Τι λέει η Περιφερειακή Αρχή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Από την Περιφέρεια Ιονίων ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Καίριες ήταν οι παρεμβάσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή, για την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων όσον αφορά τον νέο φορέα για την σύγχρονη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Η πρόταση της κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου να απαρτίζεται το διοικητικό συμβούλιο του νέου Διαβαθμιδικού Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων από 7 μέλη και όχι από 5 , όπως αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, έγινε δεκτή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη και συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του. 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε θέσει το ζήτημα από την πρώτη στιγμή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, να υπάρχει δυνατότητα εκπροσώπησης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου σχήματος διαχείρισης απορριμμάτων.

Επιπλέον έπειτα από τις επισταμένες παρεμβάσεις της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και των βουλευτών και των τοπικών παραγόντων,  ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε την ενσωμάτωση στο νέο νόμο της κατοχύρωσης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας για τη διαδημοτική συνεργασία συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Λευκάδα και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος στο ΧΥΤΥ Παλαίρου.

Για την Κεφαλονιά επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων είναι πιο προχωρημένη από άλλα νησιά, η αποκομιδή, σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, παραμένει, όπως έχει σήμερα, με την συμμετοχή του Διαδημοτικού Φορέα ΕΔΑΚΙ στον νέο Φορέα.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ.Χατζηδάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεργασία του με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, αλλά και την συνεργασία παρά τις όποιες διαφωνίες με τους δημάρχους των Ιονίων νησιών, αλλά και την συνεργασία των τεσσάρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε το όποιο ζήτημα, ωστόσο νομίζω ότι είναι μια συναινετική λύση για το Ιόνιο».


Ρόδη Κράτσα: Η αντιπολίτευση υποτιμά την Τ.Α.


Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Η αντιπολίτευση υποτιμά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Η αντιπολίτευση υποτιμά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Απέδειξε ότι χρησιμοποιεί το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο για μικροπολιτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις. Αδιαφορεί για την δυνατότητα και υποχρέωση  Δήμων και Περιφέρειας να συνεργαστούν με αλληλοεμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και συνευθύνη μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Με ίχνος αυτοκριτικής για την ανικανότητα της δικής του διοίκησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που υπηρέτησε ο κ. Γαλιατσάτος για να συντονίσουν τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις στα ΙΟΝΙΑ νησιά, να διαχειριστούν τις κρίσεις που προκάλεσαν και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, καλεί με την συνήθη «εύκολη» πρακτική του σε ανταρσία και ανυποταξία στον νόμο. Ο «καλλίτερος» τρόπος για να αποφύγει ακόμη μία φορά τις ευθύνες του ο κ. Γαλιατσάτος για το παρελθόν και για το μέλλον.

Η Περιφερειακή Αρχή πιστεύει  στην κοινή μοίρα στο ΙΟΝΙΟ, στην συνύπαρξη και στην συνένωση των δυνάμεων για να υπηρετήσουμε καλλίτερα τις προοπτικές  της Περιφέρειας, την ανάπτυξη του κάθε νησιού, και τις ανάγκες των πολιτών.