Το ζύμωμα

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Ακόμη πιστεύετε πως αν βάλλετε τα σωστά υλικά στις αναλογίες που χρειάζεται σε ένα ταψί (αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά κ.λ.π.) και ανάψετε και τον φούρνο στη θερμοκρασία που ψήνεται το ψωμί, θα φάτε ψωμί; Δεν θα φάτε. Αρτοσκεύασμα θα φάτε, αλλά ψωμί δεν θα είναι.

Το ψωμί το κάνουν τα λόγια αυτού που το ζυμώνει και που ανακατεύει μαζί με το ζυμάρι και τα συναισθήματα του.

 • «Είναι το αυριανό σου κορμί ετούτο το ψωμί. Έχει ζωή μέσα του και ζωή δίνει.»
 • Ποιος του δίνει τη ζωή μάνα, αλεύρι και νερό είναι.
 • «Τι λες παιδάκι μου! Εγώ του δίνω τη ζωή με τα χέρια, τα λόγια και την καρδιά μου. Είναι ιερό, είσαι Εσύ. Ο διάλογος πραγματικός με τη μάνα μου.

Το ψωμί που έψενε ήταν μαύρο και δεν ήταν καλλίγραμμο και εγώ περίμενα τον πατέρα μου που όταν γύριζε από την Αθήνα (ήταν παραγγελιοδόχος) να φέρει εκείνες τις φρατζόλες τις αφράτες κάτασπρες της οκάς, για να φάω ψωμί με ψωμί. Δύο φέτες μαύρο της μάνας μου και στη μέση μια φέτα άσπρο σαν σάντουιτς (ευτυχώς είχαμε λάδι και αλάτι).

Δεκαπέντε χρόνια μετά, άκουγα τα ίδια λόγια από τον εκπαιδευτή μου στις πωλήσεις.

 • Δεν αγοράζουν εγκυκλοπαίδεια παιδί μου και μάλιστα στα Αγγλικά που είναι γραμμένη με τόσα λεφτά (Caxton). Eσένα αγοράζουν.
 • Τι εννοείτε;
 • Όλοι δεν πάτε στην ίδια περιοχή; Δεν επισκέπτεστε τους ίδιους ανθρώπους, δεν λέτε τα ίδια λόγια που έχετε μάθει απέξω; Γιατί δεν πουλάτε το ίδιο; Εκτός και αν πιστεύεις πως είσαι όμορφος. Γιατί δεν είσαι.

Δέκα χρόνια μετά κατάλαβα τι εννοούσε η μάνα μου και ο εκπαιδευτής.

Χρειάστηκε να εκπαιδεύσω χιλιάδες πωλητές και πολλές φορές να πάω μαζί τους στα σπίτια για να τους δείξω, πως δεν πούλαγαν τα λόγια που έτσι και αλλιώς τα ήξεραν όλοι. Πούλαγε η Νοητική τους Στάση.

Το ίδιο έγινε και στην επόμενη δεκαετία που είχαν προστεθεί εκτός από τα βιβλία, οι γούνες, τα δερμάτινα (Γουνεμπορική)και οι συναγερμοί ALARCO και η Telemarketing Alkyon.

Και τότε βρήκα ή με βρήκε η Μέθοδος S I L V A και κατάλαβα, πως το πιο σπουδαίο είναι η πώληση της πώλησης.

Ναι αλλά εδώ δεν πούλαγα κάτι χειροπιαστό (αντικείμενο). Πούλαγα τρόπο, μέθοδο, ελπίδα, όνειρο, όραμα.

 • Πάλι λάθος κάνεις, μου λέει ο Burt Goldman στο τραπέζι του παγκόσμιου συνεδρίου της Μεθόδου Silva στο Texas που βραβευόμουν σαν καλύτερος παρουσιαστής.
 • Πουλάς την ανάγκη σου, σκοπό, όραμα, να δείξεις τον καλύτερο εαυτό τους και ο Silva δίπλα του συμπλήρωνε: Η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου είναι το δυναμικό που έχει μέσα του.

Όλα αυτά τα χρόνια (45) εκπαίδευσα πάνω από 50000 ανθρώπους στα σεμινάρια της Μεθόδου σε 4 χώρες και τελικά κατάλαβα ,ότι αυτό που μπορούσα να κάνω ήταν να ξυπνήσω το ΠΑΘΟΣ που είχαν μέσα τους για να αναπτύξουν αυτό το δυναμικό που είναι η θεική κληρονομιά των ανθρώπων. η νοητική στάση λοιπόν που θα υιοθετήσεις που διαβάζεις αυτό το κείμενο, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και θα σε δικαιώσει στο τέλος.

Ξερίζωσε τα αγκάθια και τα ζιζάνια από τον κήπο της ψυχής σου και δείξε στους αγαπημένους σου και στους άλλους πόσο αποφασισμένος είσαι να μην επιτρέψεις σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία σου αλλά και πόσο πειθαρχημένος είσαι να ακολουθήσεις το πρόγραμμα που θα αναδείξει τιθς πραγματικές σου δυνατότητες που ούτε ο ίδιος γνωρίζεις ακόμη.

Ναι αυτό σου μαθαίνω:

 • Να έχεις θετική προσδοκία
 • Να περιμένεις τα θαύματα
 • Να είσαι χρήσιμος και ας μην είσαι πάντα ευχάριστος
 • Να κάνεις περισσότερο καλό, από αυτό που δέχεσαι.
 • Να αγαπάς χωρίς όρους.
 • Να αναγνωρίσεις την πνευματικότητα σου.
 • Η ζωή σου να έχει εκτός από επιτυχία, ισορροπία και αρμονία.

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Δεκεμβρίου θα έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις βιωματικά ζωντανά ή και διαδικτυακά στην παρακολούθηση δυο από τα πλέον επιτυχημένα σεμινάρια-εργαστήρια που έχω δημιουργήσει:

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ και ΓΙΝΕ ΠΛΟΥΣΙΟΣ.

Ίσως γίνουν από τις πιο σημαντικές εμπειρίες στη ζωή σου.

Τα σεμινάρια θα δοθούν στο ξενοδοχείο ΣΤΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (Αθήνα).