Στο μέλλον τα ρομπότ δεν θα έχουν την ανάγκη της παρουσίας γιατρού. Το ρομπότ STAR έβγαλε εις πέρας επιτυχώς μια εγχείρηση στους μαλακούς ιστούς ενός ζώου!

Η ρομποτική χειρουργική σήμερα βασίζεται κυρίως στον γιατρό, ο οποίος πραγματοποιεί την επέμβαση καθοδηγώντας το ρομπότ και έχοντας μεγάλη βοήθεια από αυτό. Το μέλλον όμως δείχνει ότι τα ρομπότ δεν θα έχουν πλέον την ανάγκη της παρουσίας του γιατρού.

Για πρώτη φορά το ρομπότ STAR (Smart Tissue Automation Robot) κατάφερε να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια εγχείρηση στους μαλακούς ιστούς ενός ζώου, χωρίς να χρειάζεται τις οδηγίες ή την επέμβαση του γιατρού. Το μόνο που έκανε ο χειρουργός ήταν να παρακολουθεί την διαδικασία.

Το συγκεκριμένο γεγονός θεωρείται σημαντικό κατόρθωμα, καθώς κατά την διάρκεια της επέμβασης οι μαλακοί ιστοί (τένοντες, μυς, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, δέρμα, λιπώδης ιστός) παρουσιάζουν διάφορες απρόβλεπτες αλλαγές και οι χειρουργοί πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές. Το ίδιο όμως κατάφερε να κάνει και το STAR, του Johns Hopkins University, που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπόρεσε να ράψει ξανά το έντερο σε ζωντανό χοίρο.

Το STAR αποτελείται από έναν ρομποτικό βραχίονα με ένα εργαλείο συρραφής, σύστημα 3D απεικόνισης και near-infrared αισθητήρα. Η χειρουργική επέμβαση καθοδηγείται από έναν «αυτόνομο αλγόριθμο συρραφής» ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί με το παραπάνω σύστημα. Αυτά του επιτρέπουν να παίρνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κινήσεις του.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα του STAR είναι συγκρίσιμα με εκείνα από ανθρώπους χειρουργούς ίσως και καλύτερα. Εκτιμούν ότι ο ρομποτικός χειρουργός STAR μπορεί να μπει στα νοσοκομεία μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, εξαλείφοντας την ανάγκη για ανθρώπους χειρουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν απλά την παρακολούθηση της διαδικασίας. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο εύκολα θα πειστούν οι ασθενείς να αφεθούν στα χέρια ενός ρομπότ.

STAR-robot-surgeon-570

STAR-robot-surgeon-01-570

(techblog.gr)