η Κορίνα Μηλιαράκη, ο Άνθιμος Τόρτοκας,ο Δημήτρης Θεριανός, ο Κώστας Βλάσσης, ο Θοδωρος Σδρούλιας ο Ναπολέων Ζαγκλής, ο Τρύφωνας, ο Πάνος ο Πούλος

Συνειδητοποιήσαμε από τις συγκεντρώσεις μας και τα γλέντια που ακολουθούσαν, ότι είχαμε μια καλύτερη πρόταση.

Ή τουλάχιστον διαφορετική, η οποία ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας, έβγαινε από την καρδιά μας, τον τόπο μας και όχι από τα ΙΚΕΑ, ΜΑΚΡΟ, ΜΑΡΤ, κ.α.

Στις συγκεντρώσεις που κάναμε τότε καταλάβαμε τον κοινό παρανομαστή που μας συνέδεε, ήταν 5 λέξεις.

Είναι οι πέντε λέξεις που κάνουν τον Έλληνα να ξεχωρίζει από άλλες εθνότητες.

Αυτές οι λέξεις είναι ΜΕΡΑΚΙ, ΚΕΦΙ, ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ,ΛΕΒΕΝΤΙΑ και ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

Είναι Ελληνικές και δεν μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες. Είναι όπως οι Κουζουλοί, Κουρλοί, Πελοί, Γραφικοί ίσως αλλά όχι τρελοί.

Αυτό που κάνουν είναι αυθεντικό και δεν αντιγράφεται. Γιαυτό όταν μας γνώρισε η EUROSEET η πανευρωπαική ομοσπονδία αγροτουρισμού μας ψήφισε στο Δ.Σ. της για να μάθουν από εμάς.

Ο τόπος αυτός έχει σε κάθε σπιθαμή του την πληροφορία που εκδηλώνεται μέσα από την συμπεριφορά των κατοίκων του. Γιαυτήν την πληροφορία μας έρχονται, γιατί είναι «ενεργειακό αποτύπωμα». Και την θέλει πρωτότυπη και όχι κακή αντιγραφή. Έχει μπουχτίσει από τις δήθεν παραδοσιακές βραδυές που τον πηγαίνουν ακόμη γιατί ανακαλύπτει ότι είναι στημένες και όχι αυθόρμητες.

Στη Ρόδο σε σχόλιο σε 5στερο έγραψαν: «Ψεύτικη η τροφή σας, το χαμόγελο σας»

Εμείς, τι κάνουμε;

Το ΜΕΡΑΚΙ μας μεταδίδει πληροφορία μέσα από τους αιώνες, τη μεταφέρει μέσα από τη βοτσαλωτή αυλή, το πολύχρωμο παρτέρι, την ασβεστωμένη κάτασπρη μάντρα, τη σκαλιστή πέτρα,τη δαντελένια κουρτίνα,τη νοστιμάδα της πίτας, της μαρμελάδας, του γλυκού του κουταλιού. Δεν κάνεις αυτή τη δουλειά χωρίς μεράκι. Δεν είναι δουλειά.

Είναι χαρά,δημιουργία, διασκέδαση, προσφορά, μοίρασμα. Είναι συνύπαρξη, ένωση, ανταλλαγή πολιτισμών.

Είναι αυτό που χρειάζονται οι κάτοικοι της Ευρώπης τώρα.

ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ,αλλά να γνωριστούμε πραγματικά. Τον καλό εαυτό μας να τους δείξουμε και όχι τον κουτοπόνηρο.

Ο Έλληνας δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να φτιάξει καλύτερες βίδες, από τον Γερμανό, δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θέλει κιόλας.

Δεν τον φτάνει κανείς όμως στην πληροφορία, ιδιαίτερα όταν έρχεται στο ΚΕΦΙ

Το ΚΕΦΙ βγαίνει από τα βάθη της καρδιάς του όταν ο Διόνυσος και ο Πάνας οι αγαπημένοι αλλά και ταυτόχρονα ΄΄παρεξηγημένοι΄΄ Θεοί του ξεσηκώνονται καθώς πίνει το Ασύρτικο, την Ρομπόλα το Αγιωργίτικο ή τη Μαυροδάφνη και όχι συνταγές χημείας σε χρυσοστολισμένο μπουκάλι..και τι γίνεται τότε;

Βγάζει φτερά γίνεται αητός και χορεύει μπάλλο, συρτάκι,ζεμπέκικο, καλαματιανό, ηπειρώτικο.

Αυτό μας ενθουσιάζει, το ίδιο και τους επισκέπτες, γιατί νιώθουν καλόδεχτοι σαν φίλοι.. Τους βάζουμε το Θεό μέσα τους.

