Τι κάνουν 12 μικρά παγόβουνα στο Παρίσι;

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Παρίσι συνδιάσκεψη κορυφής ηγετών του κόσμου, αλλά και ανθρώπων με καίρια θέση, για την κλιματική αλλαγή. Οι εκδηλώσεις είναι διαρκείς και έχουν συμβεί πολλά αυτές τις μέρες στην Πόλη του Φωτός. Πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση των ηγετών 600 καλλιτέχνες απ΄όλο τον κόσμο ενώθηκαν για να φτιάξουν αφίσες που αναδείκνυαν την συνεισφορά εταιρειών-κολοσσών στην καταστροφή που προκαλείται καθημερινά.

Εκτός από αυτό όμως, υπήρξε και ένα άλλο παράξενο στο Παρίσι. Στην πλατεία του Πάνθεον, στο Καρτιέ Λατέν, βρίσκονται 12 μεγάλα κομμάτια πάγου, σαν μικρά παγόβουνα, τα οποία είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα ρολόι. Ένα ρολόι που δεν λειτουργεί πια, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να πάει παραπέρα τους δείκτες. Ο χρόνος έχει σταματήσει. Έχει λιώσει και μόνο σχέδια που θα τεθούν σε εφαρμογή χθες θα τον επαναφέρουν.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα καράβι στο λιμάνι του Νουούκ στη Γροιλανδία εφοδιαζόταν με 12 κομμάτια πάγου, με σκοπό να τα κρατήσει ζωντανά μέχρι να φτάσει σε ευρωπαϊκό λιμάνι, και συγκεκριμένα της Γαλλίας. Ο Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson και ο γεωλόγος Minik Rosing είναι οι εμπνευστές ενός art installation, μιας εγκατάστασης που έχει έναν σαφή στόχο: να φέρει μια μικρογραφία του προβλήματος μπροστά σε αυτούς που δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις και πρέπει να τις πάρουν άμεσα.

eliasson-icewatch-6

Ο καπετάνιος Kuupik Kleist, που έφερε τα μικρά παγόβουνα στο Πάνθεον, αναδεικνύει τη σημασία του πάγου για τη Γροιλανδία, αλλά και τη Γη εν γένει. «Το 90% της χώρας μας αποτελείται από πάγο. Είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Συμμετέχουμε σαφώς στις συζητήσεις που γίνονται, αλλά για κάθε Γροιλανδό, αρκεί μια ματιά έξω από το παράθυρο για να αντιληφθεί ότι κάτι δραματικό γίνεται εκεί έξω».

Ο Eliasson εξηγεί στο New Yorker ότι η ουσία του έργου του δεν βρίσκεται στα κομμάτια του πάγου, αλλά στα κενά που υπάρχουν μεταξύ τους. Εκεί που στέκονται οι άνθρωποι και μπαίνουν μέσα στο ρολόι, μέσα στην πυξίδα. Το Ice Watch είχε βρεθεί και πριν ένα χρόνο στην Κοπεγχάγη, όπου ήταν η προηγούμενη συνδιάσκεψη και θα βρεθεί σίγουρα και στις επόμενες πόλεις, μέχρι, όχι να λιώσει, αλλά να μεγαλώσει ξανά ώστε να μην μπορεί να μεταφερθεί!

(toratora.gr)