ΚΥΡΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ, όπως καλά γνωρίζετε είσαστε ή μόνη φωνή με τον ̈ΙΜΕΡΗΣΙΟ ̈ που ακούγεται και βοηθάει στην λύση των προβλημάτων που βασανίζουν τους φτωχούς και ανυπεράσπιστους κατοίκους του Πόρου, Σκάλας και γενικά του Ξώμερου! Ιστορικά το νησί μας όπως όλα τα νησιά του Ιονίου ήταν κάτω απ ́την Αγγλική φεουδαρχική εξουσία. Δυστυχώς, το φεουδαρχικό σύστημα διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια. Αναφέρω αυτήν την αλήθεια γιατί πιστεύω ότι αυτό το σύστημα ήταν κακό και δημιούργησε δύσκολες οικονομικές εκπαιδευτικές, ιατρικές ,κ.λ.π. καταστάσεις για τον πληθυσμό του που κατοικούσε μακριά από τα κέντρα Αργοστολίου, Ληξούρι, και Κεραμιές.
Θέλω να αναφέρω ότι μέχρι την εποχή των σεισμών του 1953 η εκπαίδευση των παιδιών της επαρχίας εκτός του κέντρου, σταματούσε στο Δημοτικό σχολείο. Ελάχιστα παιδιά της επαρχίας κατάφεραν να παρακολουθήσουν το Γυμνάσιο! Παράδειγμα έχω την κοινότητα Τζαννατων.
Ενώ το Δημοτικό σχολείο είχε πάνω από 120 παιδιά, δεν υπήρχε κανείς Τζαννιώτης με απολυτήριο Γυμνασίου. Οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 στα νησιά κατέστρεψανε τα σχολεία και ανάγκασαν τις αρχές να κατασκευάσουν ξύλινα σχολεία, αλλά και ξύλινα οικοτροφεία για τους μαθητές όλου του νησιού. Μάλιστα τα οικοτροφεία του Αργοστολίου διατηρήθηκαν να καλύψουν τους μαθητές όλης της Κεφαλονιάς! Αναφέρω αυτήν την κατάσταση που επικρατούσε και ήταν εις βάρος μεγάλου μέρους του πληθυσμού που ενώ είχαν τη παραγωγή των προϊόντων στο νησί, και εργασίες, δεν είχαν καμία πολιτική δύναμη γιατί ήταν αγράμματοι! Ακόμα και σήμερα όλη η εξουσία πηγάζει κατά κανόνα άπω το Αργοστόλι. Θα έλεγα, η πρωτεύουσα κρατάει το στάρι και η επαρχία πέρνει το άχυρο! Η συγκυρία των σεισμών του 1953 βοήθησε να γίνουν μεγάλα έργα όχι μόνο στο Αργοστόλι αλλά και σε άλλα μέρη όπως η ανάπτυξη του Πόρου και της Σκάλας σε μεγάλες κοινότητες. Αυτο πραγματοποιήθηκε επειδή υπήρχε μια άλλη συγκυρία.
Βουλευτής της Κεφαλονιάς ήταν ο Γεράσιμος Μεταξάς και οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια με χαρά δέχτηκαν την αλλαγή. Λίγο αργότερα είχαμε και Τρίτη συγκυρία στο Ξώμερο με το διορισμό του Διονύση Λευκαδίτη Νομάρχη Κεφαλονιάς.
