Το Δημοτικό Συμβούλιο Kεφαλονιάς ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, δάνειο 6 εκατ. Ε

Δριμύ κατηγορώ εναντίον της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κουρούκλης, σχετικά με τη σύναψη νέου δανείου, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, που προτίθεται ο Δήμος να πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

O κ. Κουρούκλης, με μόνο «εργαλείο» την ίδια την εισήγηση για το θέμα, της αντιδημάρχου Oικονομικών κ. Σοφίας Γαρμπής, ανέτρεψε την προσπάθεια της πλειοψηφίας να φανεί το νέοkourouklis giannis δάνειο των 6 εκατομμυρίων ως «αναδιάρθρωση» παλαιοτέρων δανείων, αφού στην εισηγήση γινόταν ξεκάθαρη αναφορά για «σύναψη νέας δανειακής σύμβασης».
Το νέο δάνειο, σύμφωνα με την εισήγηση, θα “εξυπηρετήσει” την πληρωμή των δόσεων παλαιοτέρων δανείων του Καλλικρατικού Δήμου, με αποπληρωμή το 2027, και μειωμένες δόσεις έως το 2019, από τις υπάρχουσες.
Oπως κατήγγειλε ο κ. Κουρούκλης, το νέο δάνειο, δεν είναι τυχαίο, ότι μέχρι το 2019, περίοδο που λήγει η θητεία της Δημοτικής Αρχής Παρίση, θα έχει μικρότερη δόση ετησίως, απ’ ό,τι οι δόσεις των τρεχούμενων δανείων, αλλά, -όπως είπε-, «από το 2020 οι δόσεις εκτινάζονται στα ύψη, επιβαρύνοντας το Δήμο Κεφαλονιάς και τους πολίτες με πολλές χιλιάδες ευρώ ετησίως, φτάνοντας στη λήξη του να πληρώσει ο λαός επιπλέον από τις υποχρεώσεις των τρεχούμενων δανείων 650.000 ευρώ».

O κ. Κουρούκλης, με πολύ σκληρό ύφος ανέφερε ότι σκοπός του νέου δανείου είναι να «ελαφρύνει» η Δημοτική Αρχή μέχρι το τέλος της θητείας της, χωρίς να υπολογίζει το επιπλέον κόστος για την Κεφαλονιά και τους δημότες.
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο δ.σ. κ. Νίκος Γκισγκίνης, ο οποίος χαρακτήρισε την Δημοτική Αρχή και τα στελέχη της ως “κουτοπόνηρους”, που ενδιαφέρθηκαν να “τακτοποιήσουν” τις δόσεις στα μέτρα της μόνο κατά την περίοδο της θητείας της και μέχρι τη λήξη της, δηλαδή μέχρι το 2019.

Αντιρρήσεις για τη σύναψη νέου δανείου εξέφρασαν επίσης οι δ.σ. της αντιπολίτευσης κ.κ. Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς, Μάκης Δημητράτος και Ηλίας Παρίσης, ενώ ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, αφού ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά το καθεστώς των υποχρέωσεων που παρέλαβε σαν δήμαρχος του τ. Δήμου Λειβαθούς, που κατά συνέπεια ακολούθησε και τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά για την σύναψη του νέου δανείου.
Υπέρ της αναγκαιότητας της “αναδιάρθωσης υπαρχόντων δανείων”, που η πρωτογενής υποχρέωσή τους, έχουν λάβει χρόνο έξω από τα πλαίσια εκείνα που μπορεί να εξυπηρετήσει ο Δήμος, τάχθηκε ο αντιδήμαρχος κ. Διονύσης Λυκούδης, ο οποίος, όπως είπε, η Δημοτική Αρχή Παρίση, για ένα πράγμα μπορεί να υπερηφανευτεί, για το ότι δεν έχει συνάψει κανένα δανεισμό επί της θητείας της. Υποστήριξε δε, ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο, αλλά για «αναδιάρθωση» παλαιοτέρων δανείων!

O κ. Λυκούδης ανέφερε επίσης, ότι η νυν Δημοτική Αρχή έχει πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα σε παλαιές υποχρεώσεις απ’ ότι όλοι οι τ. Δήμοι, με κατασχέσεις λογαριασμών, αγωγές και απαιτήσεις τρίτων.
Oσον αφορά το δάνειο των 3 εκατομμυρίων για τον τ. Δήμο Λειβαθούς που πήρε η Δημοτική Αρχή το 2011, ήταν, όπως είπε, «απλά η συμβασιοποίηση των υποχρεώσεων, του ανοίγματος του τ. Δήμου Λειβαθούς με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

O κ. Λυκούδης, τελειώσε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στα όσα ακούστηκαν από τους δ.σ. της αντιπολίτευσης για τις μειωμένεςν δόσεις της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2019, λέγοντας “για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, θέλω να σας δηλώσω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα είναι για πάρα πολλά χρόνια στην διαχείριση του Δήμου”.
Τελικά η σύναψη του νέου δανείου των 6 εκατομμυρίων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

• Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Τετάρτης και συνεχιζόταν χθες το βράδι και μετά την εκτύπωση του “Η”.

Δ.Δ.-