Το βραβείο του Πολεμικού Σταυρού του Μόσχου Μαζαράκη στο Πολεμικό Μουσείο

Με ιδιαίτερη χαρά, παρέδωσα σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, κατόπιν συναντήσεως με τους εξαίρετους συναδέλφους Υποπτέραρχο (ΜΑ) Ιωάννη Θεοδοσουλάκη, Β’ Αντιπρόεδρο του ΔΣ/ΠΜ και Ταξίαρχο (Δ) Κων/νο Μπίμπιζα, Α’ σύμβουλο του ΔΣ/ΠΜ, το δίπλωμα απονομής πολεμικού σταυρού του Κεφαλλήνα Δίοπου Μόσχου Μαζαράκη (φωτό), θανόντα-αγνοούμενου κατά την πρόσκρουση του θρυλικού αντιτορπιλικού «Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ L-67» σε νάρκη τον Οκτώβριο του 1943 στην περιοχή της Καλύμνου.

Το δίπλωμα, μου είχε εμπιστευτεί η ανηψιά του Μόσχου, η αγαπητή Ρένα Μαζαράκη.

Και λίγα λόγια για αυτόν.

Ο Μόσχος Μαζαράκης του Ανδρέα και της Άννας το γένος Σεντονά, γεννήθηκε στις 3/1/1921 στα Δηλινάτα της Κεφαλονιάς. Ήταν αδελφός του Βασιλείου Μαζαράκη, του πολύ γνωστού μας «Ρασινταλή» (ο οποίος υπηρέτησε επί σειρά ετών στον Δήμο Αργοστολίου και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος). Ο Μόσχος μεγάλωσε στα Δηλινάτα και το 1938, σε ηλικία 17 ετών, μπαρκάρισε στο επιβατηγό «S/S ELISAVET». Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρέτησε στο τότε Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό και διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Το 1943 υπηρετούσε ως Ναύτης στο αντιτορπιλικό «Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ», με κυβερνήτη τον περίφημο Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Τούμπα. Χάθηκε στις 22/10/1943, μάλλον μέσα στα συντρίμμια της πλώρης του αντιτορπιλικού και είναι ένας από τους τρεις αγνοούμενους, αυτού του ναυτικού περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κόρη του «Ρασινταλή» κα Ρένα Μαζαράκη, η οικογένεια δεν είχε ποτέ ενημερωθεί για πιθανή ανακομιδή λειψάνων και μεταφορά σορού σε κοιμητήριο στην Ελλάδα, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι ο Μόσχος Μαζαράκης, χάθηκε στα νερά της Καλύμνου.

Το 1946 του απενεμήθη ο πολεμικός σταυρός Γ’ Τάξης και τιμητικά, ο βαθμός του Διόπου.

(Orestis Kappatos F/B)