Το μήνυμα από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της ενίαιας πρωτεύουσας της Ηπείρου, 21/2/1913

Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες, συμπληρώθηκαν εφέτος 94 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων καθώς και της υπόλοιπης Ηπείρου, από την σκλαβιά την Τούρκικη, που της επέβαλαν επί 480 χρόνια, οι στυγνοί και ανελέητοι κατακτητές.

Η όμορφη και χιλιοταγουδισμένη πόλη των Ιωαννίνων, που λούζεται από τα γαλάζια και ήρεμα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, που η λαϊκή μούσα τα θέλησε και επιμένει να τα θέλει γλυκά με τα “χίλια καντάρια ζάχαρη” που ρίχτηκαν μέσα της στα 1881, γιόρτασε κι εφέτος με λαμπρότητα στις 21 Φεβρουαρίου 2017, την επέτειο της Άλωσης του Μπιζανίου και της απελευθέρωσής της.

Η επέτειος αυτή, συγκινεί ιδιαίτερα του Πανηπειρώτες και Πανέλληνες, γιατί ο ένδοξος ελληνικός στρατός, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες και καουχίες, αψηφώντας τους κινδύνους, κατάφερε να συντρίψει τις τέσσαρες (4)τούρκικες μεραρχίες στο ηρωικό Μπιζάνι και να μπεί περήφανα ελευθερωτής στην πρωτεύουσα της ενιαίας Ηπείρου και να φέρει παντού την χαρμόσυνη είδηση: “Τα Γιάννενα είναι ελεύθερα! Έπεσε και το Μπιζάνι”.

Η επετειος αυτή αποτελεί το χρυσό κρίκο στην αλυσίδα της ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας μας, που συνδέει γερά τη γενιά του 1821 και την γενιά του 1940.

Η επέτειος που ξαφνιάστηκαν Έλληνες και Φιλέλληνες από την μεγάλη νίκη του στρατού μας που μέσα σε λίγους μήνες διπλασιάστηκε η Ελλάδα πληθυσμιακά.

Ξαφνιάστηκε το Αιγαίο, βλέποντας τα Ελληνικά καράβια να ξαναζωντανεύουν Κανάρηδες και Μιαούληδες.

Αλλά ξαφνιάστηκε ακόμα βλέποντας τα πανέμορφα νησιά του ελεύθερα, να σε σέρνουν το χορό, γύρω από την μητέρα Ελλάδα.

Το χορό που είχαν ονειρευτεί γενιές, γενιών να γίνεται πραγματικότητα.

Είναι τέλος η επέτειος αυτή, μια πρόσκληση να συνεορτάσουμε οι Πανέλληνες την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς αυτούς που εργάστηκαν για το χρονικό αυτό δέσιμο, με πρώτους συντελεστές την εθνική ενότητα και ομόνοια.

Τιμή και δόξα στους ήρωες! Τιμή και δόξα στους πρόμαχους της ελευθερίας!

Αν νοιώθουμε και μείς περιφάνεια και θαυμασμό για αυτούς υποσχόμενοι ότι θα φανούμε αντάξιοι συνεχιστές της ιστορίας κάνοντας το καθήκον μας!

“Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι”

* Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Ηπειρωτών Κεφαλονιάς