Τι είναι το κίνημα QAnon

Με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε τα δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο έκανε τον γύρο του κόσμου.

Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η προγραμματισμένη συνεδρίαση για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Ποιο είναι όμως το κίνημα QAnon

Στα τέλη του περασμένου μήνα, σε ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι οπαδοί ενός νέου κινήματος, που έως τότε υφίστατο μόνο στις σκοτεινές συνωμοσιολογικές παρυφές του διαδικτύου.

Φορώντας μπλούζες με το κεφαλαίο γράμμα Q, και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «We are Q», οι υποστηρικτές του QAnon πραγματοποίησαν μαζική έφοδο από τον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου στον πραγματικό.

Το QAnon και οι ακόλουθοί του ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εδώ για να σώσει τον κόσμο από μια «κακή ομάδα εμπορίας παιδιών», ενώ πολύ συχνά προωθούν θεωρίες περί σατανικών συνωμοσιών.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης και επιφανείς προσωπικότητες) διεξάγουν μυστικό πόλεμο κατά του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τον Guardian, το κίνημα επιζεί επί χρόνια στο περιθώριο των διαδικτυακών ακροδεξιών φόρουμ, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει βγει δυναμικά στο προσκήνιο εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, πανδημίας και των επικείμενων αμερικανικών εκλογών.

Ειδικότερα, το QAnon εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον ανώνυμο message board του 4chan. Ένας χρήστης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε άδεια πρόσβασης σε άκρως απόρρητα έγγραφα, άρχισε να υπογράφει τις αναρτήσεις του ως «Q» – εξ ου και το QAnon, όπου το anon προέρχεται από τη λέξη ανώνυμος – anonymous.

O χρήστης «Q» υποστηρίζει πως συμμετέχει σε μυστική έρευνα υπό τον ίδιο τον Τραμπ που στόχο έχει να εξαρθρώσει ένα παγκόσμιο δίκτυο εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Η ομάδα του QAnon έχει ένα πολύ μεγάλο κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτρέπει τους οπαδούς της να «κάνουν τη δική τους έρευνα» – με άλλα λόγια, να παρακολουθούν βίντεο στο YouTube και να συνομιλούν με άλλους υποστηρικτές της ομάδας για να λύσουν τους γρίφους του Q.

Από το 2017 μέχρι σήμερα, η θεωρία συνωμοσίας που προωθείται έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον σε χρήστες των Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Reddit. Μάλιστα, μεταξύ των μελών και οπαδών, διασημότητες και δεκάδες υποψήφιοι πολιτικοί που συμμετέχουν στο Κογκρέσο φέτος.

Υω

Το QAnon έχει διευρύνει ταχέως την απήχησή του χάρη στην υποστήριξη διασημοτήτων, όπως η Ροζάν Μπαρ, ενώ το τελευταίο διάστημα οι QAnon αρχίζουν και βγάζουν ρίζες και στην Ευρώπη, κυρίως μεταξύ κύκλων της Ακροδεξιάς. Ο ίδιος ο Τραμπ, παρά τις φαντασιώσεις των συνωμοσιολόγων, δεν το έχει ενστερνιστεί ή προωθήσει.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η ομάδα υποστηρίζει πως η όλη τραγωδία που βιώνει ο πλανήτης είναι μια φάρσα, προωθούν fake news σχετικά με τη χρήση μάσκας και τα εμβόλια και βοήθησαν στην εξάπλωση του Plandemic.

Η προσομοίωση, που δήθεν αφορούσε τη σημερινή επιδημία, προέβλεπε 65 εκατομμύρια νεκρούς. Το πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι ο ιός που χρησιμοποιήθηκε ήταν πλασματικός, και τα χαρακτηριστικά του ήταν διαφορετικά από τον 2019-nCoV.

Οι υποστηρικτές του κινήματος επίσης πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ διεξάγει έναν μυστικό πόλεμο ενάντια σε παιδεραστές που λατρεύουν τον Σατανά, οι οποίοι βρίσκονται «διασκορπισμένοι» στην εγχώρια ελίτ, κατέχοντας υψηλά πόστα στην κυβέρνηση και στον κόσμο της σοουμπίζ και των επιχειρήσεων.

Υτφυτψ

Κάπου εδώ μπλέκεται μάλιστα και ένα διεθνές κύκλωμα sex-trafficking ανηλίκων, τα νήματα του οποίου υποτίθεται ότι κινούν τα προαναφερόμενα πρόσωπα. Μέλη του κινήματος πιστεύουν ότι ο πόλεμος αυτός θα κορυφωθεί κάποια στιγμή φέρνοντας την «ημέρα της κρίσης», όταν επιφανείς προσωπικότητες, όπως η πρώην υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον, θα συλληφθούν και θα εκτελεστούν.

(kontranews)