Το μήνυμα είναι σαφές

Είναι η ώρα να εξεύρουμε τρόπους, για να καταστήσουμε την ύπαιθρο ζωντανή και βιώσιμη.

Θέλουμε βιώσιμη γεωργία – αγροτουρισμό χωρίς βέβαια να χαθεί η ταυτότητα της ΘιακοΚεφαλονίτικης υπαίθρου, αλλά να αξιοποιηθεί.

Θα δανειστώ τα λόγια του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη « Έχεις  τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» Και αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε.

Έχουμε δυο πολύ όμορφα Νησιά που τα προσδιορίζουν, το φως, ο ήλιος, οι θάλασσες, οι αμμουδιές, τα δάση αλλά και η πλούσια πολιτιστική ιστορία και η τοπική παράδοση.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μας καθορίζουν αλλά και μας διαφοροποιούν.  Είναι αυτά που καλούμαστε να προβάλλουμε ενισχύοντας τα με νέες δραστηριότητες που εκτός από την ανάδειξη του τόπου μας, παράγουν πλούτο για τους κατοίκους της υπαίθρου.

Η βιώσιμη γεωργία είναι μια ευρύτερη φιλοσοφία και τρόπος ζωής και περικλείει πολλά. Προστασία του φυσικού τοπίου, της βιοποικιλότητας, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Είναι ταυτόχρονα και διάσωση της ταυτότητας μας, με ανάδειξη των τοπικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, του πλούτου της ιστορίας μας, της φιλοξενίας, διαφοροποιώντας έτσι το τουριστικό μας προϊόν και καθιστώντας το πιο ελκυστικό.

Ο σοβαρός κίνδυνος της ΘιακοΚεφαλονίτικης υπαίθρου είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών και προσαρμογής γεωργικών εκμεταλλεύσεων στις σύγχρονες τάσεις.

Χρειάζονται λοιπόν, αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στη γεωργία με βαρύτητα στη στήριξη των Νέων Αγροτών, αύξηση στην ανταγωνιστικότητα, στη καινοτομία, στη ποιότητα καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να καταστρώσουμε δράσεις για διαμόρφωση στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, προόδου και αειφορίας στην Κεφαλλονίτικη και Θιακή ύπαιθρο.

Στηρίζουμε τη σημερινή διοργάνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Το μήνυμα είναι σαφές, είμαστε δίπλα σας.