«Το Αργοστόλι πρέπει να αποδίδει στη Σάμη ό,τι εισπράττει»!

Παντελής Αμούργης

O επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημοτική Συνείδηση» Δήμου Σάμης Παντελής Αμούργης έκανε την ακόλουθη πρόταση-εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης (30/9) σχετικά με τα θέματα του Δ.Σ.:

Σε συνέχεια της ενημέρωσης του Δημάρχου για την πορεία της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς και σχετικά με τη συγκρότηση του δικού μας νεοσυσταθέντος δήμου Σάμης, οφείλω να αναφέρω κι εγώ με τη σειρά μου ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση συνέχιση της διαδικασίας δια μέσω της σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων με το Αργοστόλι και αυτό διότι, κακά τα ψέματα, όσο πιο αργά κυλά η διαδικασία, τόσο περισσότερα είναι τα λειτουργικά έξοδα που συγκεντρώνονται για την εκτέλεση των ενεργών συμβάσεων, με αποτέλεσμα όταν πια θα συναφθούν οι προγραμματικές, ο Δήμος μας να εισπράξει ψίχουλα. Και για να υπογραμμίσω τη σημασία αυτού που σας λέγω, υπενθυμίζω σε όλο το δημοτικό συμβούλιο την Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με αριθμό πρωτοκόλλου 64675/18.09.2019 κατά την οποία «εφόσον πρόκειται για ενεργή σύμβαση που αφορά περιουσία ενός εκ των συνιστώμενων δήμων, ο δήμος της έδρας συνεχίζει μεν να υλοποιεί τη σύμβαση, καταβάλλει δε τα έσοδα που πραγματοποιούνται στον δήμο του οποίου περιουσία αποτελεί το αντικείμενο της σύμβασης.» Επομένως, το Αργοστόλι οφείλει να μας καταβάλλει ό,τι εισπράττει αλλά οτιδήποτε; Η απάντηση είναι όχι. Οφείλει να μας καταβάλλει ό,τι εισπράττει, «αφού έχει εξοφλήσει τυχόν οφειλές που αφορούν τη διαχείριση της περιουσίας και παρακρατήσει όποιο χρηματικό ποσό αντιστοιχεί στο διοικητικό κόστος της υλοποίησής της.» Με άλλα λόγια, όσο καθυστερούν οι προγραμματικές συμβάσεις και η σύσταση των προβλεπόμενων σε αυτές εκ του νόμου Επιτροπών Παρακολούθησης, το «πάνω χέρι» που έχει η Σάμη, σύμφωνα με τον νομοθέτη, παραμένει μετέωρο.

Ήδη η παράταξή μας έχει κάνει σημαντικά βήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η Σάμη να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πρακτικά αυτοδύναμη. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Προϊστάμενο του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Οικονομικής Διοίκησης και Προϋπολογισμού, κύριο Ζαφειρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι λόγω του νέου νομικού καθεστώτος το Υπουργείο δεν μπορεί να συνδράμει εμπειρικά δίνοντας κάποια υποδείγματα προγραμματικών συμβάσεων με σύμπραξη των εμπλεκομένων δήμων του Ν. 3852/2010, άρθρο 100, όπως έχει τροποποιηθεί. Εντούτοις, με την κατάλληλη νομική στήριξη μπορεί να συνταχθεί μία ενιαία προγραμματική σύμβαση που θα περιέχει όλες τις ενεργές συμβάσεις με τα κάτωθι αναφερόμενα εμπορικά σημεία της Σάμης, υπό την προϋπόθεση της ανεμπόδιστης συνεργασίας μεταξύ του προηγούμενου ενιαίου και του  νυν νεοσυσταθέντος Δήμου.

Επομένως προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να ασκηθεί πίεση στο Αργοστόλι, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα των ενεργών συμβάσεων, οι σημαντικότερες εκ των οποίων ρυθμίζουν την εμπορική αξιοποίηση αξιοθεάτων της περιοχής μας, όπως το σπήλαιο της Δρογκαράτης, το σπήλαιο – λίμνη της Μελισάνης, το Αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας και ο Μύρτος. Να σταλούν όλες οι συμβάσεις αυτές και να διαβιβαστούν στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και να προβούμε σε αντίστοιχες προτάσεις ή διορθώσεις.

Ο νέος δήμος Σάμης πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια του και όλοι να εργαστούμε σκληρά για αυτό. Η διάσπαση ήταν η πρόθεσή μας, την πετύχαμε. Τώρα, λοιπόν, που έρχεται η πράξη να μας δοκιμάσει, ας σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων για μια αναβαθμισμένη Σάμη που διεκδικεί ό,τι της ανήκει.

Όσον αφορά το υπ’ αριθ. 1 θέμα της ημερήσιας διάταξης του σημερινού δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου και με βάση την εισήγηση που έχει δοθεί, θα ήθελα να προβώ στην αναφορά κάποιων αντιπροτάσεων – διορθώσεων πάνω σε αυτόν.

Στο άρθρο 4 υπό τον τίτλο «Λειτουργία δημοτικού συμβουλίου» αναφέρεται η δυνατότητα και υποχρέωση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων για παροχή στοιχείων και πληροφοριών εντός μηνός, εκτός από την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το διάστημα του ενός μηνός για ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης και ενδεχομένως και αντιμετώπισης είναι πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η σύντμηση της προθεσμίας σε δεκαπέντε ημέρες.

Επίσης, στο άρθρο 10 αναφέρεται ότι «οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ζητούν δια του Προέδρου, από το Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και τους Αντιδημάρχους, πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους.» Επειδή έχουν γεννηθεί αρκετά ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ιδιαιτέρως τώρα με τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνεται να συμπληρωθεί η παραπάνω φράση  «υπό τον όρο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκάστοτε φορέων των δικαιωμάτων.»

Με αυτές τις παρατηρήσεις και την ευχή για μια δημιουργική θητεία, ευελπιστώ σε μία αρμονική συνεργασία για το καλό και την γρήγορη ανάκαμψη και εξέλιξη της Σάμης, της Πυλάρου και της Ερίσου, που τόσο πολύ τους αξίζει.

Παντελής Σ. Αμούργης,
Δημοτικός σύμβουλος του νέου Δήμου Σάμης Κεφαλληνίας –
επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Συνείδηση»

Παντελής Αμούργης