Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Λαγκάρντ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μάλιστα βγήκε μέχρι την είσοδο του κτιρίου του ΙΜF για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό.

Η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων έτσι όπως αυτά απορρέουν από το τρέχον Πρόγραμμα,  η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και η διευθέτηση του χρέους, απετέλεσε το…τρίπτυχο όσων συζήτησαν οι δύο πλευρές. Και συγκεκριμένα, όσων επέλεξαν να γνωστοποιήσουν μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν οι κ Τσίπρας-Λαγκάρντ μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες.Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιακανοποιημένος από την εξέλιξη των συνομιλών του με τη σιδηρά κυρία του Ταμείου και ανέφερε ότι συμφώνησαν ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό». Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να…ξορκίσει τον εφιάλτη των καθυστερήσεων ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι στο «παρελθόν υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις» που οφείλονταν στις διαφωνίες μεταξύ ημών και  των θεσμών, πλην όμως τώρα «όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Με…όπλο δε τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο όπως είπε που έχει σημειωθεί και στα βήματα που γίνονται με στόχο τη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. «ΗΕλλάδα γυρίζει σελίδα», υπογράμμισε και τόνισε ότι η ανάκαμψη ενισχύεται και το 2017 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1,8%, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2007. Ενώ στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά και στο στόχο των πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχή χρόνια και τα δημοσιονομικά είναι σε βιώσιμη πορεία. «Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καπροφορούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Λαγκάρντ: να εφαρμοστεί το Προγράμμα και να διευθετηθεί το χρέος

Δίχως εκπλήξεις και ακολουθώντας τη γνωστή «συνταγή» του Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα: η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος μαζί με μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους  θα στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση.Η ίδια έκανε λόγο για μία παραγωγική συζήτηση, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των «δύσκολων πολιτικών» και δεν παρέλειψε να χαιρετίσει την πρόοδο που έχει γίνει κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ασφαλιστική και φορολογική…μεταρρρύθμιση.

Σε ό, τι αφορά πάντως στο θέμα του χρέους, Αθήνα και ΔΝΤ βρίσκονται από την ίδια μεριά του παιχνιδιού. Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε «ζωτικό» και «αποφασιστικό» το ρόλο του Ταμείου στο θέμα του χρέους.

Σημειωτέον, ότι το Ταμείο έχει εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα, έχει όμως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα πριν από τη ρύθμιση του χρέους.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Από την ελληνική πλευρά παρακάθισαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαικών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού Τάκης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Εκ μέρους του Ταμείου ήταν «παρών» ο διευθυντής του Ευρωπαικού τμήματος Πολ Τόμσεν , ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον και ο Χιου Μπρέντεκαμπ, διευθυντής του τμήματος στρατηγικής πολιτικής και επισκόπησης του ΔΝΤ.