Το Ληξούρι γιόρτασε τον Προστάτη του Αγιο Χαράλαμπο με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα στον ανακαινισμένο Ναό Του

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα οπως κάθε χρόνο το Ληξούρι γιόρτασε χθες τον Πολιούχο και Προστάτη του Αγιο Χαράλαμπο, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ανακαινισμένο ομώνυμο Ιερό Ναό, δύο χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέστηκε  η Θεία Λειτουργία χοροστατούντων  του  Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθουτου, του Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.
Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Ιερομάρτυρος στους δρόμους του Ληξουρίου μέχρι την Κεντρική {λατεία, με ενδιάμεση στάση το κελί του Αγίου Παναγή Μπασιά.
Τη Λιτανεία συνόδευσαν, αποδίδοντας τιμές, η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων. Εκ μέρους των τοπικών αρχών, παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παλλικής κ. Αλέξης Μοσχονάς, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς και Ηλίας Παρίσης.
Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν, ώστε η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους να είναι έτοιμη μετά το πλήγμα που δέχτηκε από τους σεισμούς, κάνοντας ειδική μνεία στον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Ιωάννη Φραγκισκάτο. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον εορτάζοντα π. Χαράλαμπο Μαρκέτο, εφημέριο του Ιερού Ναού του Παντοκράτορα, που «φιλοξένησε» αυτά τα δύο χρόνια τον Αγιο Χαράλαμπο μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών της Εκκλησίας, χάρη στην προσφορά των ευεργετών Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

 

 

FRG_1859_
Η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγιου Χαράλαμπου στους δρόμους του Ληξουρίου.
FRG_1785_
Ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος
ag_xaralampos_esperinos-16
Ο Μητροπολίτης μας κ. Δημήτριος

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Αγιο που μαρτύρησε και αποκεφαλίστηκε

 

Προχθές το βράδι στο Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρύσανθου, αλλά και προεξαρχόντων των Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη μας κ. Δημητρίου.
Παρευρέθησαν πολλοί ιερείς απ’ όλο το Νησί, αλλά και οι αρχές του τόπου στο Nαό του Αγίου Χαραλάμπους, που μετά από δύο χρόνια από τους σεισμούς ξαναλειτούργησε.
O Επίσκοπος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δημήτριο για την τιμητική πρόσκληση να παραβρεθεί στο Νησί των προγόνων του, μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου Χαραλάμπους.
Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε φανατικό διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον Άγιο Χαράλαμπο και του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό.
O Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ομολόγησε την πίστη του και την προσήλωσή του στον Ιησού Χριστό. Τότε εξοργίστηκε ο Λουκιανός και διέταξε τα φρικτά βασανιστήρια στον Άγιο Χαράλαμπο. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες βασανιστηρίων, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος με το μαρτύριο αυτό έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.
ο Επίσκοπος κ Χρύσανθος δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις άοκνες προσπάθειες του π. Ιωάννη Φραγκισκάτου να ξαναφτιάξει τον Ιερό Ναό μετά τους σεισμούς του 2014, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει κλειστός για περίπου δύο χρόνια.

ag_xaralampos_esperinos-768x511