Το ΚΚΕ συμπαρίσταται στον δοκιμαζόμενο λαό

Η T.E. Kεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή  της στον δοκιμαζόμενο λαό των Νησιών μας από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Για άλλη μια φορά ο λαός της  Κεφαλονιάς και της Ιθάκης,  δοκιμάζεται από την μανία της φύσης αλλά και την μανία της πολιτικής που διαχρονικά αντιμετωπίζει τις ανάγκες της ασφάλειας και της προστασίας του από τα φυσικά φαινόμενα ως “κόστος”, αφήνοντάς τες συστηματικά στο περιθώριο.

Τι και αν οι πλημμύρες είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας και μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές (Φρίκες και Κιόνι Ιθάκης, Πύλαρος, Σάμη, Αργοστόλι κ.α.), ιδιαίτερα μετά τις μεγάλες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις από την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Τι και αν δεκάδες πλέον φορές οι υπεύθυνοι της τοπικής διοίκησης (Δήμοι-ΠΙΝ) και του κράτους έχουν διαπιστώσει το πρόβλημα και έχουν δεσμευτεί για λύσεις, τι και αν οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι και αγρότες, οι μικροί ΕΒΕ και οι καταλυματίες πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της καταστροφής χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις και περιμένοντας το επόμενο γεγονός, τι και αν η επιστήμη έγκαιρα προειδοποίησε και προειδοποιεί…, δεν “ιδρώνει το αυτί τους”.

Ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα έντονη, εστιάζουν τώρα αλλά και κάθε φορά, στην διαχείριση των καταστροφών από τα φαινόμενα, που πάντα σχεδόν τα βαφτίζουν “ακραία” για να συγκαλύπτουν την γύμνια και τις ευθύνες τους.  Ποτέ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυτονόητα, να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των φερτών υλικών, να δώσουν ρεύμα και νερό στις πληγείσες περιοχές κ.α.. Χρόνια τώρα δεν σχεδιάζουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης των παραπάνω περιοχών και δεν υλοποιούν κανένα έργο υποδομής που θα σταματήσει επιτέλους το μαρτύριο και την αγωνία των κατοίκων ή τουλάχιστον θα απαλύνει την δοκιμασία τους.

Η προτεραιότητα που δίνουν στις κάθε λογής ενισχύσεις του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την χρηματοδότηση τέτοιων αναγκαίων έργων αλλά και των οξυμμένων λαϊκών αναγκών. Είναι ενδεικτικά εδώ τα ανεπαρκή μέτρα, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου για πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εκδήλωση του φαινομένου, αλλά και βασικών προβλέψεων  όπως  π.χ. γεννήτριες σε όλα τα αντλιοστάσια, απομάκρυνση κατοίκων πριν κινδυνεύσουν, χώροι διημέρευσης και εξασφάλιση τροφής τους (στην Άσσο οι κάτοικοι περνούν με χορηγίες), έγκαιρη επίταξη μηχανημάτων, άμεση ενημέρωση πολιτών κ.α. Είναι επίσης εξοργιστικό η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) που διαμορφώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας (ΕΠΔΚΠ) να μην έχει προσδιορίσει ακόμη από το 2012 (!!!), ότι ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης πρέπει να  περιληφθεί σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και κινείται η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ που συναγωνίζεται στην κοροϊδία την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  και η τοπική διοίκηση που λειτουργεί ως βασικός μοχλός  για να περνάει αυτή η ταξική πολιτική.

Η επίσκεψη Χαρδαλιά στο νομό μας μόνο ως προσχηματική και ως κοροϊδία για να διασκεδάσει τις κυβερνητικές ευθύνες μπορεί να θεωρηθεί αφού, στο εκ των υστέρων ενδιαφέρον της κυβέρνησης, δεν συμπεριλαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την άμεση ανακούφιση και την αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων (ακόμη και σήμερα 3 μέρες μετά στην Αγία ευφημία υπάρχουν πλημυρισμένα σπίτια), καθώς και άλλα που αφορούν τις μεγάλες υποδομές που απαιτούνται για να λυθούν οριστικά τα προβλήματα.

H T. E. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση την Π.Ι.Ν. και τους Δήμους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να πάρουν αμέσως και χωρίς άλλη καθυστέρηση τέτοια μέτρα όπως:

  • Άμεση και οριστική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών. Προμήθεια γεννητριών εδώ και τώρα για να λειτουργήσουν όλα τα αντλιοστάσια.
  • Άμεση καταγραφή στις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημίωση 100% των πληγέντων και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές-γεωργικές εγκαταστάσεις, (οι περισσότερες έχασαν τις πρόχειρες κατά κανόνα στέγες τους αλλά και ζώα), στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους, στους επαγγελματίες που έπαθαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό τους και τα αναλώσιμα, στους κατοίκους και στα πλημμυρισμένα νοικοκυριά που καταστράφηκε η οικοσκευή τους, στους ψαράδες που έπαθαν ζημιές στα σκάφη τους, στους μελισσοκόμους  που έχασαν τα μελίσσια τους κ.α.
  • Άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό- Αγροτικό) κ.α.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών .
  • Γενναία χρηματοδότηση από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους μελέτης και κατασκευής ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες, (Αγία Ευφημία, Καραβόμηλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, Ερισσος, Φρύκες-Ιθάκης κλπ). Το 1 εκατ. για κάθε Δήμο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό.
  • Επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας και εκπαίδευσης του πληθυσμού, από φυσικές καταστροφές  με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και οχήματα με μόνιμο και καταρτισμένο προσωπικό με την δημιουργία σύγχρονων υποδομών φιλοξενίας κ.α

H T.E. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ και τα στελέχη της από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά στους πλημμυροπαθείς. Σήμερα κλιμάκιό της με επικεφαλή τον Βουλευτή Ν. Καραθανασόπουλο θα επισκεφτεί  τις πληγείσες περιοχές σε Κεφαλονιά-Ιθάκη και θα πάρει αμέσως πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων.  Σε αυτή την δύσκολη ώρα καλεί τους εργαζόμενους και τους φτωχούς βιοπαλαιστές, με αφορμή  και το συγκεκριμένο γεγονός που τυχαία δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές, να βγάλουν πλέον τα απαραίτητα συμπεράσματα και κυρίως ότι καμιά βασική ανάγκη δεν μπορεί πλέον να καλύψει αυτό το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό τους σύστημα που δεν βελτιώνεται, δεν εξωραΐζεται, παρά μόνο ανατρέπεται.

H T.E. Κεφαλονιάς Ιθάκης του ΚΚΕ