Η πρώτη ενέργεια του κ. Λευκαδίτη ήταν η κατασκευή του Μεγαλολιμένα του Πόρου και όλης της Κεφαλονιάς. Το ταξίδι από το Πόρο στην Πάτρα είναι περίπου 3 ώρες. Επίσης ο Πορος είναι προσιτός από όλα τα μέρη του νησιού. Ο κ. Λευκαδιτης επίσης βελτίωσε πολύ το κομμάτι του δρόμου στην Κρανιά, προς το Αργοστόλι. Περιγράφοντας το έργο αυτών των δύο ανθρώπων, του κ. Γεράσιμου Μεταξά που δημιούργησε μια Κωμόπολη στη Σκάλα και μια Κωμόπολη στο Πόρο και του κ. Λευκαδίτη που κατασκεύασε τον Μεγαλολιμενα της Κεφαλονιάς, αποδεικνύουμε πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθει μια περιοχή, ή νησί όταν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις! Ακολούθησε η εγκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος και στις δύο νέες κοινότητες, Πόρου και Σκάλας από τον επίσης εκλεκτό Δήμαρχο κ. Παρίση. Αρκετά έγινα απ ́τους τρεις προσωπικότητες αλλά περισσότερα χρειαζόταν βοηθητικούς χορούς. Επίσης ο δρόμος Πορος-Αργοστόλι χρειαζόταν επισκευή σε πολλά σημεία. όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν αν οι αρμόδιοι άνθρωποι που ακολούθησαν ενεργούσαν όπως αρμόζει σε σοβαρούς πολιτικούς που σέβονταν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και το ταλεποριμένο πόπολο! Για αρκετούς μήνες δεν σας ενόχλησα γιατί βρισκόμουνα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα έγιναν και οι εκλογες! Οι εκλογές δυστυχώς όχι μόνο δεν βοήθησαν την επανεκλογή ικανών δημοτικών αρχόντων, όπως τον κ. Παρίση ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της Κεφαλονιάς και την ωραιοποίηση του Αργοστολίου! Επίσης αυτός ήταν που εγκατέστησε το αποχετευτικό σύστημα στις Δ. κοινότητες Πόρου και Σκάλας.
Ο κ. Παρίσης ήταν ένας άρχοντας με μνήμη ελέφαντα και καλοσύνη Αγίου! Δυστυχώς υποτιθέμενοι φίλοι και υποστηρικτές του, τον εγκατέλειψαν. Ευτυχώς ο άρχοντας Παρίση δεν χάνει τίποτε. όμως πολλοί αδύναμοι φτωχοί άνθρωποι χάνουν την βοήθεια του και οι υπηρεσίες αδυνατούν! Δυστυχώς οι νέο εκλεγέντες σύμβουλοι και δήμαρχος στο Δήμο Αργοστολίου εργάζονται πυρετωδώς και σπαταλούν τα χρήματα να ωραιοποίησουν το Αργοστόλι κάτι που έχει κάνει ο κ. Παρίση στα περασμένα χρόνια. Δυστυχώς ο Πόρος είναι τελείως εγκαταλελειμμένος. Τα αυτοκίνητα είναι τελείως ανεξέλεγκτα και δεν χρησιμοποιούν το Πάρκιν στο Ξηροπόταμο. Δεν υπάρχει αστυνόμευση σε τίποτε. Στο χώρο που βρίσκεται το κτήριο της κοινότητας (Είσοδο στο στενό και γεφύρι), συνήθως σταθμεύουν αυτοκίνητα φορτωμένα με υγρά καύσιμα και αέρια! Προσωπικά δεν γνωρίζω τον κ. Δήμαρχο. Στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ, 29 Ιουνίου 2024, σελιδα12, γράφει ο Ροβινσών Κρουσσος, για την προσωπικότητα του κ. Δήμαρχου Θεοφίλου πολλά καθόλου κολακευτικά νέα! Σπαταλούν όλα τα έσοδα του δήμου στο Αργοστόλι αντί να τα χρησιμοποιήσουν να καλύψουν πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις του Πόρου και του Ξώμερου. Το λιμάνι του Πόρου υποστηρίζει χιλιάδες επιβάτες αλλά είναι τραγικό για την εποχή μας να μη διαθέτη μια ανθρώπινη ̈τουαλέτα ̈ για τους διερχόμενους επιβάτες, υπαλλήλους του λιμανιού, και κυρίως για τις γυναίκες.
Μπράβο κύριε Δήμαρχε με τους Δημοτικούς συμβούλους σας!!!!!
Κύριε Δήμαρχε αδιαφορόντας για το έργο σας στο Δήμο γενικά μέχρι τώρα, το Αργοστόλι υποφέρει τώρα και θα συνεχίσει να υποφέρει στο μέλλον μέχρι να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό σύστημα! Χρειάζονται ένας ή δύο προσωρινοί σταθμοί αυτοκινήτων (Πάρκιν). Αυτό θα ελαττώσει το θόρυβο, τα καυσαέρια, την κίνηση και γενικά τα έξοδα.
Αυτό χρειάζεται το Αργοστόλι να γίνη πραγματική Ωραιούπολη και Ειρηνούπολη!!!!