Το κυκλοφοριακό χάος της προχειρότητας

Από την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ

Είναι γεγονός, ότι η κυκλοφοριακή μελέτη στον οικισμό της Σκάλας που συντάχθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως πεζόδρομος ο κεντρικός δρόμος του χωριού, περισσότερα προβλήματα δημιούργησε με την εφαρμογή της παρά έλυσε! Τούτο συνέβη διότι η διερχόμενη κίνηση με κατεύθυνση προς Αργοστόλι λόγω μονοδρόμησης περνά από τον εξαιρετικά στενό δρόμο μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο και την Εκκλησία του χωριού από τον οποίο δεν μπορούν να διέλθουν λεωφορεία και βαρέα οχήματα με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο του χωριού.

Υπάρχει προχειρότητα, η οποία αποδεικνύεται από την ελλιπή σηματοδότηση, που δημιουργεί σύγχυση στους διερχόμενους οδηγούς αλλά και από την έλλειψη έργων υποδομής, τα οποία έπρεπε να προηγηθούν της εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης. Παράδειγμα, η κοπή δένδρου και πεζοδρομίου για να μεγαλώσει το πλάτος του δρόμου έξω από την Εκκλησία του χωριού. Συνάμα, οδηγοί λεωφορείων και βαρέων οχημάτων αναγκάζονται να παραβιάσουν τη σήμανση και τον ΚΟΚ και να εισέλθουν αντίθετα στη κατεύθυνση της μονοδρόμησης για να κατευθυνθούν προς Αργοστόλι.

Άπαντες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης πεζόδρομου στο κεντρικό δρόμο της Σκάλας, παράλληλα όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:

►Η προσβασιμότητα των κατοίκων στις οικίες και τις επιχειρήσεις τους.

►Η προσβασιμότητα των κατοίκων και των επισκεπτών σε καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

►Η ισόρροπη ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και του οικιστικού κέντρου της Σκάλας.

►Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του οικισμού.

►Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου περιφερειακού ή περιμετρικής οδού για να αποσυμφορηθεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων δια μέσω του οικισμού.

►Η δημιουργία επαρκών θέσεων parking.

►H ασφαλής διέλευση των μαθητών στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

►Ο χώρος θρησκευτικής λατρείας του οικισμού.

►Οι αυξημένες τουριστικές ανάγκες του χωριού με συνεχείς αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών και

►Ο σεβασμός στη προσωπικότητα και την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού.

Η Σκάλα αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών των νησιών μας. Παράλληλα όμως, με την πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου της, όπως ορίζεται και στο σχετικό ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 2545/24-5-2022) δεν πρέπει να παρακωλύεται η ομαλή και διαμπερής κυκλοφορία των οχημάτων, η κυκλοφορία των Μ.Μ.Μ. και η ασφαλής κίνηση των πεζών και των ΑΜΕΑ. Περαιτέρω, η μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από τους αρμόδιους φορείς συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου περί της επικαιροποίησης – αναθεώρησης Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων και απαιτούμενων σημάνσεων για τον οικισμό.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει πάντοτε με σοβαρότητα και προσοχή να εισακούει και να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς όλων των κατοίκων μιας περιοχής και να λειτουργεί με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Προφανώς, η υφιστάμενη κατάσταση απαιτεί την αναθεώρηση της συνταχθείσας κυκλοφοριακής μελέτης προκειμένου να μην επαναληφθούν εικόνες που υποβαθμίζουν τη τουριστική ανάδειξη της περιοχής αλλά και τη ποιότητα ζωής των δημοτών.