Το βιβλίο της Θεώνης Γερασιμάτου-Ενα πολύτιμο έργο

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου “Κέφαλος” στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Κυριακής 16 Ιουλίου, η παρουσίαση του εξαιρετικού πονήματος της Θεώνης Στρατιώτου Γερασιμάτου, μια δίτομη ιστορία της Κεφαλονιάς με τίτλο: “Σπουδή στην Ιστορία της Κεφαλονιάς – Η παρακαταθήκη του πολιτισμού μας “πολλώ κάρρονες”.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός, ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Θανάσης Φωκάς, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Τσιλιμιδός, Κρυσταλλία Μιχαλάτου, ο πρόεδρος του ΔΣ Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΠ Μιχάλης Μοσχονάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης, ο επικεφαλής της παράταξης “Κεφαλονιά Νησί για όλους” Αλέξανδρος Παντελειός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Λυκούδης, Νίκος Παπαδάτος, Διονύσης Τρωιάννος και ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Δημάρχου Αργοστολίου Βίκτωρ Ρουχωτάς, ο διοικητής του ΓΝ Κεφαλονιάς Δημήτρης Μαρτίνης, η πρόεδρος του παραρτήματος Αργοστολίου του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά και πολλοί άλλοι.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Διδάκτωρ της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Κουρκουμέλης και ο Επίτιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς.

Ο Νίκος Κουρκουμέλης τόνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο πατριδογνωσίας, χρήσιμο για τη διασκέδαση και την ενημέρωση του αναγνώστη, ιδιαίτερα για την ομογένεια, για την ιστορία του τόπου. Εκτίμησε ότι είναι ένα βιβλίο που θα διακινηθεί και θα πουληθεί ευρέως, καθότι διαβάζεται ευχάριστα. Αναφέρθηκε εκτεταμένα στο αντικείμενο και τις περιόδους που πραγματεύεται το δίτομο έργο της κας Γερασιμάτου.

Ο Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς τόνισε ότι οι αναγνώστες θα εκπλαγούν από το πλούσιο και εμπεριστατωμένο περιεχόμενο του βιβλίου της κας Γερασιμάτου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνδέει και συμφιλιώνει το χθες με το σήμερα. Απολύτως πολύτιμο για τον ιστορικό, χαρακτήρισε το δίτομο έργο, για την ιστορία του τόπου, την κοινωνική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά του. Επεσήμανε και ο ίδιος την σημασία του έργου για την ελληνική και δη κεφαλλονίτικη ομογένεια.

Μέσα από το έργο της κας Γερασιμάτου μαθαίνουμε για την καθημερινότητα μιας εποχής περασμένης αλλά όχι ξεχασμένης.

Τόνισε ότι χάρη σε έργα όπως αυτό της κας Γερασιμάτου ενισχύεται αυτό που ονομάζουμε τοπική ιστοριογραφία, γινόμενοι με τον τρόπο αυτό πατριώτες του τόπου μας.

Τέλος, είπε ότι το βιβλίο αυτό οδηγεί σε πληροφόρηση, υποθέσεις και φαντασία.

Στη συνέχεια η συγγραφέας Θεώνη Στρατιώτου Γερασιμάτου, εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τους καθηγητές για τα καλά λόγια και την ανάλυση του έργου της.

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους εκείνους που παραχώρησαν υλικό που αποτέλεσε ψηφίδες με τις οποίες εμπλούτισε το έργο της, όλους εκείνους που με την καλή τους κουβέντα ενίσχυσαν την προσπάθειά της και την οικογένειά της για την στήριξη της.

Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το πολύτιμο έργο που εμπλουτίζει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

(Ανδρέας Αρβανιτάκης -e-kefalonia.gr)