Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Κω

Ενα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στο Αιγαίο ανοιχτά της Κω όταν τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σε βίντεο που ανέβασε στο twitter η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας BILD, Λιάνα Σπυροπούλου διακρίνεται η τουρκική ακταιωρός πίσω από το σκάφος του Λιμενικού, ενώ ακούγονται μέλη του ελληνικού πληρώματος να λένε «μας έσπασε τα ρέλια. Είναι στα δικά μας και μας χτύπησε, μας έχει κάνει ζημιά πίσω».

Το βίντεο από το περιστατικό ανοιχτά της Κω

Η δημοσιογράφος που ανέβασε το βίντεο με την τουρκική πρόκληση έγραψε «Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος».

https://twitter.com/LSpyropoulou/status/1237643390101094400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1237643390101094400&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fellada%2Ftoyrkiki-aktaioros-embolise-skafos-limenikoy-anoihtako

Φωτογραφία από τις ζημιές στα ρέλια του σκάφους του λιμενικού

Στο βίντεο ακούγεται ένας άνδρας, μέλος τους πληρώματος του σκάφους του λιμενικού, να λέει μας έχει κάνει ζημιά, μας έσπασε τα ρέλια (τα κάγκελα στην πρύμνη). Στη φωτογραφία που έδωσε το λιμενικό φαίνονται ξεκάθαρα οι ζημιές που προκλήθηκαν στο ελληνικό σκάφος από το χτύπημα της τουρκικής ακταιωρού.


Τα σπασμένα ρέλια στο σκάφος του λιμενικού, μετά το χτύπημα από την τουρκική ακταιωρό

Πλακιωτάκης: Η Τουρκία θέλει να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο

Με αφορμή το συμβάν στην Κω, κατά το οποίο Τουρκική ακταιωρός πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς εμβόλισε σκοπίμως περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία για μία ακόμη φορά παραβιάζει με τρόπο προκλητικό και επικίνδυνο τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο στόχος της είναι φανερός: Να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο. Η ψυχραιμία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψε να πετύχουν τα τουρκικά σχέδια. Για μία ακόμη φορά η Τουρκία εκτίθεται στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας. Όσο κι αν ενοχλείται η Τουρκία, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας έχοντας αυξήσει στον μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή του δραστηριότητα».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σκοπούμενη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του.

Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Προκλήσεις χωρίς τέλος από τους Τούρκους στο Αιγαίο

Το περιστατικό που σημειώθηκε ανοιχτά της Κω τα ξημερώματα ήρθε πέντε ημέρες μετά την τελευταία τουρκική πρόκληση όταν στα ανοικτά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός είχε παρενοχλήσει σκάφους του λιμενικού με προφανή κίνδυνο σύγκρουσης.

Τα βίντεο που είχε έρθει στη δημοσιότητα έδειχναν ξεκάθαρα την προκλητικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής με το σκάφος της να επιχειρεί να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος.

Τουρκική ακταιωρός βοηθάει βάρκα με μετανάστες να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε λέμβο με μετανάστες που επιχειρούσαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

(iefimerida.gr)