Τι πρέπει να γίνει με το θόρυβο του πλοίου στη Σάμη

Π. Αμούργης

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση;

Σχετικά με το ζήτημα που έχουν εγείρει κατά καιρούς συνδημότες μας για παραμονή και διανυκτέρευση του πλοίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ» στο λιμάνι, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: Αφενός υφίσταται το πρόβλημα του θορύβου της γεννήτριας που προκαλείται από το πλοίο που παραμένει για δεκατέσσερις περίπου ώρες στο λιμάνι. Με αποτέλεσμα να ενοχλούνται τόσο οι κάτοικοι που διαμένουν στην παραλιακή ζώνη και στις παρυφές της πόλης, όσο κι οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στα κότερα που ελλιμενίζονται πλησίον αδυνατούν να κοιμηθούν ακόμα και με κλειστά παράθυρα.

Αφετέρου η παραμονή του πλοίου εκεί με τη χρήση του λιμανιού βοηθά έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να ζουν από τις επισκέψεις του κόσμου στα μαγαζιά τους. Η λύση δεν είναι η απομάκρυνση του πλοίου οριστικά από το λιμάνι αλλά η ρευματοδότησή του ώστε να μη λειτουργεί η γεννήτρια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ακριβώς επειδή η πόλη της Σάμης είναι αμιγώς τουριστική, πρέπει να σκέφτεται κανείς και την οικονομική της ανάπτυξη, η οποία για κάποιους συμπολίτες μας συνεξαρτάται με τον βιοπορισμό τους.

Η χρηματοδότηση του έργου ρευματοδότησης μέσω ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του λιμανιού θα ήταν μία δίκαιη λύση για να κατασταλεί η ηχορύπανση που προκαλείται στο λιμάνι.

Το δημοτικό συμβούλιο με την υπ’ αρ. 47/2022 απόφασή του κατέληξε στα εξής:

Α) Ο Δήμος να αιτηθεί στη ΔΕΔΔΗΕ την μεταφορά του καλωδίου που βρίσκεται στο λιμάνι του Πίσω Αετού.

Β) Να γίνει συνεννόηση με την εταιρία να πλαγιοδετεί το καράβι στον Πίσω Αετό μέχρι την μεταφορά του καλωδίου.

Γ) Να προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο στην σύνταξη της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και βεβαίως η πλοιοκτήτρια εταιρία να δώσει άμεσα τις προδιαγραφές και

Δ) Να ζητηθεί από τον πλοιοκτήτη να έχει χαμηλό φωτισμό το πλοίο όσο παραμένει στο λιμάνι της Σάμης.

Οι γρήγοροι αφορισμοί δεν δίνουν λύση παρά μόνο ίσως πρόσκαιρα και παρορμητικά. Πρέπει πάντα σαν φάρο να έχουμε μπροστά το καλό των συνδημοτών μας, προσπαθώντας κάθε φορά να συγκεράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σεβόμενοι την αρχή της αναλογικότητας, τα περισσότερα έννομα συμφέροντά τους.

Σαν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης, μέσα στο πνεύμα της αποδεκτής πρότασής μου στο δημοτικό συμβούλιο της 7ης Ιουνίου, υπόσχομαι να πιέσω όσο το δυνατόν περισσότερο περνά από το χέρι μου στο να δοθεί μία δίκαιη λύση στις εύλογες απαιτήσεις, αν όχι όλων της συντριπτικής πλειοψηφίας, των συνδημοτών μας.

Παντελής Αμούργης,

πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Δήμου

Σάμης Κεφαλληνίας.