Τι λέει το CorfuPress για τη διάσπαση

Οριστική είναι η απόφαση για τη διάσπαση του Δήμου της Κέρκυρας καθώς και άλλων δύο δήμων σε όλη τη χώρα, της Κεφαλονιάς και της Λέσβου με την Κω να παραμένει σε εκκρεμότητα και να αποφασίζεται η τύχη της την τελευταία στιγμή. Εκτός μένει η Ρόδος.

Οπως αναφέρει το CorfuPress, σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Α. Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το διαχωρισμό τεσσάρων νησιωτικών δήμων είναι πλέον οριστική.

Μάλιστα, παρελήφθη και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που δεν θέτει οποιοδήποτε ζήτημα αντισυνταγματικότητας όπως είχαν ορισμένοι εκτιμήσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την ανακοίνωση για την απόφαση έκανε ο κ. Χαρίτσης στο δήμαρχο Λέσβου, Σπ. Γαληνό, με τον οποίο είχε συνάντηση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ασκούνται πιέσεις και από βουλευτές ηπειρωτικών νομών για αλλαγές στους καλλικρατικούς δήμους προ των εκλογών του Μαΐου.

Πάντως, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ταυτόχρονα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή – χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση ακόμα και αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να αποκρουστούν πιέσεις από άλλες περιοχές…

Ποιοι και πως θα «σπάσουν»

  • Η Κέρκυρα θα χωριστεί σε τρεις δήμους: βορά (Αγ. Γεωργίου, Παλαιοκαστριτών, Εσπερίων, Θιναλίων, Κασσωπαίων), νότο (Λευκιμμαίων, Μελιτειέων και Κορισσίων) και τον αστικό δήμο Κέρκυρας (πρώην δήμοι Κερκυραίων, Παρελίων, Αχιλλείων, Φαιάκων).
  • Η Κεφαλονιά θα χωριστεί σε τρεις επίσης δήμους, του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και ένας στη βόρεια Κεφαλονιά.
  • Η Λέσβος θα χωριστεί σε δύο δήμους, ένας σε κάθε κόλπο του νησιού. Σε δύο δήμους θα χωριστεί και η Κως, αν τελικά μπει και αυτή στο νομοσχέδιο.