Το ασκητήριο του Αγίου Γερασίμου στην περιοχή Σπήλια Αργοστολίου και ο Κεφαλονίτης αγιογράφος-ζωγράφος Δημήτριος Λυκούδης

Η κάτωθι αναφορά στον Κεφαλονίτης αγιογράφο και ζωγράφο Δημήτριο Λυκούδη προέρχεται από το βιβλίο «Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο τον νέον ασκητή και θαυματουργό τον εν Κεφαλληνία» Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός – Κωνσταντίνος Φ. Στάβερη, Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, Αργοστόλι 2009.

Γύρω στα 1860-70 ζούσε στην Πάτρα ο αγιογράφος και ικανός ζωγράφος Δημήτριος Λυκούδης, Κεφαλονίτης, που αν και ζούσε εκτός του νησιού του, ποτέ δεν το εγκατέλειψε και μάλιστα το επισκεπτόταν συχνά, όπου και αναλάμβανε παραγγελίες για διάφορες εικόνες του Αγίου Γερασίμου, αλλά και άλλων αγίων, που σώζονται στο νησί μας.

Στα 1870 τύπωσε με δική του δαπάνη στην Πάτρα ακολουθία που αφορά στον Άγιο Γεράσιμο, με υμνογραφία και σχετικά με το βίος του Αγίου, με σκοπό να βοηθήσει την ανακαίνιση του παλιού ασκητηρίου του μεγάλου Προστάτου των Κεφαλλήνων, στα Σπήλια.

Την ίδια περίοδο αγιογράφησε (Στη Λακήθρα, στο Μεσολόγγι…) με τον δικό του τρόπο τον Άγιο Γεράσιμο κάνοντας το ράσο του μακρόσυρτο, στοιχείο χαρακτηριστικό σε όλες τις εικόνες που αφορούν στη θεία μορφή του νησιού μας. Επί πλέον στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφει σύντομο συναξάρι του Αγίου, καθώς εικονίζει στοιχεία από την Ιερά Μονή των Ομαλών.

Η αναφορά αυτή αφιερώνεται με εκτίμηση και σεβασμό, στον φίλο και εξαιρετικό γνώστη της κεφαλληνιακής εκκλησιαστικής τέχνης, διευθυντή του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας που στεγάζεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς Περατάτων, για την τότε προσπάθεια μας το 2009, που παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες, πραγματοποιήσαμε ως ελάχιστη τιμή μια «Εκδοτική» με εικόνες για τον Προστάτη μας Άγιο και Δάσκαλο, κυρ Γεράσιμο.