Ο ενθουσιασμένος είναι ο ΕΝΘΕΟΣ. Εντός και Θεός.

Όταν ο θεός μπαίνει μέσα σου ή ο διάολος (έτσι λέμε στην Κεφαλονιά) και αυτός θεός είναι, μόνο που είναι του κακού και όχι του καλού, έρχονται οι πληροφορίες που κουβαλάς χιλιάδες χρόνια μέσα σου κληρονομικά, είναι στο DNA σου. Έχουν μεταφερθεί από τον Όμηρο τους αρχαίους κλασσικούς,τον Καζαντζάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο τον Ελύτη.

Έ λ λ η ν α ς γ ε ν ι έ σ α ι α κ ό μ η δ ε ν γ ί ν ε σ α ι.

Αυτό είναι το άλλο φως που θέλει να πάρει από εμάς ο επισκέπτης (ξένος) και το παίρνει ενεργειακά χωρίς λόγια, με δόνηση.

Το νιώθει κιναισθητικά έρχεται από παντού. Και εδώ η άλλη μας ιδιότητα η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ αναλαμβάνει να κάνει την μεταφορά.

Η φιλοξενία μας του δίνει τιμή και αξία, του λέει, γιατί οι άνθρωποι ξεχωρίζουν από τα ζώα.. Είναι άνθρωποι αυτοί που είναι σε θέση να προσφέρουν φιλοξενία.

Ο Ξένιος Δίας λοιπόν τους δίνει το καλύτερο από τα καλύτερα που έχει. Τον κοιμίζει στο καλύτερο δωμάτιο, τον ταίζει από την κατσαρόλα που τρώνε τα παιδιά του. Χαίρεται διασκεδάζοντας μαζί του, όπως κάνει με φίλους. Τον κάνει να νιώθει ξεχωριστός..Αυτόν που τον έχει ισοπεδώσει ένα σύστημα αυταρχικό, άδικο, ανταγωνιστικό, απάνθρωπο που για αξίες έχει μόνο την επιτυχία, το χρήμα, την επίδειξη, που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και που η υποταγή περνιέται για πειθαρχία και όχι ελευθερία όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες δίδασκαν.

Αυτά του λείπουν και γι αυτό όταν τα βρίσκει τα θαυμάζει.

Αυτό είναι ΛΕΒΕΝΤΙΑ να τα δείξεις όλα μέσα από τη συμπεριφορά σου.

Γιατί λεβεντιά είναι οι αξίες σου και ο τρόπος που ζεις, όχι αυτά που λες, αλλά αυτά που κάνεις.

Συμπληρώνεται τότε και ολοκληρώνεται όλο αυτό το βίωμα με το ΦΙΛΟΤΙΜΟ.

Το φιλότιμο ολοκληρώνει την εικόνα του Έλληνα. Τον ξεπροβοδίζει με τις ευχές και τα δώρα του.

Αυτά που φτιάχνει ο ίδιος ή ο τόπος το. Τον καλεί για του χρόνου.

Δεν είναι επισκέπτης πια αλλά ΦΙΛΟΣ.

Να τονίσω για άλλη μια φορά. Δεν είμαστε Supermarket τουρισμού, δεν ξέρω αν μπορέσουμε να γίνουμε ή αν θέλουμε.

Το δικό μας μοντέλο είναι άλλο. Είναι σαν το παλιό καλό κρασί,το πίνεις λίγο λίγο, να ξυπνήσει τον ουρανίσκο σου και να ενεργοποιήσει τα νευρωνικά σου δίκτυα της απόλαυσης. Το απολαμβάνεις γουλιά γουλιά, σταγόνα σταγόνα, θέλεις όλες τις κρυμμένες ομορφιές του. Το θέλεις σε κρυστάλλινο ποτήρι κολωνάτο, για να λες το «Γεια μας» και να ακούς τον ήχο (το τσούγκρισμα) και όχι σε πλαστικό ποτήρι με παγάκια.

Το δικό μας μοντέλο γίνεται με συνεργασία, σύμπραξη και αγάπη. Είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον και δεν υποθηκεύει το μέλλον…

Δεν μας ψάχνουν γιατί δεν μας ξέρουν δεν μας προβάλλουν γιατί προφανώς δεν συμφέρει, ούτε εμείς έχουμε αρκετά για marketing

To μέλλον όμως μας ανήκει.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία. Πάντα στη διάθεση σας.Θα μου δώσετε χαρά αν με επισκεφθείτε

 

* Πρόεδρος Αγροτουρισμού Ιονίων Νήσων

Ιδιοκτήτης ΚΡΙΤΟΝΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

METAXATOS APARTMENTS

TEL. 6932621844